Tegenwoordig heeft iedereen ze wel eens in het wild gezien. Zo’n klein cameraatje boven op de helm, aan het stuur of zelfs in de hand van een renner.

Eerlijk gezegd kennen we ze nog beter van de Red Bull achtige actiesporten als: Surfen, skieen, motorcrossen, mountainbiken en parachute springen om er maar een paar te noemen. De beelden zien er altijd spectaculair uit en geeft ons vaak het gevoel, dat wil ik ook kunnen. Met de  zogenaamde actioncamera. Wij keken of de GoPro Hero 3 ook echt zo indrukwekkend is.

Technische data
De Hero 3 is verkrijgbaar in 3 verschillende versies; de white edition, de silver edition en het topmodel de black edition. Qua specificaties zit de silver edition er tussen in. De camera heeft een filmmodus van 1080 pixels met een 30 frames per seconde, maar ook is het mogelijk om 720 pixels bij 60 frames per seconde. Die 60 frames per seconde is vooral handig als je vertraagde opnames wil maken. Daarnaast heeft de camera ook een foto stand. Hierbij haalt hij 11 Megapixels. Er zit een ingebouwde Wi-Fi in. Dit maakt het mogelijk om een afstandsbediening erop aan te sluiten (deze zit niet standaard bij de Silver edition). Ook is het met de Wi-Fi optie handig om via een app op je telefoon live te kijken hoe en waar je filmt. De Hero 3 heeft ook een losse waterdichte behuizing, waar je de camera in kunt stoppen. Hierdoor kan je er ook gerust mee surfen. De prijs van het geheel is € 349,- (zonder MiniSD card)

Wat direct opvalt bij het uitpakken van de Hero 3 is dat het een enorm kleine camera is. Helemaal als je hem uit de waterdichte behuizing haalt. Een knopje aan de voorkant om hem aan te zetten (even ingedrukt houden) en dan bovenop een knop om op te nemen of om foto’s te maken. Om de Wi-Fi functie aan te zetten is er nog een klein knopje aan de zijkant. In de praktijk zul je de camera veel gebruiken in de behuizing, zodat je de mogelijkheid hebt om hem overal aan vast te maken. De behuizing is zo gemaakt dat je alle functies kunt bedienen zonder dat je de camera er steeds uit hoeft te halen. De camera heeft een lens die tot 170 graden weergeeft. Daardoor krijg je een super breedbeeld gevoel (beetje fish-eye gevoel). We zijn heel erg benieuwd naar het resultaat, eerst maar eens een testvideo maken.

Super strak beeld
De eerste videos zijn gemaakt en worden via een usb kabel naar de computer verstuurd. De bestanden versturen via Wi-Fi is met wat kunst en vliegwerk (via bijvoorbeeld WiGO) mogelijk maar de snelheid is zo laag dat we maar gewoon een kabel gebruiken. En dan het moment waar we allemaal op hebben gewacht; het bekijken van de videos. In 1 woord: Wauw! De beeld kwaliteit is echt super. Je staat echt versteld hoe zo’n kleine camera zulke video’s en foto’s kan maken. Als je bijvoorbeeld het beeld stil zet en daar een foto van maakt, is de foto echt super strak. Dat gaat leuk worden voor op de fiets! (of op de ski’s)

Hmm… iets minder Wauw!
Er zitten wat klemmetjes bij de Hero 3 om hem vast te maken aan verschillende objecten. Even kijken hoe krijg je dit ding op je helm bevestigd. Het internet laat zien dat dat met een Vented Helmet Strap Mount kan, alleen zit deze er niet bij de set. Dus maar € 20,- extra uitgeven. Oh… en als ik de camera op het stuur van de racefiets wil vastmaken? Dan heb ik een handlebar mount nodig. Deze zit er ook niet bij dus € 25,- extra.  Wil je ook nog een borstharnas, polsband of een surfboard mount, dan moet je nog een paar euro extra uitgeven.

De Hero 3 op de helm gezet, maar hoe weet ik nou of hij ook filmt wat ik denk dat hij filmt? Met andere woorden, staat hij wel recht? Daarvoor is de telefoon app handig, want met de Wi-Fi verbinding kan je op je telefoon kijken wat hij filmt. Je kan dan de camera nog een beetje afstellen naar links, rechts, boven of naar beneden. Super handig. Er zit wel een vertraging van een paar seconden in de verbinding.

En tijdens het maken van verschillende fietsvideo’s komen er toch wel een paar mindere puntjes naar voren. Het aan en uitzetten gaat lastig als het geheel op je helm zit, omdat je niet goed kan zien of de camera aan of uit staat. Dit komt vooral omdat je de knop een paar seconden moet indrukken en wanneer je dat doet boven je hoofd heb je niet het idee of de paar seconden te kort zijn. Een lampje dat aangeeft dat hij aanstaat zie je niet boven je hoofd en een piepje dat hij geeft als hij ingeschakeld is, is lastig te horen wanneer je buiten bent. Regelmatig de helm even af dus om de camera aan en uit te zetten. Omdat de batterij niet heel lang meegaat (rond de 1 uur  filmen) is het dus niet mogelijk om de camera gewoon aan te zetten en na je tocht van 4 uur weer uit te zetten. Een extra batterij is leverbaar maar die kost dan weer extra. De maximale capaciteit voor de MiniSD geheugen kaart is 64 Gigabyte, maar wil je dit vol filmen heb je toch wel enkele extra batterijen nodig.

Verder blijkt dat hij regelmatig vast loopt?! Dan zet je de camera aan en dan blijkt hij na een aantal seconden (de ene keer na 10 seconden, de andere keer na 1 minuut) te stoppen met filmen. Dat is dan achteraf heel erg irritant, omdat je net een moeilijke stunt of mooie actie denkt te hebben gefilmd. Zoeken op het internet blijkt dat dit vaker voorkomt en dat er nog geen goede oplossing voor is. Gopro geeft de standaard tips: Upgrade van de firmware (helpt niet), snellere data kaart (helpt ook niet) en het aanpassen van allerlei settings helpen ook niet. Als het heel erg koud is (-5 graden) lijkt dit probleem nog vaker voor te komen.

Kortom, toch best wel wat irritatie. Maar als hij dan wel een stuk heeft gefilmd is de kwaliteit wel erg goed. Voorwaarde is wel dat je buiten moet filmen. Als je binnen filmt of foto’s maakt wordt het al snel wat korrelig, maar daar is ie dan ook niet voor gemaakt. Wel leuk is de timelaps functie waarbij je kunt instellen dat de camera elke zoveel minuten een foto maakt. Zo kan je een heel leuk beeld krijgen van een zonsondergang of een stadsgezicht. Het geluid is zonder waterdichte behuizing prima, wanneer je de behuizing eromheen hebt, is het geluid (logisch) wat gedempt. Als alternatief voor de GoPro Hero 3 zijn er de onder andere de merken: Contour,  Sony en Veho.

De video’s hieronder als voorbeeld zijn geconverteerd naar Youtube waardoor je iets van de oorspronkelijke kwaliteit inlevert. Wanneer je ze op 720p bekijkt krijg je toch een beeld. Verder hebben we enkele foto’s geplaatst die rechtstreeks van de video zijn gemaakt, om een indruk te krijgen van de kwaliteit.

Tip bij het filmen: zorg dat je dichtbij filmt, door de groothoeklens lijkt alles al snel ver weg.

Pluspunten
+ beeldkwaliteit is verbazingwekkend goed
+ lekker klein

Minpunten
– batterij snel leeg
– opname stopt regelmatig
– lastig zien of camera draait
– extra kosten voor allerlei straps en mounts

Conclusie
Over de beeldkwaliteit niets dan lof! Over de functionaliteit zijn we minder te spreken. Vooral het onzekere van het uitvallen van de camera zorgt voor regelmatige irritatie. Tot dit probleem is opgelost zouden wij zelf even wachten met de aanschaf.  Mocht je niet zo’n last hebben van een zo nu en dan mislukt filmpje dan kan je met deze camera hele mooie actievideo’s maken (in de praktijk maak je foto’s toch met je gewone camera).

Update 02/2014
De update van de laatste firmware heeft het probleem van het spontaan uitvalt opgelost. Zo lijkt het in ieder geval tot nu toe!