Als we door het assortiment van ABUS gaan komen we vijf praktische slotjes tegen die je qua formaat goed mee kunt nemen tijdens je fietsrit. Het gaat om de Combiflex reeks, in verschillende uitvoeringen. Handig als je bijvoorbeeld een koffiestop gaat doen, of als je een meerdaagse bike packing trip op de planning hebt staan. Zo nam ik tijdens de Utrecht Ultra een slotje mee en gebruikt Coen ze om reservewielen in de materiaalpost vast te zetten tijdens de cross. We nemen je mee door een paar verschillende slotjes die ABUS heeft, en belichten de voor- en nadelen.

Combiflex in drie formaten

Het ABUS Combiflex slotje is een minislot met een oprolbare kabel. Het slot is voorzien van een cijfercode met drie of vier cijfers, afhankelijk van het formaat dat je kiest. Je hebt ‘m in het zwart, blauw en geel en in de formaten Stopover 65, Break 85 en Rest 105. ABUS heeft ook nog de Combiflex Trip in het assortiment met een kabel van 125 cm. De cijfers in de benamingen staan gelijk aan de lengte van de kabel, in centimeters. Het grootste Combiflex slotje heeft een cijfercode met vier getallen, de kleinere formaten drie.

Alledrie de formaten zijn lekker compact te noemen en passen eenvoudig in je achterzakje, zadeltas of bikepack tas. Naast de lengte is ook de dikte van de kabel oplopend. Welk formaat handig voor jou is, is afhankelijk van je behoefte. Parkeer je bijvoorbeeld één fiets voor een korte boodschap, of wil je twee racers op slot zetten voor een overnachting. Afhankelijk van die behoefte kies je dan voor een dunnere en kortere kabel of een stevigere en langere kabel. Het zal geen verrassing zijn dat een slotje met een tangetje door te knippen is, maar het zal altijd vertragen en afschrikken om precies jouw fiets die op slot staat mee te willen nemen.

Eenvoudige werking

Het slot werkt eenvoudig, een kind kan de was doen. Je drukt de knop aan de linkerkant in en trekt de kabel uit. Je plaatst de kabel om je frame – en een object zoals een paal of hekje – en je drukt het uiteinde van de kabel in het daarvoor bestemde gaatje op de rechterbovenkant. Voordat je het slotje gebruikt, stel je een persoonlijke code in om hem te kunnen openen. Om het slot te openen kies je de eerder gekozen cijfercode, druk je op de knop op de rechterkant en dan schiet de kabel weer los. Oprollen doe je eenvoudig door de knop aan de linkerzijde in te drukken.

Optioneel voor de Combiflex Rest 105 heeft ABUS nog een specifieke houder gemaakt. Deze houder bevestig je rondom een framebuis met een strap en de houder is een omhulsel waar je het slot in schuift. Je klikt ‘m vast met dezelfde knop waarmee je de kabel naar binnen haalt. Best een handige gadget als je het slot vaak gebruikt, om deze met de houder aan bijvoorbeeld je zadelpen of voorvork te bevestigen.

Comfiblex Stopover 65: € 19,95, 43 gram, 1.2 mm dikke kabel
Combiflex Break 85: € 22,95, 58 gram, 1.5 mm dikke kabel
Combiflex Rest 105: € 24,95, 79 gram, 2.4 mm dikke kabel
Combiflex Rest 105 + houder: € 39,95.
Combiflex Trip 125: 29,95.

Combiflex Adventure

Het volgende slotje is de Combiflex Adventure. Het ronde slot is nog steeds vrij compact en heeft een dikke kabel van 4 millimeter. De staalkabel is 75 centimeter lang en het slot heeft een 3-cijferige cijfercode. Het slot weegt 83 gram en kost € 29,95. Je trekt de kabel eenvoudig uit de houder en als je het slotje weer op wilt bergen draai je simpelweg aan de bovenkant van het slot. Op de achterzijde zie je het bevestigingspunt voor de kabel en de cijfercode. Qua formaat is de Combiflex Adventure iets groter dan de eerste drie sloten, maar je krijgt er wel een dikkere kabel voor terug. De werking is vrijwel hetzelfde als de eerste drie Combiflex sloten, alleen dit slot rol je handmatig op met de draaischijf.

Combiflex Travelguard

Een totaal andere optie is de Combiflex Travelguard. Ook een cijferslot, verkrijgbaar in de kleuren zwart, rood en geel. Het slot voelt robuust aan, en de platte kabel heeft net als de Combiflex Adventure een dikte van 4 millimeter. De kabel is 45 centimeter lang en de weegschaal stopt op 81 gram. De prijs is net als de Combiflex Adventure ook € 29,95. Volgens ABUS heeft deze kabel een extra stevige staalkern, om het fietsendieven nog moeilijker te maken. Het slotje is wat groter dan de andere sloten maar nog steeds compact te noemen.

Je zou dit slotje ook aan je fiets kunnen hangen, en het past nog steeds in een zakje van je fietsshirt. De werking spreekt denk ik voor zich, want je drukt het uiteinde van de kabel door de sleuf. Vervolgens stel je een cijfercode in en dan ben je klaar. Je maakt het slot los door de cijfercode weer in te stellen, en met het zilverkleurige schuifje haal je de kabel van de vergrendeling af.

Op elk product staat het logo van ABUS, net als de typeaanduiding. Alle kabels zijn voorzien van een coating, om krassen op je frame te voorkomen. Daar is over nagedacht! Wat verder nog opvalt als we de sloten bekijken is de degelijkheid, die we vaak terugzien als het gaat om Duitse productiebedrijven. Ook bij ABUS is dit het geval. De producten voelen robuust aan, en dat doen ze goed.

Multi-inzetbare sloten

De sloten zijn overigens multi-inzetbaar, want je hoeft het gebruik niet enkel te beperken tot je racefiets of gravelbike. Als andere doeleinden noemt ABUS bijvoorbeeld bagage, ski’s, helmen of zelfs een kinderwagen. Zo heeft collega Coen met een klein slotje zijn fietstassen aan z’n stadsfiets voorzien van een ABUS slotje. Welk slot het beste is hangt volledig van jouw situatie af. Gebruik je een slotje voor een snelle stop bij een supermarkt of stal je de racer buiten tijdens een bikepacking trip? ABUS heeft in ieder geval voor iedere situatie een slot. Qua diefstalgevoeligheid is een dikkere kabel altijd beter, maar in elk geval vertraagt een slot altijd een mogelijke diefstal.

Meer info via ABUS.

Tags: