Titanium staat onder fietsers bekend als een framemateriaal dat gewicht, stijfheid en comfort goed weet te combineren. Vooral dat extra comfort maakt titanium geschikt voor een gravelbike. Dat moet het Nederlandse Pilot ook gedacht hebben toen ze hun gravelbike met de naam Scram aan het ontwerpen waren.

Pilot Scram

Twee type frames met derailleur of Pinion
De Scram komt in twee verschillende frames: één voor derailleursystemen en één voor het Pinion-systeem. Het Pinion-systeem is een versnellingsbak waar 9, 12 of 18 versnelling in zitten. Die versnellingen zitten mooi afgesloten en dus heeft je fiets minder onderhoud nodig. Omdat de schakelbox een speciale aansluiting op het frame nodig heeft, zijn er twee type frames. Pilot heeft voor de Pinion ook gelijk een eigen shifter gemaakt, de Pilot Super Shifter, want de originele draaishifter past niet op kromme sturen. Het andere frame wordt de Scram GRX genoemd, dat heeft te maken met de Shimano GRX afmontage. Maar in principe passen alle derailleursystemen erop.

Pilot Scram

Wishbone en Bikepacking-ready
Afgezien van de aansluitingen van de schakelsystemen zijn de frames veelal hetzelfde. De kabels zijn mooi binnendoor geleid en het logo wordt stijlvol in de balhoofdbuis gefreesd. De wishbone achtervork ziet er mooi slank uit. Het moet meer stabiliteit geven Belangrijk want de vorken zijn breed om ruimte te bieden aan 50 mm banden of 27,5 x 2.2 inch banden. Een gravelracer moet natuurlijk voor veel fietstochten geschikt zijn en dus heeft de fiets bevestigingspunten voor een bagagedrager, spatborden en drie bidonhouders. Je kunt er dus ook mee bikepacken.

Pilot Scram

Upgraden
De Pilot fietsen zijn als standaard afgemonteerde fietsen te krijgen. Maar wil je het allemaal een beetje anders, dan zijn er upgrades mogelijk. Zo kan je de carbonvork van Pilot laten vervangen door een Lauf Grit vork. De Lauf Grit is een onderhoudsvrije voorvork met bladveren van glasvezel. Hij ziet er dus niet alleen cool uit, maar geeft ook 30 mm veerweg. Maar je kunt ook kiezen voor een zadelpen of stuurpen van titanium. Voor € 500,- extra wordt de fiets zelfs op maat gemaakt.

Pilot Scram

Prijzen
Titanium fietsen zijn altijd wat duurder, omdat het materiaal moeilijk te bewerken is. Maar daar staat tegenover dat de frames heel lang mee gaan. De prijzen van Pilot zijn in de lijn van andere titanium fietsen. Het frame van de GRX kost € 1999,- en een complete fiets is er vanaf € 3999,-. Het Scram Pinion frame kost net wat meer met € 3249,- maar daarvoor krijg je het frame en de Pinion schakelbox. Een complete Scram Pinion koop je vanaf € 4999,-. Dit zijn vanaf prijzen, want je kunt de fiets natuurlijk nog verder upgraden.

Meer info via: Pilot Cycles

Pilot Scram
Pilot Scram