Met de nieuwe Ultread zool nemen ze afscheid van Michelin, dat de afgelopen jaren met hun rubber te zien was onder de offroad schoenen van Shimano. Als je bij de nieuwe modellen onder de zool kijkt zal je ‘Ultread’ zien staan. Een nieuw profiel en rubbercompound dat door Shimano zelf is ontwikkeld.

Ultread is lichtgewicht en stevig

Ten opzichte van de voorganger hebben ze met de nieuwe Ultread zool 37 gram weten te besparen. Dat is toch ruim 10% van een complete schoen in maat 42, die volgens Shimano 296 gram weegt. Naast de gewichtsbesparing moet de nieuwe rubbercompound beter bestand zijn tegen slijtage. Het rubber hebben ze opnieuw vormgegeven voor een betere grip en als je de foto’s bekijkt dan kan ik me dat wel voorstellen. Een grof profiel, waarvan de ‘noppen’ een stuk hoger lijken dan je gewend bent van de vorige Shimano zool. Het midden van de zool heeft schubben waarmee je ook grip op je pedaal hebt, mocht je niet direct ingeklikt zitten.

De Ultread zool van de XC9

Het topmodel, de Shimano Sphyre XC9

Zoals je gewend bent bij Shimano schoenen is de Sphyre XC9 het topmodel. Het bovenwerk is vergelijkbaar met de RC9 schoenen voor op de weg. Een kunststof bovenkant met kleine gaatjes die zorgen voor de ventilatie. Het sluiten gaat met de twee ‘low-profile’ BOA-sluitingen. Deze zijn lager dan de BOA’s op zijn voorganger, om de kans om ergens achter te blijven haken zo klein mogelijk te maken. De schoen heeft een full carbon zool met een stijfheidsindex van 11, op een schaal van 12. Niet de allerstijfste zool zoals die bij de race uitvoering van de schoen, maar een fractie flexibeler waardoor het net wat fijner zal lopen bij een trap of looppassage in de cross. Deze schoen kan je krijgen in de opvallende Shimano blauwe ‘huis’ kleur, het zwart of in het wit. De schoen kost € 359,-

De bovenkant van de XC9

Ook de XC7 en XC5 gaan voor Ultread

De XC7 en XC5 schoenen zijn de meer allround modellen, waarmee je ook prima wedstrijden kan rijden. De technieken die je bij de XC9 ziet, worden ook toegepast in deze modellen. Zo hebben deze schoenen ook een bovenwerk dat zich om je voet vouwt. Bij de XC7 sluit je deze met L6 BOA’s die op dezelfde positie zitten als bij het topmodel. De schoen heeft een carbon tussenzool en daaronder zit ook Shimano’s eigen Ultread zool. Deze zool is daardoor iets flexibeler en heeft een stijfheidsindex van 9. Qua vorm is deze Ultread zool iets anders, maar het heeft wel dezelfde eigenschappen qua compound en het slijtvaste karakter. De XC7 schoenen zijn te koop voor € 199,99 en zijn er in het opvallend rood, zwart of wit.

De Shimano XC7

Bij de XC5 zie je dezelfde rubberen zool als bij de XC7, maar deze is geplaatst op een kunststof zool. Met een stijfheidsindex van 7 is dit daarmee de meest flexibele schoen van deze drie. Ook hier zijn de slijtvaste eigenschappen van het rubbercompound hetzelfde als bovengenoemde schoenen. De XC5 schoen maak je vast met één BOA sluiting en aan de voorkant van de schoen zit er een klittenband sluiting. Hij kost € 149,99 en je kan deze krijgen in een chique mosgroene kleur, het Shimano blauw, zwart, zeegroen of in het antraciet/zwart.

De Shimano XC5

De verwachting is dat ze tegen de winter in de winkels te vinden zijn. Details en informatie kan je vinden op de website van Shimano.

Van links naar rechts de zolen van de XC9, XC7 en XC5
De bovenkant van de XC5