Fietsen is voor mij vrijheid! Dat besefte ik me tijdens de Coronacrisis duidelijk: de routes vanuit huis werden steeds eentoniger toen ik de grens niet meer over kon. Hemelsbreed woon ik op 1,5 kilometer van de Duitse grens waar ik normaal gesproken de meeste kilometers weg trap. Lekker dwalen door het autoluwe buitengebied met soms venijnige klimmetjes. Door de Coronacrisis zat dat er even niet in.

Zwerven op de fiets

Op zoek naar nieuwe wegen kwam ik Wandrer.earth tegen. Je kunt je Strava account koppelen aan de website Wandrer.earth om te kijken of er nog wegen in de buurt zijn die je nog niet hebt gereden. Je kunt er overigens meer mee dan alleen kijken of er nog nieuwe wegen in de buurt zijn. Je kunt ook kijken over hoeveel procent van de aarde je al hebt gereden. Achterliggende gedachte van de website is om je te aan te moedigen om ‘de wereld’ te ontdekken. Er zijn nog zoveel (mooie) plaatsen die misschien wel vlakbij zijn, maar waar je nog nooit bent geweest.

Zoals gezegd koppel je, je Strava account aan de Wandrer app en deze gaat vervolgens al je gelogde ritten analyseren. Hieruit komt heel veel data, met veel interessante en leuke feitjes als je het mij vraagt. Maar nu ben ik ook wel een beetje data gek. Zelf vond ik het wel tof om te zien waar op de wereld ik allemaal heb gefietst. In mijn geval blijft het dan trouwens wel bij Europa, waarvan ik dan nog niet eens 1% van alle wegen heb gefietst. Aan de hand van je gegevens komt er in je ‘Dashboard’ een samenvatting van wat je allemaal hebt gereden. Zo heb ik van alle wegen in Nederland, 3,2% gereden met de fiets. Dit kun je ook verder specificeren en zo blijkt dat ik van de provincie Overijssel inmiddels 22,8% van alle wegen heb gereden.

Explorer achievements en Leaderboards

Wil je het nog gedetailleerder dan kun je bij de ‘Explorer Achievements’ nog bekijken hoeveel procent van elke gemeente je hebt voltooid. De echte ‘Die-Hard’ explorer kan zo bijhouden welke dorpen, gemeentes en provincies hij of zij al heeft ‘uitgespeeld’. En je voelt het misschien al aankomen, maar met al deze gegevens kan er uiteraard ook een leaderboard worden gevormd. Als je tijdens een rit nieuwe wegen rijdt, geeft de Wandrer app je hiervoor punten. Hoe meer nieuwe wegen je ontdekt, des te meer punten je krijgt. Op basis van deze verdiende punten wordt er een leaderboard gevormd.

Als je een rit uploadt naar Strava dan kan je door de Wandrer app een bijschrift laten plaatsen over hoeveel nieuwe wegen je tijdens de rit hebt gereden. Dit hoeft niet, want het is voor jezelf ook zichtbaar op de overzichtspagina van Wandrer zelf. Klik je op je rit dan krijg je ook de gemeentes te zien waar je bent geweest en worden deze in een afbeelding weergegeven.

Premium

Gebruik maken van Wandrer kan gratis, maar dan ben je wel beperkt en worden alleen de laatste 50 ritten van je Strava geanalyseerd. Wil je echt alle gegevens bekijken en, in mijn geval, elke rit vanaf 2012 meepakken zal je een premium abonnement moeten afsluiten. Dit kost je $ 30,- per jaar waarmee je vooral de maker, Craig Durkin, een waardering geeft voor het werk dat hij er in steekt.

via Wandrer.earth