Als ik een lijstje moet maken met favoriete merken, dan zal Festka daar zeker niet op ontbreken. Het merk heeft in minder dan tien jaar tijd een enorme groei doorgemaakt. Na de oprichting in 2010 volgden in 2011 de eerste carbon racefiets, die nog in hetzelfde jaar werd gevolgd door de eerste stalen racefiets. Inmiddels bestaat het assortiment uit frames van carbon, staal, titanium en een combinatie van de laatste twee.

Festka Rover

Rover
2019 werd voor Festka het jaar van Rover. Een fiets van carbon die de scheiding tussen gravel en race nog verder moet laten vervagen en perfect moet zijn voor op de weg én op gravel. Of, zoals ze zelf zeggen: geen ‘onhandige SUV’ maar een ‘Rally machine’. De voorste driehoek van het frame is gemaakt van dezelfde buizen als de Spectre en Scalatore. Dit zijn de twee performance racefietsen uit hun assortiment. De achterste driehoek van het frame is ontwikkeld om meer comfort te bieden en de klappen van het ruigere terrein op te vangen. Samen moet dit een lichtgewicht, wendbaar frame vormen dat strak stuurt.

Festka Rover

Om de veelzijdigheid te demonstreren kan je kiezen uit drie verschillende wielsets. Ga je voor een afgemonteerde fiets is dit een keuze uit drie Mavic wielsets. De Mavic Ksyrium pro zijn geschikt voor banden tot 32 mm en zijn ideaal voor vele kilometers op de weg. Wil je meer gravel, maar toch 700c kan je kiezen voor de Mavic Allroad, waarbij je banden tot 40 mm kan monteren. Zoek je nog wat ruiger terrein kan je het beste kiezen voor de Mavic Crossmax Pro. Op deze 650b wielen kan je, in combinatie met het Rover frame, banden tot 47 mm monteren. Bij Festka is er overigens ook altijd de mogelijkheid om een frameset te bestellen die je naar eigen wens kan opbouwen. In dat geval zijn de afmeting van band en wielcombinaties te vergelijken.

Festka Rover

Frameset
Het start bij Festka met een prijs van € 4490,- voor een frameset. Uniek materiaal komt ook met een uniek prijskaartje. Het frame is erg strak afgewerkt en je hebt keuze uit twee kleurstellingen. In beide gevallen is de achterbrug niet meegespoten vandaar de term ‘Raw Carbon’. De Manchester Grey/Absolute Red uitvoering heeft een glossy afwerking in tegenstelling tot de matte Olive Green/Gold. Het frame is gemaakt voor flat-mount schijfremmen, 12 mm steekassen en alle kabels lopen door het frame. Het maakt daarbij niet uit of je gaat voor een elektrische of mechanische afmontage.

Customizen
Festka biedt een aantal opties aan waarmee je het frame nog verder kan customizen. Dit geldt overigens niet alleen voor de Rover, maar ook voor andere modellen. Een optie waar geen meerprijs voor wordt gerekend is het meespuiten van de stuurpen. Dit geldt ook voor het aanpassen van de interne kabelloop voor Engelse klanten. Opties waar een meerprijs voor wordt gerekend zijn bijvoorbeeld een custom kleurstelling, custom geometrie of een persoonlijke tekst of motto.

Festka Rover

Complete Rover
Voor de complete Rover is er één optie die ze aanbieden. Dat is de Rover Full Build Disc en deze kost € 8890,-. Daarvoor wordt de fiets afgemonteerd met een Shimano Ultegra Di2 groep en de aluminium Mavic Allroad Pro UST wielen. Het stuur en de zadelpen komen uit de fabriek van Deda en het zadel is de Selle Italia X-LR Tm Air Cross Superflow. Naast deze complete uitvoering bieden ze ook een Semi Build aan. Deze is vergelijkbaar met de Full Build, uitgezonderd de groepset. Deze wordt niet meegeleverd en je betaald dan € 6990,- voor een frame inclusief wielen, banden, stuur en zadelpen.

Via Festka