Nadat we de Tacx Spider Team (T3050) een tijdje hebben kunnen testen willen we de ervaring met jullie delen.

Goed materiaal is het halve werk, en dat geldt ook bij het onderhoud en reparaties aan je racefiets. Is de Tacx Spider Team dan een goede keus als je je fiets degelijk en stabiel wil neerzetten zodat je er makkelijk aan kan sleutelen (ook op locatie)? Het antwoord is ja, maar dat is wel heel makkelijk. Hieronder de uitleg.

Uitklappen en klaar
Bij het uitpakken van de verpakking is een beetje handigheid vereist (maar als je dat niet hebt hoor je ook niet aan een fiets te sleutelen). De verschillende onderdelen moeten volgens een instructiepapiertje in elkaar worden gezet. De instructie is niet heel duidelijk zodat je even moet passen en meten. Maar omdat alles maar op een manier past lukt het toch redelijk snel om de standaard in elkaar te zetten. Het uitklappen gaat daarna ook heel eenvoudig en tadaa… de Spider Team is klaar voor gebruik.

Duwen en trekken
Dan het installeren van een fiets op de standaard. De klem die het voorwiel vast moet houden (of het achterwiel want de fiets kan ook achterstevoren op de Spider met een bijgeleverde achterwielklem) even heen en weer schuiven zodat afstand past bij je fiets (voorwiel is ondertussen al uit de fiets gehaald) en voilà, de racefiets staat in de standaard. Voorwiel vastzetten en het klemmetje bij de bracket even strak draaien en klaar is kees. Even trekken en duwen aan de fiets laat zien dat het allemaal erg stabiel en stevig staat. Dat is ook lekker als je moertjes en schroeven moet vast- of losdraaien.

Extra aanhangbakje
Desgewenst kan je de hoogte verstellen of het geheel draaien. Daar moet je even met twee handen moeite voor doen, het loopt namelijk wel een beetje stroef. Maar de hoogte is prima voor ondergetekende (1 meter 87 lang). Als je boven de 2 meter bent en je stelt alleen maar derailleurs, dan is de hoogste stand wat aan de lage kant. Fijn is dat het achterwiel en de trappers gewoon rond te draaien zijn, zodat je ook kan schakelen tijdens onderhoud. Een handig “aanhang-bakje” om je gereedschap en/of onderdelen op te leggen is erg praktisch (je kan zelf bepalen aan welke kant je hem hangt, maar in de praktijk zou een bakje aan elke kant handiger zijn geweest).

Het opbergen of meenemen gaat prima, alhoewel het toch een groot pakketje blijft (zonder de Spider Team te demonteren). Schuin past hij in een kofferruimte als die van een Golf.

De prijs is gemiddeld want voor zo’n 130,- euro kan je deze Tacx bestellen op het internet.

Voordelen:

  • erg stabiel en stevig
  • snel op te zetten
  • fiets klemt er snel in

Nadelen:

  • bakje maar aan één kant
  • voor lange mensen is de Tacx aan de lage kant
  • na inklappen is standaard nog redelijk groot

Conclusie: Zeker een aanrader als je veel aan je fiets sleutelt en het fietsonderhoud zelf doet.

Foto’s: