Dit is een beetje vreemde test, want officieel gaat het om een jas, maar ik heb het kledingstuk in kwestie eigenlijk als shirt gedragen.
Maar laten we beginnen met de maker te introduceren. Want Racefietsblog houdt wel van een tikje exotisch. Shirts waar iedereen al in rijdt hoeven we natuurlijk niet nog een keer testen. Maar een nieuwe naam op de markt, daar kun je ons voor wakker maken. Dus ook voor Tineli. Dat klinkt misschien behoorlijk Italiaans, maar het merk is afkomstig uit Nieuw Zeeland, dus wordt het zoiets als: Teeennelli als je het met een kiwi-accent uitspreekt. Om het helemaal ingewikkeld te maken worden ook de Zwitserse bergen en de Hollandse polders deels tot de geboortegrond van het merk gerekend. Lekker internationaal in ieder geval. Wel leuk om te zien dat het om een relatief kleine club mensen gaat die duidelijk allemaal gek op fietsen zijn. De één doet aan baanrijden, de ander aan mountainbiken en de volgende weer aan wegfietsen… dat zien we het graag.
Ons contact met Tineli verloopt in ieder geval soepel en we ontvangen het Tineli intermediate jack (maat: large) in een fraaie Tineli musette. Maar dan wordt het wat ingewikkelder. Want volgens de website betreft het namelijk een wielerjack, maar ik zie het toch meer als shirt. Komt denk ik vooral door het weer van de afgelopen winter. Echt koud wilde het maar niet worden, maar om nou in maar 2 lagen te gaan fietsen, dat ging ook weer wat ver. Misschien dat daarom dit kledingstuk eigenlijk heel goed bij onze nieuwe Hollandse winters past. Want op het oog is er niet zoveel bijzonders aan de hand. Zorvuldig gestikte naden, stevig en soepel materiaal, drie zakken achterop en strategisch geplaatste, reflecterende details, rubber grippers op de juiste plekken. Alles lijkt precies op de plek te zitten waar je het verwacht. Maar dan zie je het doordacht van de jas… euh het shirt.
Het is namelijk gemaakt uit verschillende soorten materiaal. Zo is de voorkant winddicht, terwijl de achterkant en de zijpanelen juist meer ademend zijn. Best wel over nagedacht dus. Zo blijft je torso lekker droog en warm en kan lichaamswarmte toch weg via zij- en achterkant. Want laten we wel wezen, een volledig van windstopper-materiaal gemaakt shirt is maar ademend tot op een zeker niveau. Dus tot een bepaalde temperatuur is het een prima jas. En mocht het kouder worden, dan wordt ‘ie vanzelf een shirt, want er kan natuurlijk prima nog een laag (jas) overheen aan. Ik heb er vooral in februari en maart in rond gereden, vaak met veel wind. Ik vond de isolerende voorkant prettig en goed werken. Pasvorm is ook prima en sluit goed aan bij het gemiddelde Nederlandse postuur, hoewel ik dus wel een maat groter nodig had dan normaal gesproken.
Altijd een moeilijk punt in een test als dit is de uitstraling van het kledingstuk. Typerend was een spontane rit met wat fietsers die elkaar nog niet kenden. Onafgesproken kwam iedereen van mijn clubje van top tot teen in het zwart aan, terwijl een paar meter verderop een ander groepje zich verzamelde waarbij iedereen in een team- of sponsorshirt gekleed was. Smaken verschillen nogal dus. Net zoals de Conquest kleding die we laatst testten, kiest Tineli ook vaak voor huisstijl kleuren. Groen/wit en zwart voor heren, Roze/wit en zwart voor dames. Laten we het erop houden dat het in ieder geval herkenbaar is, maar of het mijn smaak is dat weet ik nog niet. Wel slim vind ik het feit dat de voorkant voornamelijk donkergekleurd is, terwijl de achterkant vrijwel helemaal wit is, dat valt toch beter op in het verkeer. En we weten niet of het als subtiele hint naar dat bekende Britse merk bedoeld is, maar de enkele band bij je pols op de rechterarm is dan weer best chique.
Omdat het kledingstuk tussen een jas en een shirt inzit, en de kleur zwart en wit is én het dus een soort van windstopper is maar ook niet helemaal lijkt het wel een ultiem poldermodel. Van alles een beetje. Her en der worden er slimme keuzes gemaakt, maar ik ben net niet helemaal overtuigd. Daar is het shirt me net iets te basic voor. Andere merken integreren net iets meer slimme details die je in de dagelijkse praktijk pas na een tijdje gaat waarderen. Touwtjes aan ritsen zodat je ze ook met winterhandschoenen aan openkrijgt, oogjes voor audiokabels of een waterdicht plekje voor je iphone. Helaas heeft Tineli daar met dit jack nog niet voor gekozen. De kwaliteit zit nu nog vooral in materiaal en snit. Een goed begin, maar hopelijk gaan ze in de toekomst ook de slimme details meenemen, dat doet de concurrentie namelijk ook.
Pluspunten
+ slimme materiaal keuze
+ goede pasvorm
Minpunten
– net iets te basic uitgevoerd
– stijl moet je aanspreken
Conclusie
Nieuwe merken zien we altijd graag komen, zeker als ze door enthousiaste fietsers opgezet worden in plaats van alleen op geld beluste ondernemers. Die komaf zit gelukkig bij Tineli helemaal goed. Het was prettig contact onderhouden met ze. Het geteste shirt met een adviesprijs van € 114,95 overstijgt heel veel andere ‘basic’ shirts die er te koop zijn van veel grotere merken. Je koopt er een zeker voor ons klimaat multifunctionele aanvulling van je fietskledingcollectie mee. Helaas is ‘ie net niet zo goed als de producten van andere, meer gespecialiseerde merken. Maar als de Tineli stijl je aanspreekt dan zou dit wel eens je nieuw huismerk kunnen worden. Leuk detail is dat ze dit jaar de kledingsponsor zijn van Team F.A.S.T. dat dit jaar één van de Nederlandse teams in de Red Hook Crit serie is. Naast de ‘standaard’ shirts zoals wij getest hebben kun je bij Tineli ook terecht voor custom wielerkleding met eigen opdruk. Hierin is heel veel mogelijk en als je naar zoiets op zoek bent voor je fietsclub dan zou ik zeker eens met ze bellen.
Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een medium.