Ingo Berbig is een Duitse ingenieur die in 2013 het idee kreeg om een wiel te bouwen, met spaken van touw. Een logisch idee gezien zijn werk als textiel technicus aan de Universiteit van Chemnitz en de liefde voor de wielersport. Het zal geen verrassing zijn dat deze spaken niet zijn gemaakt van touw dat je bij de eerste de beste winkel kan kopen. Berbig heeft voor Pi Rope een touw ontwikkeld waarbij er Vectran draden zijn ingevlochten, om de hoge spanning aan te kunnen.

Pi Rope voor op de weg

Sinds 2017 heeft Berbig zijn bedrijf Pi Rope geregistreerd en in 2018 kwamen de eerste mountainbike wielsets op de markt. Na zes verschillende mountainbike wielsets werd het tijd om het assortiment uit te breiden. Afgelopen zomer lanceerde Pi Rope een wielset, geschikt voor op de weg en voor gravel.

Een wiel met spaken van touw is niet alleen ‘een keer wat anders’ maar het heeft naar eigen zeggen ook de nodige voordelen. Een spaak is volgens Pi Rope tot wel vijf keer lichter en kan met een hogere spanning in een wiel worden gezet. Daarbij is er geen sprake van moeheid van materiaal waardoor een wiel langer mee kan. Ondanks de hoge spanning geeft het flexibele karakter van de spaken de wielen wat meer comfort mee, in vergelijking met een wiel met metalen of carbon spaken. Het maximale gewicht van de renner ligt op 125 kg bij deze wielen.

Naven en R.38 wielset

De wielset is opgebouwd met R.38 velgen van Newmen en ook de naven zijn van deze Duitse fabrikant. Samen hebben ze een straight-pull naaf ontwikkeld die geschikt is om de Pi Rope spaken te monteren. Het binnenwerk is vergelijkbaar met andere naven van Newmen. Het verschil is dat ze de flens hebben voorzien van spaakgaten met schroefdraad om de Pi Rope spaken in te draaien. Het andere uiteinde van de spaak komt natuurlijk in de velg, en deze verbinding wordt gemaakt met een speciaal ontwikkelde nippel. Deze nippels passen in een gewone velg, want deze wielset is opgebouwd met de R.38 velg van Newmen.

De wielset die is gebouwd met de Newmen Pi Rope naven en R.38 velgen weegt slechts 1250 gram. Qua gewicht is dit best licht voor een wielset met 38 mm hoge velgen. Ze zijn geschikt voor schijfremmen en het prijskaartje is € 2049,-. Alle specificaties, prijzen en de mountainbike wielen staan op de Pi Rope website.