Eén van de elementen waar we in Nederland maar ál te bekend mee zijn is de wind. Je hebt mee of tegen en kan je behoorlijk afkoelen. Daarvoor heeft Etxeondo het Frisch windvest gemaakt. Wij testten een exemplaar gedurende de afgelopen maanden.
Met kleding kan je het net zo gek maken als je zelf wil. Er is zo veel keuze uit veel verschillende prijsklasses dat het niet raar is als je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom goed om als basis een paar essentiële items te hebben waarmee door het jaar heen goed uit de voeten kan. Een kledingstuk dat daar deel van kan uitmaken is een goed windvest. Een stevige Noord-Oosten wind kan je bovenlichaam sterk afkoelen als je de wind vrij spel geeft en het niet tegen probeert te houden. En dat is natuurlijk erg onaangenaam. Kan je die wind wel tegenhouden dan zul je al een stuk warmer blijven. Je zou dan ook een opengeknipte vuilniszak over je heen kunnen trekken natuurlijk, daar gaat ook geen wind doorheen, maar dan kan je lichaam het zweet niet kwijt raken. Dit heeft weer als gevolg dat je lichaam en kleren drijfnat worden waardoor je het alsnog koud zult krijgen. Dit merk helemaal als je stil staat. Brrrr, het idee alleen al.
Een belangrijke eigenschap van een windvest is volgens ons dus naast het tegenhouden van de wind ook het ademend vermogen zodat het zweet ergens naartoe kan. Laten we eens kijken of de Frisch hier aan kan voldoen.
Eerste indruk
We ontvingen het vest in zwart-wit in de maat XL. Door het contrast tussen de twee ‘kleuren’ springt het vest er echt uit. Heerlijk zachte stof aan de voorkant. Duidelijk anders dan de stof van shirts of broeken. Verticaal langs de rits het Etxeondo logo in tekst en aan de onderkant een klein Gore Windstopper logo. Ongeveer twee-derde van de voorkant is wit, de rest zwart. Niet zo maar zwart, maar ietwat glanzend. Subtiel waardoor het wat ons betreft een heel mooi effect geeft. Wat ook meteen opvalt is dat de achterkant eigenlijk helemaal open is. Hier is de mesh stof gebruikt die een heel open structuur heeft.
In de praktijk
Het vest zal je in principe als een derde laag gaan dragen. Verder draag je dan nog een ondershirt met daarover je reguliere fietsshirt. Je moet het dus niet te klein aanschaffen, het moet er wel overheen kunnen. De maatvoering bij de Frisch blijkt te kloppen want het vest met de twee lagen eronder perfect. Het zit aan alle kanten lekker dicht tegen het lichaam. Ook aan de zij- en achterkant bijvoorbeeld. Nul kans op wapperen, zoals ook bleek uit de proefritten. Daardoor merk je bijna niet meer dat je het aanhebt en dat is natuurlijk wel zo prettig. Zodra je voelt er iets in de wind wapperen, hoe licht ook, leidt je dat toch een beetje af. Het vest is ook licht stretchbaar waar je het niet ergens trekt, heel prettig.
Waar we ook erg blij mee verrast waren zijn de zakken op de rug. Dat heeft niet elk vest namelijk en dan moet je onder je vest reiken om iets eruit te halen. Naast de drie zakken zit er ook nog een groot contrasterend vlak op de rug waardoor je toch wat beter zichtbaar bent. Belangrijk als de avond vroeg valt in het voorjaar!
Het voordeel van het testen van een windvest in Nederland is dat je niet hoeft te wachten op een dag met wind. Die lijkt altijd aanwezig, de ene keer wat steviger dan de andere. Doordat we het vest al in het voorjaar kregen hebben we het in aardig wat condities kunnen testen. Vooral de harde en koude Noord-Oosten wind die lange tijd over het land heeft geraasd creëerde goede omstandigheden. Voor het testen van een windvest althans. We kunnen niet anders stellen dan dat het vest zijn werk meer dan goed gedaan heeft. Je merkt heel goed dat de kou in de wind geen vat krijgt op je bovenlichaam. Die kou voel je bijvoorbeeld wel goed op je gezicht. Je zou verwachten dat je het door de mesh-stof koud kan krijgen op de rug. Maar dit was geen van de gevallen zo. De warmte die je produceert wordt prima afgevoerd. Misschien produceer je ook wel extra veel warmte doordat je tegen de wind in moet fietsen. Het is allemaal in ieder geval heel goed in balans, het is nooit als hinderlijk ervaren.
Je kan het vest ook redelijk klein oprollen waardoor het net in een achterzak past. Dus weet je niet zeker of je vest wel nodig gaat hebben of is het uiteindelijk warm genoeg om zonder windvest te rijden dan je hem op die manier prima meenemen.
Pluspunten
+ Windstopper materiaal bewijst zijn reputatie, de wind krijgt geen kans
+ Pasvorm, het past goed en zit heerlijk
+ Fijne rits over de hele lengte aan de voorkant
+ Drie zakken op de rug
Minpunten
– Prijzig. Met 144 euro is het een forse aanschaf.
Conclusie
Het vest doet zijn werk meer dan uitstekend. Dankzij het Windstopper materiaal krijgt de koud geen vat op je bovenlichaam maar je raakt ook niet oververhit doordat het goed blijft ademen. De open structuur van de stof op de rug zorgt ervoor het allemaal mooi in balans is. Door de drie zakken is dit een vest echt een goede aanvulling op je basis outfit welke je een groot deel van het jaar zal kunnen gebruiken waarmee het de aankoopprijs enigszins rechtvaardigt.
Details
Getest; Etxeondo Frisch windvest in maat XL
Adviesprijs is EUR 144
Verkrijgbaar in wit/zwart en rood/zwart
Meer informatie op de Etxeondo website
Tester is 1.92m lang en weegt 88kg en draagt doorgaans maat XL