Het ’tracken’ van je trainingen via bijvoorbeeld Strava wordt met de dag populairder en vele fabrikanten spelen hier op in door een fietscomputer met GPS op de markt te brengen. Zo ook Sigma. Zij hebben het assortiment sinds vorig jaar uitgebreid met de Sigma Rox 10.0 GPS fietscomputer. Ze stuurden er een naar ons op voor een uitgebreide test.

Tip: check onze Giro-poule en wie weet prijkt deze Sigma Rox 10.0 GPS binnenkort wel op jouw stuurpen!

Eerste indruk
Wanneer je het doosje van de Sigma Rox 10.0 openmaakt zie je in eerste instantie alleen de fietscomputer zelf. Wanneer je de ‘dubbele bodem’ van het doosje open maakt kom je bij de rest van de accessoires die bij het totaalpakket zitten. Dit bestaat uit een hartslagband, cadansmeter, snelheidsmeter, USB-kabel/lader en uiteraard een houdertje voor op je stuur(pen). Uiteraard zijn ook de magneetjes om de meters aan te sturen netjes meegeleverd. Als laatste zit er een CD-Rom in met de Sigma-software en handleidingen in veel verschillende talen.

Het computertje is niet al te groot, heeft een 1,7 inch scherm en vier knopjes voor de besturing ervan. Aan de onderkant zitten nog twee knopjes om te kunnen in en uit-zoomen mocht je een route fietsen. Aan de achterkant zit een mini-usb aansluiting die netjes is weggewerkt achter een rubberen klepje. Boven de aansluiting zit een opstaande rand (cirkelvormig) waarmee je het apparaatje op de houder kan bevestigen. De hartslagband is gemaakt van stof en de sensor is te bevestigen met een drukknopen-systeem. Ideaal want de band kan dan (uiteraard zonder sensor) in de wasmachine. De cadans en snelheidssensor zijn zoals je gewend bent, al had dit misschien wel in één sensor verwerkt kunnen worden. Doordat de bevestiging van het apparaatje in de houder rond is kan je deze op meerdere manieren monteren. Zo kan je ervoor kiezen om de houder op je stuur te maken, maar hij kan ook een kwartslag gedraaid op je stuurpen gemonteerd worden. De houder is stevig en stabiel, je hoeft niet bang te zijn dat je bij slecht wegdek je computertje ineens kwijt bent. Toch vonden ze bij Sigma dat hier nog wel e.e.a. aan verbeterd kon worden en afgelopen week is er een update gekomen van een gratis aan te vragen stuurhouder. Het scherm is waterdicht en staat een beetje bol, hierdoor spiegelt het bij bepaalde lichtinval.

In de praktijk
Het monteren van de Rox 10.0 is eigenlijk vrij eenvoudig. De houder heeft een stukje tape waarmee je deze op de gewenste plek kan plakken. Vervolgens zet je het vast met een elastiekje rondom je stuur(pen). De sensoren zet je vast met een paar tie-wraps. Nadat je de hardware hebt gemonteerd is het een kwestie van koppelen van de apparaten zodat de sensoren de gegevens doorsturen naar de computer. Het menu heeft een logische opbouw en via de ‘settings’ zijn computer en sensoren binnen no-time gekoppeld. Wat wel opvalt is dat de letters in het menu niet heel groot zijn. Nu is dat op dit moment niet zo vervelend omdat je stil staat, maar tijdens het fietsen zal dit wat lastig worden. In de handleiding zit een ‘menu-boom’ waarmee je snel kan navigeren naar het menu dat je zoekt.

Wanneer je met de Rox op pad gaat voor een reguliere training kan je in het eerste menu op start drukken en je komt in het trainingsoverzicht. Hierin vind je in één oogopslag je hartslag, cadans, huidige hoogte, stijgingspercentage, snelheid en een klokje. Daarnaast zie je op verschillende plekken in beeld een aantal icoontjes. Deze geven aan of er verbinding is met een satelliet, of je onder of boven je gemiddelde fietst en of je activiteit wordt opgenomen en of je evt. rondetijden hebt gemaakt.

Het onderste schermpje is een klokje, maar dit kan je tijdens het fietsen wijzigen middels de menu-knopjes. Je kan dit wijzigen in gemiddelde snelheid, hoogteprofiel, temperatuur, totale hoogte of dag-afstand. Behoorlijk veel icoontjes en gegevens dat tegelijkertijd worden weergegeven op een 1,7 inch beeldscherm. Dit zorgt er dan ook voor dat ik de eerste rit eigenlijk alleen maar blij was dat ik de klok en de snelheid in de gaten kon houden. Na een aantal ritten weet je wel waar je moet kijken al moet je goed focussen op het computertje. In een rustige omgeving geen probleem, maar tijdens een rit in het peloton geen fijne bezigheid. Tijdens de training was de Sigma constant aan het piepen en nadat ik de handleiding nog een keer had geraadpleegd bleek dat dit een signaal was van bepaalde hartslagzones (die ik zelf nog niet goed had ingesteld). Een mooie feature voor mensen die veel op hartslag trainen. Het wijzigen van de gegevens in het onderste schermpje gaat met de onderste twee knopjes. Het indrukken van de knopjes is even wennen; er is gepaste kracht nodig om deze in te drukken. Dit werkt het beste door met je duim te drukken en de andere vingers te gebruiken om het computertje tegen te houden. De batterij is een stevige; hij laadt binnen no-time op en loopt erg langzaam leeg. Omdat ik na elke training mijn gegevens analyseer wordt hij automatisch bij de koppeling aan de computer opgeladen. Een reguliere training kost ongeveer 10% batterij. Bij het fietsen van een route iets meer. Echter na 5,5 uur gebruik bevat hij nog 70% batterij.

Op pad met de navigatie
Zoals aangegeven is de Rox 10.0 voorzien van GPS en kan je de computer gebruiken om routes na te fietsen. Het is geen navigatie waarbij je een adres in kan voeren. Een route die via internet is gemaakt, of een route die je eerder al gefietst hebt kan je wel nafietsen. De Rox 10.0 bevat geen kaart, het navigeren wordt daardoor eigenlijk een soort balanceren. Een pijltje geeft jouw huidige positie aan en zolang jij zorgt dat dit pijltje op de lijn blijft zit je goed. Wanneer je van de route raakt wordt dit aangegeven door een heel dun lijntje die een verbinding maakt tussen jou (het pijltje) en het dichtstbijzijnde routepunt. Prima idee alleen is het erg moeilijk zichtbaar. We hebben een paar keer met geïmporteerde routes gefietst maar hier liepen we toch wel tegen een aantal praktische probleempjes aan. Overigens kwamen we elke keer weer thuis en hebben we een aantal schitterende routes gefietst maar de routeweergave is niet altijd even duidelijk. Doordat er geen kaart in het apparaat zit zie je enkel een zwarte lijn op een blanke achtergrond. Hierdoor zie je geen verkeerssituatie en is het met name bij kruispunten en drukke verkeerspunten soms gokken of je wel de goede afslag pakt. Ook bij een rotonde lijkt het alsof hij af en toe de weg kwijt is en dan duurt het een seconde of vijf voordat hij weer bij de les is. Dit heeft er een aantal keer voor gezorgd dat we een afslag vlak na een rotonde mistten omdat de navigatie nog niet gereed was.

Mocht je een route hebben die elkaar kruist is het gokken of je de goede kant op gaat. De lijn waarop je je bevindt wordt bij een afslag gesplitst en dan is het aan jou om te kiezen. Heb je voorkennis van de route dan is dit geen probleem, maar van de drie keer is het mij gelukt drie keer precies de verkeerde kant te kiezen. Overigens; wanneer je dan de verkeerde kant kiest geeft hij vrij direct aan dat je off the track bent. Wanneer je een route fietst heb je boven in je beeldscherm nog een tweetal vakjes die je middels favorieten zelf kunt invullen. Zelf vind ik het prettig om de snelheid en mijn hartslag te kunnen zien, dus die heb ik daarop ingesteld. Onder het fietsen kan je rustig van schermpje wisselen, dus ben je benieuwd naar de overige gegevens kan je gewoon scrollen.

Data uitlezen
Zoals gezegd krijg je bij de Sigma Rox 10.0 een CD-rom met software om je data te kunnen beheren. Een erg eenvoudig en overzichtelijk programma waarmee je routes van en naar de Sigma kan kopieren. Na je training koppel je de Sigma door middel van de USB-kabel en worden je gegevens uitgelezen. Vervolgens kan je zelf je training gaan analyseren via de grafieken van alle gegevens (cadans, snelheid, hartslag, hoogte en afstand). Voor de heel fanatieke fietser is de Sigma ook nog te koppelen aan een wattagemeter.

Wat ze slim hebben bekeken is de koppeling met Strava. De website van Strava kent alleen maar een koppeling met Garmin-devices (tenzij je de app gebruikt). Sigma heeft een knopje in hun software waarmee je de data naar Strava kunt uploaden. Wel jammer is dat de data bij Strava dan niet wordt herkent als een groepsrit. Of dit aan Strava ligt of aan Sigma, daar kan ik geen uitspraken over doen, maar na een training met een mannetje of twaalf lijkt het op Strava alsof je er constant achteraan fietst.

Specificaties
Sigma Rox 10.0 GPS
Incl. cadans/snelheid/hartslag
Prijs: EUR 259,95,-

  • GPS-routenavigatie
  • Snelheid
  • Trapfrequentie
  • Hartslag
  • Hoogte IAC+
  • Grafisch hoogteprofiel
  • Helling en stijgingspercentage
  • Temperatuur
  • Rondetijden
  • Berekening van het vermogen in Watt of vermogensmeter-compatibel
  • ANT+-overdrachtstechnologie
  • 249 uur opslagcapaciteit
  • MICRO USB-aansluiting
  • Inclusief DATA CENTER 3 met kaartfunctie

Voor het complete functie-overzicht check Sigma functie-overzicht

Pluspunten
+ Grote hoeveelheid functies (misschien wel teveel)
+ Gebruiksgemak
+ Prijs
+ Compact
+ Levensduur batterij
+ Strava-connectie in software

Minpunten
– Onoverzichtelijk scherm door teveel gegevens
– Geen ondersteunende kaart
– Snelheid/nauwkeurigheid GPS

Conclusie
De Sigma Rox 10.0 is een compacte computer met een strak uiterlijk. Het bolle scherm zorgt ervoor dat het in sommige zonnige situaties wat lastig te lezen is. Het gebruik van het apparaat is erg eenvoudig en overzichtelijk. Zonder het lezen van de handleiding kom je al een heel eind. De functies die op het apparaat zitten zijn enorm uitgebreid. Naar mijn idee te uitgebreid want het kleine scherm in combinatie met veel gegevensvelden zijn erg onoverzichtelijk. Daarnaast is hier wel e.e.a. aan in te stellen maar dit gaat meer om voorkeur en niet om het aantal gegevensvelden. Het fietsen van routes werkt, maar heeft nog wel een aantal verbeterpunten zoals aangegeven. Positief is wel de lange levensduur van de batterij en de connectiviteit van de software met Strava. Qua prijs is deze GPS-computer erg scherp. Een complete bundel met alle sensoren kost EUR 259,95,-.

Meer informatie is te vinden via de website van Sigma

Testpersoon gebruikt al een aantal jaren verschillende Garmin-devices.

sigma-rox-10zwart4sigma-rox-fietscomputersigma-rox-10zwart3sigma-rox-10zwart2sigma-rox-10zwartsigma-rox10-doossigma-datacentersigma-datacenter3 sigma-datacenter2