ABUS is veiligheid. De producten die ze maken draaien allemaal om veiligheid. Tijdens ons bezoek aan het hoofdkantoor van ABUS hebben kunnen zien hoe dit tot stand is gekomen. Als wielrenner zijn we vooral bekend met de helmen. En om deze nog weer wat veiliger te maken hebben ze in Duitsland de Quin-sensor ontwikkeld.

Quin sensor

De Quin sensor is een klein vierkant kastje, dat aan de achterkant in de helm is geplaatst. Het kastje heeft een mini-usb aansluiting waarmee je hem kan opladen. De sensor koppel je met Bluetooth aan de Quin app op je telefoon. Deze is beschikbaar voor iOS en Android. De sensor detecteert beweging en wordt daardoor automatisch geactiveerd als je er mee gaat fietsen.

Crash detectie

In de sensor zit een Quin Arc-chip die verschillende gegevens meet. Gegevens als vibraties, impact, veranderingen in snelheid, rotatie en lineaire kracht worden constant gemeten. Je Smartphone heeft eveneens een chip die bewegingen detecteert. Door het koppelen van de Quin Sensor met je telefoon wisselen ze onderling gegevens uit. Wanneer beiden, dus je telefoon en de Quin sensor, een val of botsing waarnemen wordt er een noodsignaal verstuurd. De chip in de helm is niet alleen te gebruiken voor crash-detectie, maar is zo geavanceerd dat hij ook live bewegingen kan registreren, al is dat voor nu nog toekomstmuziek. Dan kan je denken aan het bekijken van de hoofdbewegingen van een renner bij een tijdrit, of in een sprint.

Quin App

De sensor werkt in combinatie met de app. Door de Bluetooth koppeling wordt het noodsignaal verstuurd naar het noodnummer dat je vooraf hebt ingesteld. De ontvanger moet hiervoor wel de app ook geïnstalleerd hebben, zodat hij of zij een push-melding van de Quin-app kan ontvangen. Je kan er ook voor kiezen om de melding via SMS te laten versturen. Hiervoor kan je een ‘in-app’ abonnement afsluiten waarmee je over de hele wereld voor 95% gedekt bent qua bereik. Dit is een abonnement dat je per maand kan activeren en is dan ook ideaal als je komende zomer bijvoorbeeld in de Alpen of Dolomieten op de fiets stapt.

Noodmelding

Het gebeurt wel eens dat een helm per ongeluk valt, of dat het een kleine val is zonder erg. De procedure van het versturen van een noodmelding wordt dan wel geactiveerd, maar deze kan je via de app voortijdig afbreken. De tijd hiervoor kan je zelf in de app wijzigen. Mocht de procedure niet worden afgebroken zal het signaal verstuurd worden. Daarbij worden de coordinaten van de plek des onheils doorgegeven, zodat de hulp direct weet waar ze naar toe moeten.

Aventor en Viantor

Het activeren van de noodprocedure kan ook handmatig gedaan worden. Wanneer je hulp nodig hebt kan je vier keer op de achterkant van de helm tikken, waardoor de noodprocedure in gang wordt gezet. De Quin sensor is een toevoeging aan een aantal helmen van ABUS. Voor de wielrenners gaat het hierbij om de ABUS Aventor en de ABUS Viantor. Het enige verschil met de reguliere Aventor en Viantor is, naast natuurlijk de sensor, het logootje van Quin dat op de achterkant staat afgebeeld.

Tags: