Het is eindelijk zonnig & droog in Nederland! En dat mooie weer leent zich heel goed voor een (lang) weekend weg of vakantie in eigen land – bijvoorbeeld Bikepackend. Daarbij is kamperen in een tent natuurlijk een optie, maar lekker light fietsen kan natuurlijk ook door te kiezen voor een leuk natuurhuisje of een hutje op een camping. Een net gelanceerde ‘Komoot Original Route’ is daarvoor zeer geschikt: De Huttentrektocht NL.

Dit is een 386 kilometer lange route die loopt over de Heuvelrug, Veluwe en Achterhoek en voert dan weer terug naar het startpunt in Amersfoort. Routebouwer Gijs Bruinsma wilde bij deze route het berghuttentochtgevoel meegeven: helemaal weg zijn in de natuur en licht bepakt op pad gaan. Daarom heeft hij onderweg verschillende overnachtingsopties in houten hutjes toegevoegd. Donderdag 1 en 2 juni reden wij een deel van deze route tijdens het lanceringsmoment voor deze route, en wat was dit een heerlijk avontuur. Wij reden twee etappes met een overnachting op een natuurcamping in de Achterhoek.

De bikepacktrip begon op station Arnhem. We hadden een paklijst gekregen, met ook zaken die we specifiek níet mee moesten nemen. Bij de start werden we verwend met o.a. duurzaam bestek en bikepack mok. We gingen meteen klimmende de Posbank op, de Veluwezoom over. Voor mij bekend gebied, maar het mooie van de route is dat het daar veel kleine parels van paden aan elkaar knoopt. Bij Brummen namen we het pontje en slingerde we verder de Achterhoek in. Dit was voor mij redelijk onbekend terrein, en ik was verrast door de schoonheid van deze regio. In tegenstelling tot de Veluwe erg vlak, maar wel een heel rustig gebied met mooie verre uitzichten! Veel kronkelde ‘Granny Gravel‘ paden, en door de droogte nu ook hier en daar wat uitdagendere zanderige stroken door bebost gebied.

De eerste etappe eindige op natuurcamping ’t Scharvelt in Haarlo waar we gingen overnachten in heel schattige houten blokhutjes. Er waren op deze camping enkele twee- en vierpersoons hutjes. Met de heerlijke ouderwetse kralengordijnen in de deurposten met dierenthema oogt het misschien wat ouderwets. Maar de hutjes waren van al het nodige voorzien met o.a. een keukentje, koffiezetapparaat, stromend water, zithoekje binnen en buiten, bedden met matrassen en kussens etc. Ik had daarom ook alleen beddengoed mee om te overnachten en verder minimale bepakking. Hier krijg ik wel het Glamping gevoel van!

Bij aankomst op de camping stond er heerlijk eten voor ons klaar en hebben we daarna gezellig rond het kampvuur biertjes gedronken. Zo waren we weer helemaal opgeladen voor etappe twee, waar we een lus terug maakten door de Achterhoek, terug richting de Veluwe over alleen maar rustige paden; zeer rustige autowegen, smalle geasfalteerde fietspaden, schelpen- & fijne gravelpaden stonden op het menu.

De tweede etappe finishte bij het station in Apeldoorn, daar kregen we ook een finishers badge uitgereikt die op een bikepacktas kan worden gestreken. Een mooie herinnering aan deze tocht, waar wederom in eigen land veel nieuwe paden zijn ontdekt. Wat me ook opviel is hoe autoluw het deel was wat ik gereden heb, het is zo heerlijk rustig fietsen. De paden zijn – behoudens wat zandstroken nu – totaal niet technisch. Je kunt deze route op elke fiets rijden, behalve een racefiets met banden <28 mm zou ik afraden. In onze groep hadden de meesten een gravelbike of cyclocrosser, zelf heb ik deze route gereden op een mountainbike.

Routebouwer Gijs stelt voor de Huttentrektocht in vier dagafstanden van een kleine 100 kilometer per dag te fietsen. Dan zou je dus drie overnachtingen in natuurhuisjes of blokhutten op natuurcampings kunnen boeken. Op Komoot vind je een voorbeeld hoe de 386 km lange route in 4 etappes zou kunnen indelen. Maar de route staat ook in z’n geheel op komoot, zodat je naar eigen inzicht etappes kunt selecteren qua lengte en start- & eindpunt.

De routecollectie voor dit bikepack avontuur vind je op Komoot. Een van de websites waar je blokhutten kunt boeken is trekkershutten.nl. Een andere optie is een kamer boeken via de website van het Nivon. Deze organisatie beheert natuurvriendenhuizen, campings en hutjes met gemeenschappelijke eetruimtes waar zelf gekookt kan worden.

Foto’s door Michiel Maas