Specialized Defroster wintershoes | Racefietsblog.nl

Prijs jezelf gelukkig als je met enkel een paar overschoenen en wat dikkere sokken de winter fietsend door kan komen. Voor veel mensen, mijzelf incluis, is het elk jaar weer een uitdaging om zolang mogelijk op de fiets te kunnen blijven zitten zonder dat die ijskoude voeten de pret weer weten te bederven. En waar het de ene keer de wind is, zal het de andere keer de regen zijn waartegen je je onderstel wilt beschermen. Met overschoenen kom je een heel eind, en voor velen is dat dus afdoende, maar wil je het echt goed aanpakken, dan moet je ander schoeisel hebben. Zoals de Specialized Defroster Road schoenen.

Eerste indruk
Winterschoenen zijn groot. Dat is niet heel raar, ze zijn namelijk samengesteld uit materialen die je voeten moeten beschermen tegen de elementen en die zijn nou eenmaal wat dikker en stugger dan je gewend bent bij je lichte en luchtige zomerschoentjes. Ze voelen ook stevig en stug als je ze in je handen hebt. Wat zwaarder ook natuurlijk, al valt dat ook wel weer mee met 465 gram per schoen. Het zijn ook geen schoenen waar je een dag Alpencols mee gaat bedwingen. De zool is van kunststof, drie gaten voor het schoenplaatje en drie ventilatiegaten. Onder de buitenste flappen vind je de draden van het Boa sluitingsmechanisme. De flappen sluit je met klittenband.

Een andere eigenschap van de schoen die mij erg aanspreekt is de bijna de geheel reflecterende buitenkant. Daar waar de dagen in de zomer lekker lang zijn hoef je in de winter maar twee keer met je ogen te knipperen en het is alweer donker. Wat extra zichtbaarheid is dan zeer welkom. En vergeet ook niet dat je bij slecht weer ook minder goed zichtbaar bent. Plusje dus!

In de praktijk
Eén van de eerste en makkelijkste maatregelen die je kan nemen bij koude voeten zijn dikkere sokken. Simpel, maar helaas niet altijd toe te passen omdat niet elke schoen daar ruimte voor overlaat. Bij de Defrosters is dat in ieder geval geen enkel probleem. Ze zijn lekker ruim waardoor je er prima dikke sokken in aan kan. De schoen op zichzelf is overigens niet heel dik, in de zin dat ze niet van dik isolerend materiaal gemaakt zijn, wat je misschien wel zou verwachten. Het lijkt vooral te moeten beschermen tegen wind en water.

Wat direct al veel vertrouwen over de bescherming geeft zijn de flappen die je over elkaar moet vouwen bij het aantrekken. Het lijkt op die manier haast onmogelijk dat er nog opspattend water in kan komen. Je wreef is ook een belangrijke plek, want daar krijgt de schoen veel te verduren door opspattend water. Als je de tong goed hebt zitten, draai je de Boa-sluiting op spanning. Daarna de buitenste flap over de wreef en tenslotte die over je enkel. In de flap over je wreef zit een uitsparing voor de Boa-schijf. Slim, want zo kan je de spanning bijstellen zonder de flap los te hoeven maken.

De schoenen zijn dus lekker ruim, zitten comfortabel, en toch zitten ze goed genoeg om je voeten om het sportief te houden. Het zijn zeker geen kaplaarzen met schoenplaatjes eronder! Natuurlijk heb ik in deze winter goed kunnen testen hoe ze zich houden in de kou en in de wind, en heb er ook een paar keer mee door de stromende regen gefietst. Wind en water krijgen absoluut geen kans om binnen te dringen bij de Defrosters. Voor mij is dit echt een grote plus, want als je snel koude voeten hebt, zijn dat natuurlijk twee grote boosdoeners. En bovendien zijn er weinig overschoenen die je voeten 100% tegen zowel wind als regen kunnen beschermen. Het is alleen die ene opening die parten kan gaan spelen; waar je voet doorheen gaat. De flap om je enkel is behoorlijk lang, maar ondanks dat kan ik hem niet strak om mijn enkels krijgen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik behoorlijk smalle (lees; aerodynamische) enkels heb. Maar doordat ik de schoenen niet strak kan afsluiten kan daar wel wind en water door naar binnen dringen. Dit kon ik nog redelijk voorkomen door mijn broekspijp over de schoenen heen te doen, maar een goede afsluiting van de schoen zelf was natuurlijk beter geweest. Een elastische neoprene band of iets dergelijks kan hier uitkomst bieden.

Plus
+ 100% winterproof!
+ Goede pasvorm en genoeg ruimte voor dikke sokken
+ Boa draaisluiting
+ Goed zichtbaar; Hi Vis!

Min
– De band om de enkels kan niet strak genoeg, bij mensen met smalle enkels althans
– De schoenen zijn vrij breed waardoor makkelijk tegen je crank schuurt

Conclusie
Heb je snel last van koude voeten of ben je van plan om vaak en lang door koud en/of nat weer te gaan rijden, dan zijn deze Specialized Defrosters absoluut een must. Ze houden je voeten droog en laten geen wind door en dat is natuurlijk belangrijk. Enige verbeterpunt wat mij betreft is de sluiting rondom de enkel. Als die iets flexibeler of langer is, kan ook ik hem sluitend rond mijn enkels krijgen. Zoals gezegd zijn mijn enkels nogal smal, dus de doorsnee fietser kan de schoen waarschijnlijk goed sluiten.

Dit is de Defroster Road uitvoering, met drie gaten voor je schoenplaatjes, maar er is ook een mtb-variant (de Defroster Trail) met profiel op de zool en twee gaten voor plaatjes. Voor meerdere disciplines geschikt dus. Naast het sportieve is de schoen eigenlijk ook een uitkomst voor de all year round woon-werk fietser.

De prijs vind ik redelijk voor dergelijke schoenen. Er is bij Specialized goed over nagedacht en de schoenen doen hun werk gewoon heel goed. Zie het als een investering waardoor je de komende jaren in de winter alsnog wat kilometers buiten kan maken, i.p.v. binnen op trainer. Voor mij is het fietsen in de winter in ieder geval wat aangenamer geweest!

De Defroster Road schoenen hebben een adviesprijs van EUR 199,90. Het offroad broertje is twee tientjes goedkoper. Zie de Specialized website voor meer informatie en hier waar je ze kan kopen.

Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl Specialized Defroster wintershoes | Full review at Racefietsblog.nl