Het verschil tussen een goed sport ondershirt en een mindere variant of alternatief is duidelijk te merken tijdens het wielrennen. Vooral de vochtafvoer (lees: zweetafvoer) is belangrijk.

Met een slecht ondershirt heb je de hele rit een onbehagelijk gevoel doordat je lichaam klam blijft. Is zonder ondershirt dan geen optie? Ja dat kan maar onze ervaring is dat bij lange tochten de bretels wat gaan irriteren op “bepaalde plekken” op je bovenlichaam. Dus een ondershirt dragen is sindsdien, net als het dragen van de helm, verplicht.

De praktijk
Deze keer hebben we de Odlo Cubic Light getest. Een shirt speciaal gemaakt voor de lentes en zomer. Bij het uitpakken valt als eerste de blokjes structuur op. Vandaar de Cubic benaming… Maar die blokjes zien er wel high-tec uit. Volgens de specificaties is het shirt gemaakt met zilverdeeltjes. Hier zie je helemaal niets van want dat gebeurt op nano-niveau. Deze deeltjes die heel veel in sportkleding worden gebruikt werken anti-bacterieel wat ervoor zorgt dat zweetgeurtjes worden bestreden.

Tussennoot: wanneer je lekker gewassen in je dito gewassen wieleroutfit stapt dan heeft je zweet wel een geur maar niet van die vieze ouwe zweetgeur. En daarbij is het shirt na een tijdje aan vervanging toe, want als iets niet meer schoon (fris) te krijgen is, is het óók versleten. Daar zijn niet alleen gaten voor nodig. Maar dit even als opmerking terzijde.

Dat zit gewoon lekker
Omdat het Odlo shirt een keer of 5 is gedragen tijdens de test  in bovengenoemde “frisse” omstandigheden is niet bekend of het gebrek aan zweetgeurtjes nou komt door het nano-zilver of niet. Het shirt is echt heel licht, maar voelt vooral heel licht wanneer je hem aan hebt. Nergens geen rare knellingen en ook de achterkant van het shirt is lang genoeg zodat je tijdens je fietshouding niet je shirt steeds hoger voelt kruipen.

Hoe zit het dan met de vochtafvoer? Tijdens zware inspanning wordt je shirt natuurlijk vochtig. Als je plotseling stopt of een pauze houdt voel je dat ook, maar niet lang. Het shirt droogt op een of andere manier erg snel. Dat geeft een behaaglijk gevoel. Zelfs met een graad of 4 (waar het shirt niet specifiek voor gemaakt is) was het met daarover een korte mouwen en lange mouwen shirt toch redelijk aangenaam fietsen. Boven de 12 graden is het bijna te warm met 2 shirts erover.

Duur of goedkoop? Maar net wat je referentie is…
De prijs ligt zo om en nabij de 30 euro. Dat is niet heel goedkoop, en zeker als je veel fietst en een paar extra shirts wil hebben. Maar in vergelijking met de soortgelijke lijn van bijvoorbeeld Craft is de prijs eigenlijk niet zo slecht.

Voordelen:

  • voelt erg licht aan
  • zit heel goed

Nadelen:

  • niet de goedkoopste

Conclusie: Het Odlo Cubic Light ondershirt is een erg lekker zittend shirt en erg comfortabel. Vooral voor diegene die altijd een gewoon tshirt als ondershirt gebruiken is de prijs wel wat hoog. Voor die doelgroep is het advies; koop 1 shirt en je zult zien dat een goed ondershirt echt veel beter fietst! Voor alle andere fietsers: Odlo heeft met de Cubic light gewoon een goed shirt!

Via Odlo