Het gravelseizoen is weer geopend. Voor mij was dat met de eerste gravelrit van dit jaar op 18 februari, de Werewolf and Run Wild over de Veluwe. Dit evenement werd georganiseerd door INFMS CC voor het derde jaar op rij. De ‘Weerwolf’ is bedacht als uitdaging in de winter op de Veluwe, om het op te brengen om tijdens de gure wintermaanden buiten te blijven fietsen. De uitdaging is om de volledige route van 180 km bij daglicht af te leggen, aangezien het verboden is om na zonsondergang in het bos te rijden. De route kan solo gereden worden of in teams van maximaal 4 personen. Omdat het een zelfvoorzienend evenement is, moet je onderweg voor je eigen eten en drinken zorgen en eventuele mechanische problemen zelf oplossen. 

Ik reed deze rit samen met een vriendin die ook gek is op gravel. We moesten op deze regenachtige dag vroeg uit de veren, want de registratie bij het startpunt t.h.v. Bakkerij Jorisbrood was vanaf kwart over zeven. Er was gelukkig een warm welkom van de organisatie, inclusief goede bak koffie en een koek van bakker Joris.

De route van Werewolf and Run Wild

In het begin van de route reden we over heerlijke singletracks die er perfect bij lagen ondanks de regen. Gelukkig zaten ze in het eerste deel van de route toen we nog scherp waren. De 20 km aan singletracks in de route waren prima te rijden op een gravelbike. Daarna was er weer een mooie gravel strook richting Papendal, waar ook nog een stukje mountainbikeroute werd meegepakt. Even later kwamen we door Park Mariëndaal, als je het mij vraagt het mooiste park in Arnhem. Daar zat de pittigste klim van het parcours, waar de organisatie met de camera op de loer lag. Ook om aan te moedigen overigens!

De highlights 

Een paar heel mooie stroken werden meegepakt bij Deelerwoud – zeer herkenbaar met de twee dode bomen aan weerszijde van het pad. Vanaf daar gingen we door naar een stuk met veel glooiende paden door Loenermark, waar stiekem heel wat hoogtemeters worden gepakt. Daarna gaat de route langs het prachtige Radio Kootwijk, en even later werd heel Kroondomein het Loo doorkruist. Het laatste lusje gaat over de Ginkelse Heide. Heel veel highlights in één route dus. 

Bij de finish werden we letterlijk en figuurlijk warm ontvangen met een kampvuur en heerlijk eten. Er stond Lasagna op ons te wachten geserveerd met het heerlijke ambachtelijke brood van Jorisbrood. Op de achtergrond draaide een DJ; de sfeer was goed in de bakkerij. Na weer opgewarmd en bijgetankt te zijn, was er ook de mogelijkheid om de fiets even af te spoelen, en dat was hard nodig! 

Goede nieuws na het rijden van deze gravelrit: er zal door INFMS CC weer een offroad rit georganiseerd worden rond mei/juni. Dan wel op een nieuwe locatie en tegen die tijd hopelijk met iets beter weer. Wel even avontuurlijk met ook weer heerlijk eten en dezelfde goede vibes. 

De route was echt perfect, het weer wat minder. Ik ga hem zeker nog eens rijden, maar dan later in het jaar met mooier weer. De route kunt je vinden op de pagina van Komoot.
Je kan ze volgen op Instagram