Vandaag de dag rijdt het Zuid-Afrikaanse team van Doug Ryder rond onder de naam NTT Pro Cycling. NTT is het moederbedrijf van Dimension Data, dat lange tijd de hoofdsponsor was. Inmiddels hebben ze al een aantal jaren een World-Tour status en hebben ze een sterk team met o.a. Europees Kampioen Giacomo Nizzolo.

De Tour de France als droom

Doug Ryder is een voormalig prof renner die eind jaren 90 een wielerploeg oprichtte. De Olympische Gouden Medaille van Josia Thugwane heeft bij Ryder het vuur aangewakkerd. Thugwane was de eerste getinte Zuid-Afrikaan die op wereldniveau succesvol was met zijn winst op de Marathon hardlopen. Als een land als Zuid-Afrika de beste hardlopers ter wereld kan voortbrengen, waarom dan geen wielrenners? Het antwoord op deze vraag werd de missie van de ploeg van Ryder. Zijn droom werd om met een Zuid-Afrikaanse ploeg de Tour de France te rijden.

Qhubeka

Dat dit geen makkelijke klus was, blijkt wel uit de eerste reacties uit de wielerwereld. Hij werd voor gek verklaard en hij werd niet echt serieus genomen. De zoektocht naar internationale renners was niet makkelijk maar Ryder hield vol. Het verhaal van de ploeg, met het maatschappelijke belang van het project Qhubeka, moest renners overtuigen. De ploeg is afkomstig uit Zuid-Afrika, maar als wielerploeg ben je het grootste deel van het jaar actief op Europees grondgebied. Met Qhubeka steunt de ploeg het maatschappelijke project in Zuid-Afrika, waarbij er fietsen worden geschonken aan de bevolking zodat ze naar school of hun werk kunnen.

Peak

Afgelopen jaren is NTT Pro Cycling, en zijn voorgangers, gevolgd door een cameraploeg. Het resultaat is te zien in de Youtube film Peak. Hierin wordt het verhaal verteld van Doug Ryder, zijn droom, de ploeg en zijn missie. Dit gaat samen met toffe beelden van de afgelopen jaren en verhalen van betrokkenen. Zowel renners als mensen uit de begeleidende staf vertellen hun verhaal. De missie is geslaagd, want inmiddels hebben ze meerdere Tour-etappes weten te winnen. 2016 was daarbij het meest succesvolle jaar met maar liefst vijf etappe zeges. De laatste jaren is de ploeg een vaste waarde in de World Tour, maar helaas heeft de hoofdsponsor aangegeven eind van dit jaar te stoppen. De ploeg wil door en ze zijn opzoek naar een nieuwe sponsor. Misschien dat deze film daar mee kan helpen.