Denk je aan schoenen voor je racefiets dan spreekt het merk Sidi direct tot je verbeelding. Bijna iedereen die ik het heb gevraagd, heeft ook in zijn of haar leven wel eens met Sidi schoenen gefietst. Dat komt natuurlijk omdat ze al sinds 1973 fietsschoenen maken. Wij kregen het instapmodel om eens te kijken hoe deze schoenen fietsen.

De Sidi Level is te koop in vier kleuren. Oranje fluor/zwart, geel fluor/zwart, helemaal zwart en onze witte. Veel witte schoenen zijn tegenwoordig niet echt wit omdat er allerlei kleuren en grijstinten doorheen zitten, maar deze Sidi’s zijn toch wel echt wit. Heel subtiel is er een rood en grijs lijntje te vinden en natuurlijk staat er Sidi op maar ze zijn vooral opvallend wit! De schoen heeft een Millenium 4 carbon zool. Dit is een nylon zool waarin carbon gespoten is. Het is dezelfde zool die je terug vindt bij de Sidi Kaos en Sidi Genesis 5 Fit. De zool heeft 3 gaten voor het monteren van je plaatjes.

Om de schoen te sluiten zitten er 2 klittenband sluitingen en een gesp (buckle) sluiting. Opvallend is dat de band van de gesp sluiting, waar de naam Sidi op staat, veel smaller is dan bij de andere Sidi schoenen. Misschien een kostenbesparing of een nieuwe trent. De afwerking van de schoenen is wat je mag verwachten van Sidi. Heel netjes en nergens foute of goedkoop lijkende afwerkingen op een puntje na. En dat is de binnenzool. Nu staat Sidi niet direct bekend om haar comfortabele binnenzool, maar bij het optillen van het blauwe binnenzooltje valt direct een soort ijzeren einde van een splitpen op. Deze steekt naar binnen door de hak, zo te zien om de zool vast te maken aan de schoen. Jammer is dat je met je handen direct een scherp randje voelt op dit plekje. Straks tijdens het fietsen maar eens opletten of je dat gaat voelen. Zoals alle Sidi schoenen zijn ze geschikt voor normale tot smalle voeten. Voor de brede voeten zijn er de Mega versies.

Op de fiets
De schoenen sluiten uitstekend. Rondom de hele voet voelt de schoen goed strak, zonder vervelende drukpunten. Wat direct opvalt is dat de zool erg stijf is. Ik was er een beetje kritisch omdat het niet een full carbon zool is, maar zoals eerder al genoemd een combi van nylon en carbon. Maar over de stijfheid is zeker niks op aan te merken.  Zeker als je bedenkt dat dit het instapmodel is. Deze schoenen vergelijken met de Sidi Wire racefietsschoenen zou dan ook niet eerlijk zijn.

De eerste rondjes merk ik dat de randjes bij de wreef wat scherp zijn. Net niet scherp genoeg om te irriteren, maar je voelt het wel tijdens het fietsen. Gelukkig verdwijnt dat nadat je de schoenen een aantal keer hebben gebruikt. Blijkbaar moet het randje van de tong een beetje soepel worden en naar je voet gaan staan. De schoen heerlijk. Stijf, nergens vreemde drukpunten en ook geen irritatie bij randjes. De schoen voelt hard aan zonder oncomfortabel te zijn. Het is geen über comfortabele schoen zoals die er zijn bij andere merken. Een ander binnenzooltje maakt al wel een verschil qua comfort. Maar met deze schoenen zou ik zeker een wedstrijd mee willen en kunnen rijden. De schoen voelt heel direct op de pedalen, ook bij het sprinten blijven de schoenen en zool stijf. En dan schiet me opeens het “scherpe” puntje bij de hak te binnen. Ik had er niet meer aan gedacht en dus ook niet gevoelt tijdens het fietsen. Laten we dit dan een schoonheids-feature noemen, maar je voelt het gelukkig niet. Ik kon het me ook niet voorstellen dat je dit wel zou voelen, anders hadden ze het bij Sidi vast wel opgelost. Vies worden doen deze witte schoenen wel, zeker met alle sneeuw en regen. Voordeel is dat de schoen is gemaakt van syntetisch materiaal zodat je de schoenen in de wasmachine weer eenvoudig als nieuw kan krijgen.

Op zich is de prijs van 159,95 euro voor een instapmodel best aan de hoge kant. In dit prijssegment biedt bijna elk merk wel kwalitatief goede racefietsschoenen aan, dus de concurrentie is groot. Maar bij Sidi krijgt je er dan ook echte strakke raceschoenen voor. Niet direct voor de tourrijder die van comfort houdt, maar zeker wel voor de sportieve toerrijder en beginnende wedstrijdrijder. Met recht staat er op deze schoen ook Sidi (zij hebben natuurlijk een naam hoog te houden).

Specificaties
Sidi Level
Maat 44 (reguliere schoenmaat is 42,5)
3 schroefgaten voor plaatjes
Adviesprijs: 159,95 EUR

Pluspunten
+ Stijve zool
+ Clean witte Sidi look
+ Prijs kwaliteit

Minpunten
– Comfort
– prijzig voor instapmodel

Conclusie
Het instapmodel van Sidi, de Level, is van binnen en buiten een echte Sidi. Met de echte Sidi uitstraling die je van verre al ziet, maar ook met het altijd weer dunne binnenzooltje. Het is een schoen die je een direct gevoel met de pedalen geeft, en door de verrassend stijve zool (met nylon en carbon) vind ik het vooral een schoen voor de sportieve doorfietser. Als je begint met wedstrijden en je budget is niet al te hoog, is dit ook een prima schoen. Comfort is hetgene dat een beetje mist, dus na het fietsen doe je je schoenen het liefst direct uit, maar zoals gezegd, een ander inlegzooltje maakt al een groot verschil. Zelf rijdt ik nog af en toe met veel plezier met mijn Sidi Genesis 6.6, maar gezien de tand des tijds zou het goed kunnen dat deze de vervangers gaan worden. Het hoeft niet altijd een van de duurste te zijn om heerlijk te kunnen fietsen.

Voor schoenen geldt altijd, even aanpassen want smaken, wensen en voeten verschillen per persoon. Sidi valt altijd klein, voor maat 42,5 in normale schoenen heb ik maat 44 in Sidi’s. De fluorkleuren zijn trouwens ook goed gelukt, mocht je niet van wit of zwart houden.

Via Sidi

sidi-level-wit sidi-level-wit3 sidi-level-wit4 sidi-level-wit5 sidi-level-wit6 sidi-level-wit7 sidi-level-wit8sidi-level-fluororanje sidi-level-fluorgeel