Bij TrueKinetix noemen ze hun eigen TrueBike uniek en dat komt doordat zij gebruik maken van een andere, zelf ontwikkelde techniek. Bedenker Bas van Rens kwam erachter dat, na een winter lang trainen op een indoortrainer, hij deels de verkeerde spieren had getraind. Hij ging op onderzoek uit en zijn gevoel werd bevestigd. Dat was voor hem de trigger om zelf aan de slag te gaan en een smarttrainer te ontwikkelen die het anders doet, zodat je wel de spieren traint die je buiten op de fiets ook nodig hebt. In 2017 is hij gestart met TrueKinetix en de ontwikkeling van de TrueBike.

Wetenschappelijke benadering zonder vliegwiel

TrueKinetix heeft verschillende onderzoeken erbij gepakt, waaruit blijkt dat je bij binnen trainen minder weerstand levert dan als je buiten fietst. Hiervoor hebben ze samengewerkt met TU Delft en TU Eindhoven. Op hun website kan je alle ins en outs lezen, maar ik zal proberen het hier kort uit te leggen want de uitkomst is interessant en ook herkenbaar voor mij.

Een ander belangrijk punt is dat de spieractivatie van een indoortrainer met vliegwiel anders is, ten opzichte van het fietsen buiten. Als je stopt met trappen of minder kracht levert, remt het vliegwiel heel snel af door de weerstand van de trainer. Als je dit buiten doet blijf je normaal gesproken veel langer doorrollen. Om de gang er in te houden, of juist opnieuw op gang te komen maak je meer gebruik van je hamstrings en de kleermakersspier en minder van je bovenbeen en bilspieren. Terwijl je buiten juist veel meer gebruik maakt van de bovenbeen en bilspieren en hier de meeste kracht uit haalt.

Het is trouwens niet zo dat het allemaal een averechts effect heeft, maar het kan dus efficiënter. Het zou theoretisch ook met een indoortrainer met vliegwiel kunnen, maar dan zou deze volgens TrueKinetix 10 tot 20 keer zo zwaar moeten zijn als dat ze nu zijn. Niet heel praktisch natuurlijk.

Robot gestuurde weerstand

Op de TrueBike zit dus geen vliegwiel maar wordt de weerstand geregeld door een robot die computergestuurd is. Deze robot meet tot 10000 keer per seconde de kracht die jij levert op de pedalen en berekent op basis daarvan hoeveel weerstand het moet bieden. Op basis van deze meting kan de robot tot 1000 keer per seconde de weerstand aanpassen. De berekening van de robot gaat op basis van het vermogen dat je levert in combinatie met je gewicht, positie van het pedaal, de gesimuleerde weg en je snelheid.

Die robot is dus voor de berekeningen van de weerstand, maar de echte weerstand komt van een motor. Een motor heeft een bijkomend voordeel dat deze kracht kan vasthouden als het stil staat, zoals een lift bijvoorbeeld ook doet. Als je op een trainer met vliegwiel gaat staan op de pedalen, krijg je na het dode punt een soort ‘valbeweging’ want door de gewichtsverplaatsing kan je het vliegwiel meer snelheid meegeven. Doordat een motor kracht kan vasthouden, wordt de overgang naar staan op de pedalen op een meer natuurlijke manier overgebracht.

TrueBike met app

Met de techniek en de TrueBike heeft het team van TrueKinetix inmiddels twee awards gewonnen, waaronder eentje voor de innovatie. De TrueBike is meer dan alleen de robot en motor. Het is een complete indoortrainer en heeft een stalen frame. Het totale gewicht is 42 kg. Onder de trainer zitten kleine wieltjes zodat je hem makkelijker kan verplaatsen. Je hebt keuze uit drie verschillende cranklengtes (170, 172,5 of 175 mm) en via de app kan je je favoriete (virtuele) tandwielverhouding kiezen. Tijdens je training wordt er aan beide kanten je vermogen gemeten en de maximale weerstand is 2600 watt.

Er is ruimte voor één bidon en er zit een 10 inch scherm bij waarop je data kan zien. De trainer is uiteraard te gebruiken met trainingsprogramma’s als Zwift of Trainerroad en als de virtuele weg omhoog gaat kan de TrueBike tot 15% weerstand bieden. Het schakelen is te vergelijken met de Di2 shifters van Shimano. Standaard wordt de fiets geleverd met een 42 cm stuur en een zadel, maar deze twee items zijn heel makkelijk te wisselen naar je persoonlijke voorkeur.

De prijs van de TrueBike is € 3425,- en daarmee zit hij in het hogere segment van de concurrerende Smart Bikes die op de markt zijn. Op de website van TrueKinetix kan je alle specificaties vinden, en staat ook de uitgebreide uitleg over de onderzoeken en ontwikkeling van de TrueBike. Het klinkt allemaal erg goed maar we gaan kijken of we dit jaar een TrueBike kunnen lenen voor een review.