Vaste lezers van dit blog hebben de naam BlueOn al eens voorbij horen komen. Hoewel de naam engels is, is BlueOn een puur Nederlands merk. Naast fietsreizen, prachtige boeken en andere wielergerelateerd producten bieden ze ook een aantal eigen kledingstukken aan. Wij testen hun klassieke wielerbroek.
Alle contactpunten tussen rijder en fietser zijn ‘gevoelige’ punten. Stijl is natuurlijk belangrijk als je op fietst zit, maar handschoenen, broek en schoenen moeten niet alleen mooi zijn, ze moeten vooral hun werk doen. Iedereen die wel eens een langere toertocht of wedstrijd heeft gefietst met een slecht zittende of oncomfortabele koersbroek weet dat elke kilometer er dan een te veel kan zijn. Profs hoeven zich er natuurlijk niet echt zorgen over te maken, maar als fietsen vooral je hobby is, dan is het verstandig om in een paar essentiële items naast je fiets zelf te investeren, vooral omdat ze elke tocht aangenamer kunnen maken.
Zo ben ik al een groot fan van Assos wielerbroeken. Hun T FI serie sluit bij mijn lichaam perfect aan, gaat lang mee, maar kost helaas ook een aardige duit. Eerste fijne verrassing als ik de BlueOn Bike broek inspecteer is dat de zeem (of als je meer betaalt een chamois…) van dezelfde makers afkomstig is. Het Italiaanse CyTech levert en ontwikkelt voor meerdere merken (ook voor Capo en Rapha o.a.) allerlei soorten zemen, en ze zijn veelal van uitstekende kwaliteit. BlueOn kiest voor de Anatomic Gem super-air zeem. Een hele mond vol, maar waar het om gaat is de pasvorm en het ademende vermogen. Beide zijn namelijk perfect. Ongeacht de afstand die ik er mee fiets, de zeem lijkt te verdwijnen, voegt voelbaar comfort toe en wordt bij geen enkele temperatuur ongemakkelijk. Top dus!
Andere ’technische’ details zijn de perfect platgestikte naden, nergens schuurt er iets of zitten er vervelende randjes in de weg. Meestal kom je daar pas tijdens een langere tocht achter en hoewel het een detail lijkt, zou ik er wel op letten bij het volgende kledingstuk dat je (deels) direct op de huid draagt. Andere maar minder in het oog springende of uitzonderlijke details zijn de superzachte bretels van het ook alweer Italiaanse M.i.t.i. en lycra materiaal van Jersey Lomelina. De mensen van BlueOn hebben goed rondgekeken naar verschillende leveranciers en hun materialen en daar een goede match in weten te maken. Het hoofdmateriaal is bijvoorbeeld niet alleen comfortabel maar ook praktisch: het reduceert spiervermoeidheid doordat het op een prettige manier je benen strak omhult (compressie-techniek) en is bijvoorbeeld ook nog eens UV proof. Stuk voor stuk zaken die je wellicht niet direct merkt in een eerste pas-sessie, maar wel degelijk op de fiets. Tot slot zijn ook de grippers die de pijpen van de broek goed op hun plek houden en het handige zakje achter mooie en goed uitgevoerde details.
Maar hoe goed een broek ook zit en presteert, als ‘ie er niet uitziet dan trek je ‘m uiteindelijk toch niet aan. En hierbij kiest BlueOn voor een zeer understated look. Klassiek zwart met slechts een subtiel zwart gestikt BlueOn logo. Het mooist wordt deze stijlkeuze omschreven door de Duitse volzin: ‘in der beschränkung zeigt sich der meister’. Meer met minder dus. Iemand moet dus echt twee keer kijken om te zien dat je een BlueOn broek aanhebt, maar dat is volgens mij ook een bewuste keuze van de makers, zij houden iet zo van schreeuwende kleuren of drukke prints. Volgens BlueOn is hun kleding gesneden op Nederlands postuur en ook dat geloof ik. Een medium is bij hun ook een medium (en niet zoals bij sommige Italiaanse merken waar je dan een Large of Extra Large nodig hebt). Maak je veel uren in het zadel dan weet je hoe belangrijk een goed bibshort is, met deze zit je volgens ons goed.
Pluspunten:
+ zeer comfortabele zeem
+ Nederlandse pasvorm
+ Mooie en duurzame materialen
Minpunten
– Slechts 1 model, geen keuze dus
Conclusie
Ik ben onder de indruk van de BlueOn broek (€ 140,-). Hij is niet zeker niet goedkoop maar hij staat qua kwaliteit en comfort zeker op het niveau van bijvoorbeeld Assos. Enige echte nadeel is dat er maar 1 soort broek door BlueOn op dit moment gemaakt wordt. Zij hebben er wel voor gezorgd dat deze broek past bij de gemiddelde behoefte van de Nederlandse fietser, maar een uitgebreidere range zou fijn zijn. Uiteraard is er ook een specifiek dames-model beschikbaar dat in technisch en uiterlijk opzicht veelal overeenkomt met het heren-model. De zeer subtiele styling spreekt mij aan, maar dat past misschien minder goed bij een kleurrijk shirt. Naast de rationele redenen is een keuze voor een BlueOn broek ook emotioneel. Het is een bezield en Nederlands familiebedrijf dat vol passie is over fietsen en weet waar ze het over hebben.
Prijs: € 140,- (exclusief verzendkosten), online te bestellen via BlueOn Bike website en te koop bij verschillende verkooppunten.
BlueOn fietsbroek
Getest in maat M
Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een medium (Assos) of large (Castelli) en heeft helaas de fraaie BlueOn koersbroek afgeschreven tijdens een valpartij.