Het verbaast me weleens hoe oud-profrenners omgaan met hun oude fietsen, jerseys en trofeeën. Je lijkt er twee kampen in te hebben. De één bewaart het vol trots in een speciale kamer. De andere stopt de gele trui waar hij ooit in reed ergens in een doos en weet eigenlijk niet meer waar die ligt. Voor mij bijna onbegrijpelijk!

Het verhaal van Piet van Katwijk bij Omroep Brabant vond ik daarom des te leuker. Hij kreeg na jaren weer de behoefte om weer eens een Raleigh frame in zijn handen te houden waar hij zelf op had gereden. Hij kreeg een berichtje via social media dat er iemand een fiets van Piet van Katwijk verkocht op Marktplaats.

Even voor wie Piet van Katwijk niet kent: Piet was een oud prof in de jaren zeventig en tachtig. De familie van Katwijk was een echt wielergezin, want zijn broers Jan en Fons waren ook allebei prof. Piet reed zelf de Tour de France uit. En won etappes in de Ronde van Zwitsterland, Nederland en België. En reed van 1976 tot en met 1980 voor het machtige TI-Raleigh.

Eerst geloofde hij niet dat het zijn fiets was die te koop stond, want hij herkende de stickers niet. Later bleek dat hij het toch echt een frame van Piet van Katwijk was. Maar daar zit nog een leuk verhaal aan vast, zoals te horen is in dit filmpje van Omroep Brabant.

In de video doet Piet zijn verhaal. Mooi om te zien hoe hij praat over het frame. En leuk om te weten dat hij het frame heeft laten opknappen in Engeland. Heel misschien kom je hem volgend jaar wel tegen tijdens een toertocht, want hij wil er volgende jaar weer mee gaan rijden.

Lees meer op Omroep Brabant