Van het Zwitserse Suplest ontvingen we het topmodel: de Supzero Carbon wielrenschoenen. De Zwitsers staan bekend om kwaliteit met merken als Assos en BMC, dus dat schept verwachtingen.

De schoenen zien er op het eerste gezicht strak uit! Maar als je wat langer kijkt, had ik een beetje het gevoel dat ze een beetje goedkoop leer hebben gebruikt, het glimt iets meer en zag er iets minder soepeler uit. Dat is jammer dacht ik nog. Maar als je nog beter gaat kijken, valt op dat het helemaal geen leer is. Huh… dan maar eerst eens de productbeschrijving doorlezen. Dat maakt het duidelijk: er wordt helemaal geen leer gebruik voor de schoen. De zool is van carbon en de rest van de schoen is van kunststof. Dat kunstof heeft de naam: Organic Grid Micro Fiber. Het voordeel hiervan is dat het uit een stuk kan worden gemaakt, dus zonder naden. Ook is het kunststof op plekken waar de schoen extra ondersteuning moet bieden wat dikker en op andere plaatsen wat dunner. Het kunststof is wel wat stijf. Maar dat maakt het beeld weer anders. Het kunststof lijkt dan wel erg veel op leer.

De schoen heeft 2 klittenband sluitingen (die wel iets mooier afgewerkt mogen worden) en een buckle sluiting die fijn en stabiel werkt.

Fietsen met die schoenen
Dan maar eens wat rondjes fietsen op de schoenen. De schoenen vallen iets groter dan je normale maat. En bij de tenen heb je prima ruimte. (daar waar Sidi’s bijvoorbeeld wel een wat krap zijn bij de tenen). De zool die van carbon is, is lekker stijf. Hierdoor kan je lekker doortrappen. De eerste paar km moet je even wennen aan de drukpunten in de schoen. Maar dat is eigenlijk bij elke schoen. Maar als je voeten gewend zijn fietsen de schoenen hartstikke goed.

Enige wat opvalt is dat de voeten best wel warm worden. Misschien ligt het aan de dag of aan het weer. Maar na een paar verschillende tochtjes met de Suplest schoenen blijven mijn voeten een tikkeltje warm aanvoelen. (dat is in de winter wel lekker maar in de zomer mag het wel wat koeler). Even dubbelchecken op het internet en het blijkt dat meer mensen de ervaring hebben dat het kunststof niet zo heel goed is in het doorlaten van wind, wat voor de verkoeling moet zorgen. Hiervoor heeft Suplest al extra ventilatieroostertjes in de zool gemaakt en ook wat gaatjes aan de bovenkant. Wat wel weer heel goed is van de schoen is het schoonmaken. In tegenstelling tot het leer en de mesh stof van veel andere merken laat het kunststof zich heel makkelijk schoonmaken. Dus je hoeft je schoen niet zo vaak in de wasmachine te stoppen, en je rijdt heel makkelijk met mooie schone wielrenschoenen. Misschien dat ik daarom tijdens het fietsen positieve reacties kreeg op de schoenen.

De antislip in de hielcup zorgt ervoor dat je hiel lekker op zijn plek blijft. De zool heeft 3 gaten voor de plaatjes. Maat 42 weegt met de buckle sluiting 270 gram. De adviesprijs is 279 euro.

Pluspunten
+ stijve zool
+ makkelijk schoon te maken
+ positieve reacties van publiek

Minpunten
– van dichtbij zie je dat het kunststof is (persoonlijk minpunt)
– iets warmer dan “normale” schoenen

Conclusie
Zeker nu ik er wat langer in loop (lees: fiets) kan ik het MicroFiber (kunststof) wel waarderen om de looks, het heeft iets Assos-achtigs qua gevoel. De functionaliteit van het MicroFiber kan nog wel iets verbetert worden. (iets meer ventilatie voor mij, maar voor de koudvoetigen onder ons is dit waarschijnlijk precies goed. Tijdens fietsen geven de schoenen een goed gevoel, nergens knellingen, maar ook geen verschuivingen van de voet in de schoen. Zelf ben ik misschien toch een beetje meer een mesh/leer man, maar de reacties tijdens het fietsen waren toch wel leuk (en ze zien er toch wel strak uit – zie foto’s)! Er hangt een stevige adviesprijs (je kan ze wel goedkoper vinden) aan van 279 euro.

Via Suplest

suplest-supzero suplest-schoenen-6 suplest-schoenen-5 suplest-schoenen-4 suplest-schoenen-3