Het staat misschien een beetje in de schaduw van de nieuwe Dura-Ace groep, maar ook de Ultegra Di2 groep is compleet vernieuwd. Net als bij Dura Ace R9200 is de Ultegra R8100 serie ook draadloos en met 12 versnellingen. Zoals ik al had beloofd in ons artikel over de nieuwe Dura-Ace groepset, komen nu ook de ins en outs van de Ultegra groepset aan bod.

Ultegra Di2 vs Dura Ace Di2: zelfde vorm, zelfde techniek, andere kleur

De 12-speed Ultegra groepset is technisch gezien gelijk aan zijn grote broer, maar dan in een ander jasje. Net als bij de voorgaande groepsets is de Ultegra herkenbaar aan de antraciet-grijze matte kleur. Deze groep is er, net als de Dura-Ace groep enkel in Di2 uitvoering en is verkrijgbaar voor schijfremmen en velgremmen. Ook hier de kanttekening dat de velgrem groepset niet draadloos schakelt. Met de Ultegra groep mikt Shimano op de fietsers die meer voor de beleving gaan, want zoals ze zelf zeggen: ‘There’s more in life than racing’.

Dit zie je ook terug in de verhoudingen van de cassettes en tandwielen die er voor Ultegra beschikbaar zijn. Bij de voorbladen kan je kiezen uit compact (50/34) en semi-compact (52/36). Dus de dubbel (die bij Dura-Ace is vervangen door de 54/40) is er niet meer in het Ultegra assortiment. De cassettes van Ultegra zijn 11/30 of 11/34. Waar Dura-Ace gebruik maakt van schijven en een ketting uit de XTR serie, is dit voor Ultegra schijven en een ketting van XT.

Ander verschil ten opzichte van de Dura-Ace groep is de beschikbare lengtes van de crank. De Ultegra cranks zijn te krijgen in de maten 160/165/170/172,5 en 175 en daarmee hebben ze de meest voorkomende afmetingen gewoon in de collectie.

Als je goed kijkt zie je dat de vorm van de remklauw niet helemaal gelijk is aan de Dura-Ace remklauwen. De Ultegra remklauw is samengesteld uit twee helften in tegenstelling tot die van Dura-Ace die uit één geheel bestaat. De vorm is dus iets anders, maar qua werking en eigenschappen is deze volgens Shimano vergelijkbaar.

Ultegra serie heeft nu ook wielen en een Powermeter

Twee nieuwe toevoegingen aan het Ultegra assortiment zijn de dubbelzijdige powermeter en drie verschillende wielsets. De Powermeter is precies hetzelfde als bij z’n grote broer maar dan dus gemonteerd op een Ultegra crankset. Voor de wielen is er gebruik gemaakt van dezelfde velgen als bij Dura-Ace. Je hebt keuze uit drie velghoogtes en dat zijn de 36, 50 en 60 mm wielen. De aerodynamische eigenschappen van de velg zijn dus hetzelfde als bij Dura-Ace maar dan met een Ultegra naaf die wat zwaarder is. Ook zijn er andere spaken gebruikt. De wielen zijn full carbon clinchers voor schijfremmen en zijn allemaal voorzien van een Shimano 11-speed body, waar dus ook 12-speed cassettes op passen. Ze zijn tubeless ready.

Specificaties en prijzen

Gewicht groepset: 2716 gram (excl. powermeter en pedalen)
Cranksets: 52/36 of 50/34
Cassettes: 11/30 of 11/34
Prijs groepset R8170 met Power Meter – Ultegra Di2 Disc vanaf € 3499,-
Prijs groepset R8170 Ultegra Di2 Disc is er vanaf € 2449,-
Prijs groepset R8100 Ultegra Di2 is er vanaf € 2149,-
Prijs wielset Ultegra in verschillende hoogtes: € 1398,-
prijzen zijn zonder Disc rotors en Di2 bekabeling

Meer info via Shimano

Foto’s door Irmo Keizer / Andreas Dobslaff – Shimano