PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl

Afgelopen zomer waren we een paar dagen in London en hadden toen een afspraak bij de B1866 winkel van Brooks. Toen we daar eindelijk uitgekeken waren struikelden we bij het verlaten van de winkel over een krijtbord op de stoep van de buren. Wat Japanse karakters en een fiets trokken onze aandacht. Het bleek om een pop up store van het voor ons nieuwe merk PEdAL ED te gaan. We zijn toen toch nog maar even wezen gluren bij de buren.

De winkel was bescheiden van opzet en straalde een mix van grootstedelijke elegantie en Japanse ingetogenheid uit. Geen High Viz roze zoals een paar straten verderop bij Rapha, maar subtiele kleuren en mooie materialen maakten hier de dienst uit. Wat navragen leverde informatie op over de oprichter van het merk en zijn visie. Hideto Suzuki heeft al meer dan 15 jaar ervaring als kleding designer, maar raakte het blind achter trends aanhollen van de mode-wereld beu. Met PEdAL ED kleding wil hij technische hoogstandjes koppelen aan functioneel ontwerp, en niet elk jaar een nieuwe collectie moeten lanceren omdat het zo hoort. Mooie PR praat natuurlijk, maar klopt er ook iets van?

Hallo Hideto
Op Eurobike kwamen we Hideto zelf tegen. Hij zag er wat verloren uit tussen de de enorme stands van de grote merken om hem heen. Maar de man straalt wel die typische oosterse wijsheid uit waardoor je je als noord Europeaan soms een beetje lomp kan gaan voelen. Hij legt op zachte toon uit wat hij wil. Een duurzame collectie die uitgebreid wordt met nieuwe modellen, maar waar ook tijdloze modellen een vaste plek in krijgen. We hebben het vermoeden dat hun Kanaya wind- en waterdicht fietsjack er één van de laatste categorie gaat zijn. Laten we die maar eens in de winderige Hollandse praktijk gaan testen.

Onze eerste indruk van het jack als het binnenkomt: niet super licht, zeer goeie snit en opvallend onopvallend eigenlijk. Het jack is duidelijk bedoel over een shirt met lange mouwen heen, het is de buitenste laag die je tegen de elementen gaat beschermen. Opvallend is het natuurlijke gevoel van het jasje. Geen glimmende materialen, maar een bijna matte zwart/witte kleurcombinatie. Dit komt door de eigen ontwikkelde stoffen. Er is geen Gore-Tex gebruikt maar een zogenaamde dubbellaagse Techfibre waar elastane, polyamide en lycra in gebruikt worden. Hiermee zou de jas ademend en toch beschermend moeten werken. In de specifieke kleurcombinatie krijgt het geheel een beetje een jaren 80-uitstraling, geen idee of dit onderdeel van het ’tijdloze’ design is, maar na een tijdje gaat het me steeds meer bevallen. Meest in het oog springende detail: de dubbele rits aan de voorzijde. Hierdoor kun je de jas ‘casual’ en ‘aansluitend’ dragen. Dit lijkt misschien wat overbodig, maar het betekent eigenlijk dat je de jas zowel op de racefiets als op je stadsbrikkie kunt gebruiken. Zeker omdat ‘ie niet volstaat met allerlei schreeuwende logo’s is het door deze simpele feature een echte 2 in 1 jas.

De regen in
We zullen dit kekke jack maar eens aan het werk zetten. Gelukkig staat de herfst volop aan dit jaar. Het is wel even wennen als je net als ik eigenlijk altijd in zwarte wielerkleding rondrijdt, het wit trekt best wel wat aandacht. Het eerste dat helaas opvalt is dat de duim-lussen (bedoeld voor in koud weer en je handschoen thuis liggen) aan het eind van de mouwen voor mij eigenlijk iets te krap zijn. Ze snijden net iets te veel in mijn handen waardoor er na een tijdje geen bloed meer in mijn duimen stroomt, en ik heb ze toch echt soms nodig om te schakelen. Gelukkig zijn ze eigenlijk niet heel erg nodig. Dankzij het elastische en soepele materiaal aan het eind van de mouwen blijven ze al prima op hun plek zitten en ontstaan er geen vervelende tochtgaatjes als je handschoenen gebruikt. Ook lekker: dankzij de langer doorlopende achterflap blijven je billen warm, zeker ook omdat er geen wind via de kraag op je rug terecht komt. Kleine details die je echt wel gaat waarderen als de temperatuur omlaag gaat, je langer in het zadel zit en je jezelf al in zo’n heroïsche Rapha film waant. Sowieso zit het jack echt als gegoten (op die duim-lussen na dan). Nergens irritant geflapper, zelfs niet in de ‘casual’ stand. Hierdoor doet de jas ook echt waar ‘ie voor bedoeld is. Jij kunt goed doortrappen zonder oververhit te raken, terwijl hij de elementen echt buiten de deur houdt. Het voelt alsof je een schild tussen jou en de wind en regen draagt. Heerlijk!

Na thuiskomst blijkt echter wel een nadeel aan de retro-kleurstelling te kleven. Het mooie, maagdelijke wit is al voorzien van behoorlijk wat modderspetters. Zelfs met ass-saver zul je dit jasje toch wat vaker moeten wassen. Of dit nog effect gaat hebben op de waterafstotendheid van het materiaal is nog te bezien. Mocht dat nog blijken dan laten we het zeker weten als toevoeging op de review. Positief punt van de kleur is dan wel weer dat ik me extra zichtbaar en veilig voelde tijdens de avondritten over donkere dijken.

Verder zijn we eigenlijk alleen maar positief over het PEdAL ED Kanaya jack. Ja, het kost wat, maar zoals gezegd heb je er direct een stads-regenjas bij. Er zitten namelijk ook, voor een wielerjas redelijk uniek, zakken aan de voorkant (die bijna niet opvallen) en zoals gezegd zal je niet direct als wielrenner herkend worden in deze jas. Hij voelt heerlijk aan als je ‘m aan hebt en beschermt je goed tegen de Hollandse wind terwijl hij wel perfect blijft ventileren. De afwerking is echt op hoog niveau en zelfs David Millar reed er laatst mee rond tijdens een benefiet event!  

Pluspunten:
– Niveau van afwerking
– Gebruikte materialen
– 2 in 1 jas!

Minpunten:
– Duimgaten net iets te krap
– Wit wordt snel vies, maar valt wel op

Conclusie
Het Kanya jack gaat nog steeds mee tijdens tochten waarbij wind en regen mijn voornaamste tegenstanders zijn. Het is een heerlijk jack dat door zijn snit en eigenzinnige uiterlijk ook prima als regenjasje in de stad gedragen kan worden. Hij is voorzien van slimme details zoals de dubbele rits, voldoende zakken, reflecterende strips en logo’s en hij houdt je vooral echt droog en warm. Zoals gezegd is ‘ie niet compact genoeg om uit te doen en mee te nemen, dus je hebt ‘m van deur tot deur aan.

We hebben het PEdAL ED Kanaya jack (Adviesprijs is €260,-) getest in maat M, de testpersoon is 1.81 en weegt zo’n 78 kilo. Je kunt de jas online bestellen of vinden bij één van de Nederlandse of Belgische verkooppunten.

PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nlPEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl   PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nlPEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nlPEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl PEdAL ED Kanaya jack | Full review on Racefietsblog.nl