Is de Polar RCX5 Tour de France Edition handig in gebruik voor wielrenners? Want daar richt deze versie van de RCX5 zich op.

We kregen van Polar Nederland de RCX5 Tour de France Premium edition opgestuurd (de uitgebreidste versie) om deze eens in het wild te testen. Iedereen die hardloopt kent Polar natuurlijk van de hardloophorloges met hartslagmeter. Maar wielrenners kiezen toch vaak voor andere merken omdat Polar wat betreft fietscomputers voor de sportieve fietser maar 1 echte keus heeft met GPS: de CS600x. Maar wij gaan kijken hoe het is met het fietshorloge.

De doos waarin het horloge zit, zit vol met onderdelen. Even kort de inhoud:

  • Polar RCX5 Tour de France training computer
  • Polar WearLink®+ Hybrid transmitter
  • Polar G5 GPS sensor
  • GPS clip
  • Polar CS speed sensor W.I.N.D.
  • Polar s3+ stride sensor
  • Universal Bike Mount
  • Polar DataLink data transfer unit
  • RCX5 Getting Started Guide
  • G5 GPS sensor User Manual
  • CS speed sensor W.I.N.D. User Manual
  • s3+ stride sensor User Manual

Samengevat zit er alles in wat je verwacht bij een complete fietscomputer; hartslagmeter, cadansmeter, snelheidsmeter (los van GPS is dit extra nauwkeurig), losse gps unit etc… Behalve een powermeter.

Eerste indruk
Het horloge voelt erg licht en dun. De losse GPS unit kan je in een meegeleverde band voor je arm stoppen. (zoals je zoveel ipod’s/iphones aan armen van hardlopers ziet). Tijdens het fietsen heb je hier helemaal geen last van. Erger nog… Bij het uitdoen van je shirt na het fietsen wordt je weer herinnert aan de GPS-band. Nu de verschillende sensors nog even monteren op de fiets en dan het horloge op je fiets monteren met een meegeleverde plastic ding waar je horloge omheen gebonden kan worden. Heel eenvoudig maar werkt prima. (zonder dat plastic ding kan je je horloge ook om het stuur binden maar dan zakt het horloge steeds weg). Nu nog even het horloge instellen en dan kunnen we onze eerste meters maken.

Eerst mijn gegevens instellen, daarna de gps en de hartslagmeter pair-en; check…  de stopwatch aan (en kiezen welke sport je beoefend: Rennen, zwemmen of fietsen). We kiezen voor fietsen en dan maar eens echt gaan fietsen. Snelheid netjes in beeld (gecontroleerd met andere fietscomputer), hartslag ook. Lekker overzichtelijk. De feedback van de knopjes, tijdens het indrukken had wel iets beter gekund. Zeker tijdens het sporten heb je dan niet zo door of je nu wel of niet iets hebt geactiveerd. Omdat het een horloge is, zijn de knopjes een beetje klein in vergelijking met niet-horloge-fietscomputers. Dat is even wennen.

Alle data wordt netjes verzameld om het ’s avonds via een usb-verbindingsdongel te uploaden naar je computer. Via het eigen systeem van Polar zijn de gegevens heel eenvoudig uit te lezen op je pc. Wil je echter je gegevens uploaden naar Endomondo of een andere online oplossing, dan is dat iets lastiger. Je hebt dan een programma nodig die de data omzet naar een dataformaat welke Endomondo kan inlezen. Vervelend is het uitzoeken, maar als je het eenmaal hebt gedaan is het de volgende keer geen probleem meer.

Een paar leuke functies uitgelicht
Je kan je prestaties verbeteren door trainingsprogramma’s die je kan aanpassen en downloaden van hun website, polarpersonaltrainer.com.  Functies als ‘Race Pace’ en ‘ZoneOptimizer’ helpen je respectievelijk het juiste tempo aan te houden, en vast te houden aan een goed trainingsniveau. Wil je weten of je training zijn vruchten afwerpt? Met het horloge kan je  een ‘Fitness Test’ doen waarna hij je inzicht in je eigen resultaten geeft. Al je prestaties worden in een mooi overzicht geplaatst op hun website.

Nog even hardlopen
Dan eens een stukje rennen met het horloge om mijn pols. Dan merk je wel waarom Polar zo bekend is onder hardlopers. Het horloge zit heel erg goed, je hebt er tijdens het rennen totaal geen last van. Het weegt ook maar 46 gram. Ook is er geen irritatie van zweet dat achter het horloge gaat zitten. En wat heel erg cool is, is de Hearttouch functie! Hiermee kan je verschillende trainingsinformatie bekijken door met je horloge langs je hartslagmeter te bewegen i.p.v op de knopjes te drukken.  Automatisch verspringen dan de gegevens op het scherm. Ook lekker handig als je handschoenen aan hebt. Voor hardlopen is het echt een super horloge!

en dan het zwemmen
Zwemmen met de Polar is ook erg goed omdat je je hartslag gewoon kan blijven meten (onderwater dus) en dat is wel heel handig voor triatleten.

De prijs: voor de goedkoopste RCX5 (in rood of in zwart) is de adviesprijs: € 289,90. Voor de duurste Tour de France editie (in geel) met alle opties betaal je € 489,90

Voordelen:

  • licht en dun horloge dat lekker zit
  • veel functionaliteit waaronder Hearttouch en intervaltrainingen
  • voor verschillende sporten te gebruiken

Nadelen:

  • feedback van knoppen minimaal
  • Minst geschikt als fietscomputer

Conclusie:
De Polar RCX5 is een aanrader als je naast fietsen ook nog rent, zwemt, skiet etc… want dan heb je 1 apparaat voor alles. Dus echt iets voor triatleten. En de Polar is nog uitgebreid ook. Qua functies zit alles erop wat je mag verwachten. Echter als je de RCX5 alleen als fietscomputer wil gebruiken dan zijn er andere fietscomputers met meer gebruikersgemak voor op je fiets.

Dank aan Polar voor het lenen van de RCX5