Over zadels kunnen we evenveel posts schrijven als over fietsbroeken. Er zijn zoveel merken, soorten, maten en vormen dat je gemakkelijk een jaar lang elke dag een ander kunt rijden, mocht je het willen en kunnen betalen. Het ene zadel past nou eenmaal beter bij de vorm van je lichaam en je stijl van rijden, dan een ander. Vandaar dat we niet proberen al die honderden zadels naast elkaar te leggen, maar de meer opvallende modellen eruit te vissen en die te testen en te bespreken.
Billen passen
Zo liepen we bijna een jaar geleden rond op Eurobike en liepen we langs de stand van het Italiaanse Prologo. Een van de kleinere, maar zeer gerespecteerde fabrikant van zadels, stuurlinten, handschoenen en handgrepen, met een aantal fraaie modellen waarvan sommige met opvallende details. Maar voordat we uit de ruim dertig modellen kunnen kiezen, gaan we er eerst maar eens goed voor zitten. Want zoals steeds meer makers van zadels biedt ook Prologo de mogelijkheid om je zitvlak eerst goed op te meten. MyOwn noemen ze dat. Het gaat een beetje zoals je je kunt voorstellen bij zo’n billen pas-sessie. Je maten worden in het systeem geklopt en vervolgens ga je op een soort van schuimkrukje zitten waarmee de stand van zitbotjes gemeten wordt. Zowel de afstand als de vorm van het zadel wordt hiermee bepaald. Niet heel verrassend kom ik lekker gemiddeld uit, zowel in vorm als in de maat van het zadel dat bij mij past.
Lekker gemiddeld
Bij Prologo betekent dit een NagoEvo zadel van 134 mm breed en met een lengte van 278 mm. Dit model zit tussen de meer comfortabele en ronde Scratch en de meer vlakke en competitieve Zero II in. De vorm ziet er verder redelijk hoekig uit, zeker wanneer je voor de versie kiest met de gepatenteerde CPC technologie, en daar ben ik nu juist benieuwd naar. Ik ben namelijk zo’n fietser die best veel onvrijwillig rondschuift op zijn zadel. Tot nu toe zat ik vooral prettig op de Brooks Cambium die hier eerder besproken werd. Ook deze heeft een behoorlijk stugge bovenkant en dat kon ik toen waarderen. CPC staat voor Connect Power Control, zo’n heerlijk nietszeggende marketingterm. Maar wat de vlakken, die uit een soort van holle zuignapjes bestaan, vooral doen is je op je plek houden op je zadel. Volgens Prologo zelf zouden ze ook voor een beter doorbloeding, koeling en demping moeten zorgen, maar dat vind ik eerlijk gezegd moeilijk te bevestigen.
Grip-effect
Het grip-effect is echter zeer duidelijk merkbaar. Eén keer op je plek verschuif je niet of nauwelijks op een CPC-zadel (ook de andere modellen kunnen hiermee uitgerust worden). Ik vond die ervaring niet alleen heel comfortabel, maar merkte ook dat ik doordat ik werd vastgehouden op een ideale positie, ik ook langer een prettige fietshouding kon volhouden. Dat heen en weer schuiven kost natuurlijk ook allemaal (kleine beetjes) energie, en die kon ik nu besparen. Ik heb de NagoEvo in uiteenlopend weer en met verschillende fietsbroeken gereden, en het resultaat bleef constant. Ook met de bouwkwaliteit van het zadel zit het zeker goed, na een jaar ziet er nog prima uit en zit ‘ie nog zoals het bedoeld is. De rest van het zadel is relatief ‘standaard’ te noemen. De onderzijde is van kunststof, voorzien van schuimlaag en TiroX brug (deze kan ook in carbon worden uitgevoerd). Met een gewicht van 228 gram is de NagoEvo niet echt een lichtgewicht, maar comfort mag best wat grammen kosten toch?
Conclusie
Want naast het grip-effect van de CPC techniek is de NagoEvo verder een fijn zadel. Comfortabel tijdens lange ritten en niet zo zacht dat je het gevoel hebt dat je erin wegzakt zodra je aanzet. Natuurlijk zijn er lichtere zadels voor je vlieggewicht klimmachine of comfortabelere zadels (met meer rondingen en demping), maar mocht je net als ik op zoek zijn naar een zadel voor langere ritten waarbij je niet te veel van voor naar achter wil schuiven, dan is de Prologo NagoEvo (± €120,-) een zadel dat je zeker eens moet uitproberen, bij de meeste verkooppunten zou dit mogelijk moeten zijn aangezien het merk een actieve Try and Buy filosofie heeft. Qua uiterlijk zal een NagoEvo niet heel erg passen op een vintage fiets, maar op de meest carbon en alu modellen van vandaag de dag zal hij niet misstaan. Leuk weetje: meerdere pro teams rijden met Prologo zadels en hun meest bekende renners zijn Peter Sagan, Contador en Rui Costa.
Pluspunten:
+ CPC techniek werkt
+ Comfortabel tijdens lange ritten
+ Energiebesparende factor
Minpunten
– Uitgesproken uiterlijk van het zadel
Meer informatie en de Nederlandse dealers kun je vinden op de website van Prologo.