Kleine, onbekende merken zijn vaak heel goed in één ding. Zo ook Lintaman, die zijn heel goed met schoenen.
Je komt ze vaker tegen als je een beetje op zoek gaat naar nieuwe fietsproducten op het internet. Kleine merken die zich specialiseren in een specifiek component of accessoire. De website is vaak niet al te bijzonder, want daar is geen tijd en geld voor. Een voorbeeld daarvan is het schoenenmerk Lintaman, opgericht door de Canadese oud-renner Chris Lintaman. De kans dat je hem kent is klein, hij heeft vooral in Azië gereden. Door een hardnekkige blessure moest hij het professioneel fietsen helaas opgeven, maar besloot om zijn energie te stoppen in het maken van fietsschoenen. Gedurende zijn hele carrière had hij namelijk gedoe met zijn voeten i.c.m. fietsschoenen. En leidt af tijdens de koers. Daarom is hij het zelf maar gaan doen.
Momenteel heeft Lintaman drie modellen op de markt, elk met specifieke eigenschappen. Te weten de Climber, Sprinter en de Custom. Geen fancy namen, wel duidelijk. Bij alle modellen is comfort heel belangrijk. De schoen moet je niet afleiden tijdens het fietsen. De Climber moet zo licht mogelijk zijn, de Sprinter zo stijf mogelijk en de Custom is heat-moldable. Deze kan met een simpele föhn in 15 minuten naar je voet gevormd worden! Wij kregen het Climber model om te proberen.
Eerste indruk
Licht! Dat is je eerste indruk als je de schoen in je handen hebt. Vederlicht. Als we het nawegen klopt dat ook wel, 213 gram per stuk, en dat bij maat 44! Het uiterlijk van de schoen is wat minder spectaculair. Ze zijn wit met zwarte strepen en een zwarte carbon zool, het micro fiber materiaal van de bovenkant geeft een lichte glans. Het dichtmaken van de schoenen gaat met drie klitteband sluitingen. Beetje goedkoop denk je misschien, maar het houdt de schoen wel zo licht mogelijk. Net als de tong overigens, die is flinterdun. Verder heeft de zool drie bevestigingspunten voor plaatjes (er is geen Speedplay variant). Aan de voor- en achterkant zitten kleine stukjes hard plastic om de zool te beschermen bij het lopen. De schoenen zijn uit één stuk micro fiber gemaakt, er is nergens een naadje te vinden. Ten behoeve van het gewicht is het materiaal over de gehele schoen geperforeerd. Scheelt toch weer. Ze zijn niet echt voor de ventilatie, daar zijn de negen andere, grotere gaten voor.
In de praktijk
Bij alle Lintaman schoenen is veel comfort een vereiste. Je schoenen moeten je tijdens het fietsen niet afleiden. Zodra we de schoen aanhebben merken we wat Chris Lintaman wilde bereiken. Wat een goede pasvorm! De schoen bestaat uit één stuk micro fiber en valt heerlijk om je hele voet heen. Zeker om je hiel voelt dit super, ze sluiten heel goed aan, het slippen of schuiven wat nog wel eens voorkomt bij fietsschoenen is er absoluut niet bij. Doordat het micro fiber materiaal zo dun is voelt het gewoon heel prettig. Hoewel klittenband niet de meest geavanceerd sluiting is kan je er de schoenen wel heel goed mee vastmaken zonder dat ze knellen.
Je merkt tijdens het dragen goed dat de schoenen heel licht zijn, zeker in combinatie met het dunne materiaal. En dat is erg fijn! De zool is ook dus waardoor je ook gevoelsmatig dicht bij je pedaal zit. Het gewicht, materiaal en dunne zool zijn echt fijn bij het fietsen en natuurlijk ook het klimmen. Het voelt heel direct op de pedalen.
Conclusie
De combinatie van het lage gewicht en het dunne micro fiber uit één stuk maken dit een zeer fijne fietsschoen met een hoog draagcomfort. De klitteband sluitingen zijn natuurlijk niet state-of-the-art, maar ze hebben wel duidelijk een functie en doen hun werk prima. Door het dunne materiaal is het eigenlijk wel een beetje een seizoensschoen. Zeker als je snel last van koude voeten zal je bij lage temperaturen iets anders willen. Ze lijken ook wel wat kwetsbaar te zijn, al hebben we dat nog niet als zodanig ondervonden. Ze hebben inmiddels al aardig wat kilometers afgelegd, maar we zullen ze blijven gebruiken om te zien hoe ze zich houden gedurende het seizoen.
Heel licht en comfortabel, dan zullen ze ook wel weer duur zijn zeker? Dat valt dus reuze mee! In vergelijking lichte schoenen van de grotere merken vinden we EUR 239,- zeer scherp. Bij veel andere merken ga je dan snel ruim over 300 euro. Vind je gewicht heel belangrijk en zit je al op een minimaal vetpercentage, dan kan je met deze schoenen toch makkelijk weer 100 tot 150 gram besparen. Maar je hoeft echt geen weight-weenie te zijn om deze schoenen aan te schaffen, daar zitten ze veel te lekker voor!
De maatvoering is ook prettig. Het testpaar was in maat 44 en past heel precies. In mijn gewone schoenen heb ik 44,5 en wellicht had een 45 ook nog goed gepast. De maatvoering van de Lintamans komt dus heel goed overeen met je gewone schoenen. Maar zoals altijd bij fietsschoenen raden we aan ze eerst te passen voordat je ze koopt.
De schoenen zijn in Nederland alleen verkrijgbaar bij Ortho-Vision. Voor meer informatie over de modellen kan je ook op de site van Lintaman kijken.
De Climber schoenen kosten EUR 239,-