Het Duitse SKS heeft veel producten voor de fietsliefhebber. Van fietspomp tot minitool.

Deze keer hebben we de minitool Bit Worx getest. Klein compact dingetje waarmee je de meest voorkomende problemen aan je fiets kan fixen. Officieel heeft de Bit Worx 10 functies waaronder kruis en platte schroevendraaier, 2 bandenlichters, inbus maat 2,5 – 3 -4 – 5 – 6, een torx t25 en een bit verlengstuk. De maat van het dingetje is 86 x 41 x 24 mm wat lekker compact is. Het geheel voelt niet heel licht met 95 gram, maar daar heb  je tijdens het fietsen eigenlijk geen last van. De prijs van zo’n € 15  is ook te overzien.

Ingescheurde nagel
Dan de test qua werking. Onderweg maar eens wat sleutelen aan de fiets. Netjes de fiets in een berm/inritje geparkeerd en de minitool gepakt. Tot dusver gaat alles goed. Om het geheel te gebruiken moeten de bandenlichters die aan de buitenkant van de tool zijn geklikt worden losgeklikt. Daar is een openingetje voor gemaakt waar netjes een nagel achter kan. Sjonge wat zit dat ding (aan beide kanten) vast. Het resultaat is dat de nagel eerder inscheurt dan dat de tool openspringt. Geirriteerd en met ingescheurde nagel op zoek naar een andere minitool die gelukkig ook is meegenomen. Met deze tool de Bit Worx opengemaakt. (eerlijkheid gebied dat na een keer of 20 de bandenlichters eraf te hebben geklikt, dit steeds soepeler gaat waardoor de extra tool niet meer nodig is).

Nu wat imbussleutelbitjes plaatsen. Dat gaat ook niet echt soepel en omdat ze als losse bitjes in een eveneens los houdertje zitten, vallen ze snel op de grond. Dan maar weer in het gras op zoek naar een torx bitje… *zucht*.

Eenmaak de tool klaar voor gebruik werkt het prima. Alles zit stevig in elkaar en voelt degelijk aan. Dat laatste maakt het geprutst, gezoek, en 1 ingescheurde nagel nog een beetje dragelijk.

Conclusie:
De SKS Bit Worx is een onhandige minitool voor onderweg. Het voelt allemaal wel degelijk maar werkt lekkerder als je een werkbank naast je hebt staan waar je alle kleine losse onderdelen op kan leggen. En daar ligt hij nu ook. Helaas onaangeraakt omdat op de werkbank al genoeg volwaardig gereedschap ligt dat handiger te gebruiken is.

De nagel is trouwens al weer aangegroeid.