Al een aantal jaren heeft Fizik wielrenschoenen in haar assortiment. Voor 2013 zijn de R3 en de R1 vernieuwd.

Wij mochten de Fizik R3 en de R1 naast elkaar testen. Allereerst even kort over de schoenen. De R1 is het topmodel van Fizik en is alleen in het zwart en wit beschikbaar. De R3 is het model onder de R1 en is verkrijgbaar in de kleuren wit/blauw en wit/zwart/rood. Ik kon me nog goed de introductie van de schoenen herinneren in 2010. Ze zager er nogal futuristisch uit. De nieuwe modellen zijn iets minder futuristisch naar mijn mening maar zien er toch erg modern en “design” uit.

Eerst de Fizik R3
De R3 schoen ziet er erg gelikt uit en de afwerking is echt super. Erg veel mesh-stof die een mooi soort van zilveren glinstering hebben. De neus en de hak zijn van Kangoeroe-leer. Drie sluitingen; 2 klittenband (gemaakt van een soort glimmende zeilstof) en 1 buckle-sluiting. Onze blauwe versie heeft enkele blauwe accenten die echt goed zijn gekozen. Door het mesh voelt de schoen erg flexibel. Niet de zool, want die is van carbon. Leuk detail is ook de italiaanse vlag aan de binnenkant van de tong. (niemand die het ziet, maar toch leuk voor jezelf). De schoen weegt 229 gram in maat 43, en voelt ook erg licht aan. (op onze weegschaal geeft de weegschaal 296 gram aan voor maat 44,5). De prijs is € 250,-

Dan maar eens passen. Bij het aantrekken valt direct op dat de schoen heerlijk zit. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de Sidi schoenen dan is het qua comfort een wereld van verschil. Wat dat betreft lijkt deze R3 meer op de Specialized schoenen die ook een prima voetbed hebben. Comfortabel is het goede woord. De tong heeft een soort van zakje waarin een vulling zit. Dit maakt dat de schoen goed aansluit, maar hierdoor is het ook mogelijk om een dikkere vulling te gebruiken als dat nodig is.  De sluitingen werken prima, al voelt de buckle-sluiting een beetje gammel aan. Hij werkt prima hoor, maar voelt gewoon wat gammel. Snel de racefiets op om te kijken hoe de schoenen fietsen.

De zool is zoals verwacht erg stijf dus dat is prima. Het comfort blijft lekker na een kilometer of 50. Dan nu maar eens echt flink op de pedalen gaan staan. Nog steeds een heerlijke schoen. Misschien wel iets te comfortabel voor volle bak tochtjes (of criteriums) waarbij je misschien een directer gevoel naar je pedalen wilt hebben.

Dan de Fizik R1
Het topmodel, de R1 die maar liefst 100 euro duurder (€ 350,-) is, heeft minder mesh en meer kangoeroe leer, vooral bij de neus en de binnenkant van de schoen. Wat direct opvalt wanneer je de R1 en de R3 samen oppakt, is dat de R1 echt zwaarder is. Niet veel, maar je voelt het toch duidelijk.  De weegschaal geeft 239 gram aan voor maat 43. (en onze weegschaal gaf 343 gram aan voor maat 44,5 en dat is dan toch 47 gram zwaarder dan de R3).  Je verwacht toch dat het duurdere model lichter is, op de een of andere manier. De carbon zool en de tong met opvulling zijn gelijk aan die van de R3, de sluitingen ook behalve dat de buckle van carbon is gemaakt en gewoon strak voelt. Bij de R3 is deze van aluminium. Tijdens het fietsen merk je hier geen verschil in. Het grootste verschil tussen de R1 en de R3 zit hem in de binnenzool. De R1 heeft een 3D-Flex Cycling Moldable Insole van Sidas (Sidas is een bedrijf gespecialiseerd in binnenzolen). Deze binnenzool past zich aan aan je voet doordat hij eerst in een oventje warm gemaakt wordt. En ik moet zeggen dat dit wel super werkt, net even lekkerder dan de binnenzool van de R3. Maar ja, zoals gezegd heeft de R3 ook al een lekkere binnenzool. Verder fietst de schoen prima en voelt iets steviger door alle extra leer in vergelijk met de R3.

Pluspunten
+ beide schoenen zitten erg comfortabel
+ design en afwerking subliem

Minpunten
– buckle van de R3 voelt goedkoop
– gewicht van R1 meer dan de R3
– prijs van R1 is hoog
– te comfortabel voor criteriums

Conclusie
Wordt het de R1 of toch de R3? Want dat deze schoenen een prima optie zijn voor de sportieve tourrijder die schoenen zoekt in het hogere segment mag duidelijk zijn. De wielrenschoenen fietsen allebei heerlijk. Strakke zool, prima comfort! Ook bij lange tochten van +150 km blijven de schoenen prima aanvoelen. Zoek je echte “criterium-schoenen”, dan zijn ze misschien iets té comfortabel. Misschien is het daarom dat je ze niet zo vaak in het profpeloton tegen komt. David Millar reed afgelopen Tour trouwens wel met een paar speciale Fizik R1 schoenen.

Persoonlijk is de keus voor mij makkelijk door alle kleine punten bij elkaar op te tellen. Ik ga voor de R3 omdat deze 100 euro goedkoper is, de binnenzool al heel erg lekker en comfortabel zit, de schoen lichter is en omdat ik hem mooier vind. En dit ondanks het wit wel snel “vies” wordt.

De schoenen zijn te vinden op de website van Fizik

Maatvoering: de schoenen hebben een normale breedte en ook is de maatvoering redelijk. Je kan ervan uitgaan dat je tussen de 1 a 1,5 maat groter moet gaan zitten dan je normale schoenmaat. En bij schoenen blijft natuurlijk dat het beste is om ze zelf te passen omdat iedere voet weer anders is.

Foto’s hieronder: De blauw/witte is de Fizik R3 en de zwarte is de Fizik R1

Fotografie door Spotlesseye