Je mag dan als bad-ass worden getypeerd volgens “The Rules” als je gaat fietsen terwijl het regent (iets waar ik mijzelf op zulke momenten graag aan herinner), het is niet altijd een keuze. Je wordt verrast door Moeder Natuur, je hebt al te veel dagen overgeslagen vanwege het weer, of je wil koste wat kost vasthouden aan je trainingschema. Maar er is een groot verschil tussen een buitje meepakken onderweg en het vertrekken van huis als het buiten al aan het regenen is. Goede regenkleding kan die keuze een stuk makkelijker maken.
Goede regenkleding is meer dan een zelfgekluste ‘Komo-poncho’ met geknipte gaten voor je hoofd en armen erin. Het moet je natuurlijk beschermen tegen het vocht van buitenaf, maar het vocht van binnenuit – zweet – moet ook ergens heen. Anders ben je alsnog binnen de kortste keren drijfnat en lopen de rillingen over je rug als je even stil staat. En net als bij je gewone fietskleding moet het niet gaan wapperen. Op de een of andere manier is nooit heel lekker voor je moraal. Je wilt lekker door de wind snijden, als een warm mes door de boter en met al dat gewapper krijg je eerder de indruk dat je een losse buitentent aan het meezeulen bent. We gingen met Rapha’s Rain Jacket op pad om te zien of de keuze makkelijker zou worden of niet.
Strak
Het ziet er niet als een standaard regenjack, voor zover daar een standaard voor is. We hebben het jack in oranje, maar het neigt naar rood. Mooie kleur. Het oogt eenvoudig en is lekker licht. Het heeft een enkele laag stof (geen liner of iets dergelijks) en opvallend is de schuin lopende rits. Het ziet er ‘strak’ uit, om het zo te zeggen. Verder niet veel meer dan een logo op de kraag, achterkant en witte band om de linker bovenarm. Allen reflecterend, dat is toch wel fijn omdat het zicht bij regen altijd minder is, ook voor andere weggebruikers.
De pasvorm is subliem. Strak, maar ook niet te ruim. Gemaakt voor een actieve fietshouding. De mouwen zijn lekker lang en het zachte elastiek sluit goed om de polsen aan. Belangrijk, want niets is zo vervelend als de regen en wind zo langs je polsen naar binnen waaien. Een streepje rubber houdt het jack goed op zijn plek rond je heupen en je kan het eventueel nog strakker aantrekken d.m.v. een elastiek. De rug had wel nog iets langer mogen zijn om je achterwerk tegen opspattend water te beschermen al kan een slim spatbordje dit ook voor je doen. Eén zakje slechts. Daar kan zoiets als een portemonnee in, veel meer niet. Als je een fietsshirt eronder draagt is het sowieso beter om daar je spullen in te doen.
In een regenjack zal je het altijd warmer krijgen dan in de meeste andere jacks, omdat het vocht buiten houden. Maar het vocht aan de binnenkant, het zweet, moet ook ergens heen. Dat gaat dit jack wonderwel goed af. Is het buiten warmer of ga je in de regen je intervalletjes of sprintjes doen, dan zal je het natuurlijk ook in dit jack lekker warm krijgen. Dat is makkelijk op te lossen door de rits even los te doen want door de strakke pasvorm gaat het niet snel wapperen. Die rits gaat wel ietwat stroef trouwens, maar dat is niet bijzonder hinderlijk.
Plus
+ Pasvorm
+ Lichtgewicht en redelijk klein op te vouwen
+ Het maakt fietsen met slecht weer echt een stuk minder onaantrekkelijk
Min
– Rug mag nog iets langer zijn zodat je achterwerk beter beschermd wordt
– Rits loopt wat stroef
Het Rapha Rain Jacket is online in de Rapha shop en offline in de Rapha Cycle Club te Amsterdam te koop voor EUR 210,-
Getest in maat L
Conclusie
Een slecht regenjack maakt het fietsen door de regen nog onplezieriger dan het misschien al is. Rapha voldoet met hun Rain Jacket wat mij betreft aan alle eisen van een goéd regenjack; fietsen door de regen is bijna leuk! Het houdt de regen en de wind tegen, het ademt goed genoeg om rillingen van koud zweet te voorkomen en zit als gegoten. Niet te los en niet te strak. De mouwen zijn lekker lang met zachte elastische stof om de polsen en de kraag sluit hoog. Het laat zich klein genoeg opvouwen om mee te nemen in je achterzak en heeft één vakje aan de zijkant. Wil je meer ruimte voor spullen dan zal je er een fietsshirt onder moeten dragen (deed je waarschijnlijk toch al).
Allemaal mooi, maar als ik de prijs noem van 210 euro gaan bij sommige mensen de oren wellicht even klapperen. Veel geld voor een ‘regenjekkie’. Maar Rapha is niet de enige en bevindt zich in goed gezelschap; ondermeer Assos, Castelli en POC hebben ook regenjassen in deze prijsrange. Het jack is denk ik een goede investering voor de veeleisende fietser die regelmatig aan de regen blootgesteld kan worden. Om de aankoop wat meer te rechtvaardigen kan je het natuurlijk ook nog als windjack inzetten, of voor dat extra laagje omdat het nog wat fris is. Want laten we wel wezen, het jack is mooi genoeg om er ook bij droog weer mee voor de dag te komen!