Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl

We gaan er in ons lage land altijd redelijk prat op dat het altijd hard waait en dat het veel regent, maar op dat eiland aan de andere kant van het Kanaal kan het ook met enige regelmaat aardig los gaan. En Schotland spant de kroon; het aantal dagen regen per maand varieert van 16 in de zomer tot 23 in de winter met in alle maanden 100 tot 200 mm neerslag. Niet dat de verschillen met ons land gigantisch groot zijn, maar als het gaat om slecht weer krijgen ze in Schotland toch echt wat meer te verduren.

Als je dan van een merk hoort dat ze uit Schotland komen, zoals Endura, schept dat dus toch enige verwachtingen. Niet de ultramegalightweight jerseys voor als je bij 40 graden moet klimmen, maar eerder bescherming tegen de wind, regen en koude. En van dat laatste hebben ze voldoende. Ze doen het ook erg goed in zowel Schotland als Engeland en na het sponsoren van team Netapp hebben ze vorig jaar ook al Movistar voorzien van kleding. Ze zijn dus niet alleen goed in regenkleding probeer ik maar te zeggen.

Eerste indruk
We kregen een jack en broek uit de Helium lijn van Endura. Een regenjack is niet uniek, een regenbroek daarentegen wel. Je probeert veelal je bovenlichaam droog te houden, die benen kunnen wel wat hebben. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar als de temperatuur buiten laag is dan worden je benen ook koud, en daar zijn je spieren natuurlijk niet heel blij mee. Ben je zo’n held die toch besluit op de fiets te stappen als hij ziet dat het regent, dan kan dit wel eens iets voor jou zijn. De broek is helemaal zwart met reflecterende logo’s en twee strepen. Hij is 3/4 en gaat dus niet helemaal door tot je voet, maar tot halverwege je kuiten. Hij lijkt wel wat ruim. Er zit geen echte stretch in. Het jack heeft op het eerste gezicht de eigenschappen die je verwacht van regenjas; dun, licht, lange mouwen en manchetten, hoge kraag, en lange rug.

Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl

In de praktijk
Regenkleding hoort niet heel strak te zitten, maar niets vervelender dan flapperende kledingstukken. Zowel het jack als de broek zitten niet strak, maar ze flapperen ook niet. Het jack zit comfortabel om je hals, met een zachte stof om irritatie te voorkomen en een rits die net even uit het midden loopt. Je houdt overal genoeg ruimte om wat dikkere kleding eronder aan te doen tegen de kou. De mouwen zijn lekker lang en met een lichte elastiek blijven ze goed op hun plaats. Het jack is lekker licht en dun, dus het belemmert je op geen enkele manier in je bewegingen. Op de rug tussen de schouders zitten een soort van ventilatiesleuf om de overdadige hitte af te voeren. Die ventilatie is welkom want op een andere manier raak je de warmte niet makkelijk kwijt.

Het comfort van het jack geldt ook voor de broek. Omdat het al aardig koud is heb ik een zwarte winterbroek aan en daar gaat hij heel gemakkelijk overheen. Als je rechtop staat vraag je je echt af of dit wel fijn is op de fiets, zo’n ietwat losse broek. Maar dankzij de op de juiste manier gesneden panelen volgt hij precies je fietsbewegingen. Hij houdt je bovenbenen heerlijk droog en niet onbelangrijk; ook je zeem blijft droog! Dat heb ik zelf ook als zeer prettig ervaren bij een rit met continu regen.

Plus
+ Comfortabele pasvorm van zowel het jack als de broek, maar toch geen geflapper in de wind!
+ Goede ventilatie
+ Zeer goede bescherming tegen regen en wind

Min
– Het is allemaal redelijk klein op te vouwen, maar te groot om ze allebei uit voorzorg mee te nemen
– Er hadden nog wel wat meer reflecterende strepen op mogen zitten. Ook bij slecht weer is zichtbaarheid belangrijk

Conclusie
Het jack en de broek zijn afzonderlijk van elkaar hele goede producten, maar het is vooral de combinatie die het hem doet voor mij. Ze beschermen je zo goed tegen de regen dat je het soms bijna vergeet. Alles blijft lekker droog, niet alleen je bovenlichaam, ook je zeem, en dat maakt dat je heerlijk je kilometers kan maken ondanks de nattigheid. Bij een zomerse regenbui is het allemaal vaak wel te overzien, maar als zoals nu de temperatuur ook nog erg laag is wil je alles zo droog mogelijk houden.

Doordat beide items niet superstrak zitten heb ik ze ook nog wel eens over mijn gewone kleding gebruikt en kwam daarbij eigenlijk tot de conclusie dat ze ook prima voor je woon-werk verkeer geschikt zijn. Je neemt ze zo mee in je tas en je voorkt dan dat je helemaal doorweekt op je werk of thuis komt.

Het aanschaffen van de combinatie is misschien een flinke investering, maar als je de regen niet schuwt en wanneer je als een bikkel door blijft fietsen, ga je hier erg veel plezier aan beleven. Fietsen door de regen is nog nooit zo fijn geweest!

Het jack en de broek zitten in de FS260-Pro lijn van Endura (www.endurasport.com)
Endura Helium Jacket, adviesprijs EUR 119,99
Endura Helium 3/4 regenbroek, adviesprijs EUR 79,99

Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl Endura Helium rain clothing | Racefietsblog.nl

En als er echt veel water op je af komt: