Onlangs deelden we hier al hoe Racefietsblog de winter doorkomt. En hoewel we allemaal dromen van wintertrainingen in warme oorden zat dat er dit jaar helaas niet in. Voor veel fietsers betekent de winter dus binnen door trainen om zo weer die eerste keer in de korte koersbroek enigszins fit te kunnen fietsen. Sinds kort bestaat er zoiets als de Cycling Academy in Nederland en wij werden uitgenodigd om een keer met ze mee te trainen.

Sinds 2013 kun je op verschillende plekken in Nederland je aansluiten bij een groep gelijkgestemde fietsers die liever niet in de kou en het donker fietsen, maar op de Wattbike of spinningfiets springen. Centraal bij de Cycling Academy staat de duurtraining, en daar zit ook het grootste verschil met de gemiddelde sportschool trainingsessie. Waar je daar meestal binnen drie kwartier wordt afgebeuld, concentreren de trainingen bij de Academy zich vooral op uithoudingsvermogen in plaats van kracht. Je moet als deelnemer zelf een inspanningstest doen zodat je weet waar jouw hartslagzones zich bevinden. Want tijdens de lessen train je vooral in zones D1 t/m D3. Helaas hebben we niet een heel seizoen mee kunnen trainen, maar de les die we volgden was leerzaam, goed begeleid en vloog dankzij de toevoeging van een DJ, een presentatie en een informatief GCN filmpjes op groot scherm voorbij. De trainingen duren namelijk 3 uur en dat soort ritten zijn zelfs in een zachte Nederlandse winter zoals die van dit jaar buiten toch moeilijker te realiseren. Persoonlijk mis ik toch de ervaring van het buiten fietsen, maar zo’n lekkere warme sportzaal is ook wel weer eens fijn.

Veel deelnemers trainen met een (goed) doel voor ogen en dat spreekt je aan of niet. Het schept wel een band tussen de fietsers en ook tijdens onze ene keer is er ook tijd voor een praatje tijdens de training, je fietst immers met relatief lage intensiteit. Doordat je in je hartslagzones traint kan iedereen op zijn niveau trainen en ook dat is een groot verschil met de spinning-sessies in de meeste sportscholen. Ook wordt er actief gefietst, je zit niet 3 uur achter elkaar hetzelfde te doen. Er wordt zittend en staand geklommen en aan het eind gestretcht zoals het hoort. Het totale programma kun je gedurende de hele winter volgen, dan ben je zo’n vijf maanden onder de pannen.

De Cycling Academy organiseert ook nog clinics en weekenden aan het begin van het wegseizoen zodat je echt goed voorbereid aan je uitdaging van 2015 kunt beginnen. Meer informatie vind je op thecyclingacademy.nl.

cycling.academy2