Je wil een paar Bont wielrenschoenen maar welke moet je dan kiezen? Of moet je überhaubt wel voor Bont schoenen gaan?

Dat antwoord ga ik proberen te geven in een test van 3 paar Bont schoenen. De Riot, de A-Two en de Vaypor.  Drie paar schoenen die als je ze naast elkaar zet en ze vluchtig bekijkt, best wel op elkaar lijken. Ook om op het oog te vertellen welke schoen het topmodel is en welke het instap model is lastig. Maar dat wordt tijdens het testen maar al te goed duidelijk.

(Even nog een klagende noot van de fotograaf:  zoals je ziet zijn de schoenen te leen, want er staat zo mooi “DEMO” op de schoen, beetje jammer voor de foto’s).

Bont en de Riot
Bont schoenen worden met de hand gemaakt en misschien kennen we het merk nog wel van de schoenen van Hushovd een tijdje geleden. Bont werkt met een soort van speciaal voor de voet gemaakt model. Anatomisch gevormd zoals dat zo mooi heet. Daardoor moet je de schoenen eerst in de oven “bakken” om daarna je voet erin te stoppen en het geheel netjes om je voet te boetseren. Alle drie modellen hebben dit. Het carbon van de zool loopt ook nog een beetje naar boven door (heeft een opstaande rand) zodat je voet als het ware in een bakje zit. Klinkt slim, maar is het ook wat? Het instapmodel is de Riot, en heeft een carbon zool waarbij het “bakje” het laagst is van alle drie schoenen. De schoen is van boven gemaakt van microfiber. De schoen gaat makkelijk aan, sluiting werkt prima en voelt degelijk. Ook voorin bij de tenen heb je genoeg ruimte maar niet teveel, zodat de schoen lekker compact om je voet valt. De zool is ook echt stijf, en de schoen is heerlijk comfortabel en toch stijf genoeg om lekker mee te fietsen.

A-Two
Dan maar de A-Two proberen. Die gaat iets moeilijker aan omdat de zool van carbon iets hoger doorloopt. De bak is gemaakt van Carbon met fiberglas. Dit maakt de schoen wel aardig stukje stijver. De A-Two werkt  met 2 klittenbanden aan de voorkant van de schoen terwijl de Vaypor en de Riot met de enkele klittenband oplossing werkt. Persoonlijk vind ik de enkele oplossing lekkerder en makkelijker. Deze A-Two zit prima, maar duidelijk minder comfortabel dan de Riot. Dit is meer een wedstrijdschoen want de schoen is aanzienlijk stijver.

Vaypor
Tot slot de Vaypor maar een aantrekken. Geen twijfel mogelijk, dit is het topmodel. De schoen is zo stijf, dat het zelfs een beetje zeer doet als je de schoen aan trekt. Dit komt door de bak van carbon (100% Monocoque Chassis) waar je je voet in moet proppen, die totaal niet meegeeft. Maar eenmaal aan voelt het heerlijk. Niet comfortabel maar je hele voet wordt omsloten door de schoen. Voorwaarde voor dit systeem is dat je je schoen de exacte maat moet hebben. Als hij iets te klein of te groot is kan je hem lastig strak krijgen aan de voorkant. Dit komt omdat het carbon heel weinig meegeeft. Volgens mij is deze Vaypor de stijfste schoen die ik ooit heb getest. De bovenkant is afgewerkt met glimmend microfiber of leer en de binnenkant is als enige van de drie gemaakt van suede. Heel fijn. De Vaypor heeft net als de A-Two een stoot strip op de neus. Met fietsen moet ik zeggen dat de Vaypor een echte sportieve wedstrijdschoen is. Je hebt het gevoel dat je direct op je pedalen staat met je blote voeten. Net iets sportiever nog dan de A-Two die dicht in de buurt komt. Voor het comfort kan je beter kiezen voor de Riot die qua sportifiteit duidelijk de minste van de drie is. De A-Two zit dichter bij de Vaypor dan bij de Riot. (ook qua prijs trouwens.)

Het gewicht van maat 44 is: Vaypor: 255 gram, A-Two: 280 gram en de Riot: 299 gram.
Adviesprijs in dollars van de Riot: $ 149,-  en van de A-Two: $ 259,-  en van de Vaypor met leren bovenkant: $ 395,-

Pluspunten
+ heat moldable (allen)
+ goede prijs (Riot)
+ stijf (Riot)
+ extra stijf (A-Two)
+ extreem stijf (Vaypor)

Minpunten

– ze lijken op elkaar
– niet spannend om te zien
– prijzig (Vaypor)

Conclusie
Ondanks dat de schoenen er niet heel spannend en gelikt uitzien, zijn het vooral heel praktische wielrenschoenen. Met de Vaypor als duidelijk topmodel. Mijn keus: Deze keer (bij Fizik ging ik nog voor de goedkopere) ga ik voor de duurste (ook al is hij echt wel prijzig). Als je echt wedstrijden gaat fietsen moet je de Vaypor hebben. Wat een stijve schoen! Tijdens de test sprak ik nog een renner van het Koga Cycling Team die ook met de Vaypors reed. Hij was er ook erg over te spreken. Volgens Bont krijgen renners de schoenen van hen ook niet gesponsord maar kiezen ze er zelf voor. (Dat kunnen we natuurlijk niet controleren, maar dat geloven we dan maar). Als je comfortabel wil fietsen met iets minder stijfheid dan is de Riot een goedkope optie. Maar in dat budget zijn er ook wel meer merken te vinden die iets spannender eruit zien, maar die zijn dan weer niet heat moldable. Dus om de vraag aan het begin te beantwoorden: Ja, de Vaypor!

PS. Dan is er ook nog een Vaypor + met  draaisluiting.

Meer info natuurlijk bij Bont

bont-shoes-12 bont-shoes-11 bont-shoes-10 bont-shoes-9 bont-shoes-6 bont-shoes-3 bont-shoes-2 bont-shoes-1