We hebben er even op moeten wachten, maar na Dura Ace is het nu de beurt aan Ultegra om vernieuwd te worden. Shimano heeft haar nieuwe Ultegra groepset de naam R8000 gegeven en als je snel kijkt zie je goed wie er model heeft gestaan. De nieuwe Dura Ace.

Los van de meer stoere uitstraling, heeft de groep technisch ook veel verbeteringen. Allereerst is het crankstel vernieuwd met een Hollowtech II techniek in een andere arm setting waardoor het stijver is en iets minder weegt dan de vorige versie (paar gram). Hij lijkt qua uiterlijk inderdaad op het Dura Ace crankstel. Voor het crankstel is er keuze uit: 53-39, 52-36, 50-34 en 46-36. Die laatste zul je niet zo snel op je racefiets zetten maar wel op je cyclocrosser. Ook de shifters voor schijfrem of velgrem zijn vernieuwd en voelt compacter. De achterderailleur is er in twee versies. Eentje voor 11-25 cassettes en eentje voor 11-28 of 11-34 cassettes. Je hebt keuze uit de volgende cassettes: 11-25, 11-28, 11-30, 11-32, 12-25, 14-28 en 11-34. Hij steekt ook iets minder ver naar buiten waardoor hij minder snel iets raakt.

Wat is er eigenlijk niet vernieuwd aan de groepset?! De ketting is stiller en soepeler. Di2 (electronische schakelen) is ook deze keer weer een keuze bij de Ultegra groep. De bekende knoppen aan de bovenkant van de electronische shifter, die je kent van de Dura Ace Shifters, zijn nu ook te vinden bij deze Ultegra shifters.

De velgremmen die ook vernieuwd zijn, zijn geschikt voor 28mm banden en is er ook in een direct mount. Voor de triatlon liefhebbers is er nog een Dual Control-shifter en een Remote Triatlon Shifter. De schijfrem-schijven blijven cooler door de Ice Tech Freeza techniek door gebruik te maken van verschillende lagen metaal. En los daarvan zien ze er erg goed uit! Verder zijn ook de pedalen vernieuwd en hebben ook de Hollowtech II techniek. De plek waar je de voeten op zet zijn is breder dan bij de vorige versie en je voet zit zo’n 0,7mm dichter op de pedaal-as. Hij is 12 gram lichter dan het vorige model.

Ook zijn er nog twee nieuwe wielsets. De Ultegra WH-6800 wielen worden vervangen door de WH-RS700 tubeless wielen met aluminium remrand en er komt een schijfremmen versie met steekassen.

Zoals je misschien is opgevallen is veel techniek van de Dura Ace groep meegenomen. Vanaf Juni is de schijfremversie beschikbaar en vanaf Augustus ligt de schijfrem en Di2 versie bij de winkels. De prijzen komen zo snel mogelijk.

 

Via Shimano

Tags: