Toch ietwat vreemd, een TomTom horloge. Dat was onze eerste reactie, niet door het horloge maar het feit dat TomTom (van de routeplanners) een sporthorloge op de markt heeft gebracht. We hadden dan eerder een fietscomputer verwacht. Maar goed, dat maakt voor de test helemaal niets uit natuurlijk.

TomTom stuurde ons het Multi-Sport horloge (ze hebben ook een Runner watch die alleen is om mee te rennen). Dit Multi-Sport horloge kan je gebruiken tijdens het rennen, fietsen en zwemmen. Het pakket ziet er erg goed en strak uit. Er is nagedacht over de verpakking en het horloge zelf ziet er super eenvoudig uit. Met een grote knop, zo lijkt het, aan de onderkant. Later blijkt dat het 1 knop is die als soort joystick werkt. Je hebt dus 4 knoppen. Het scherm is groot en geeft in de slaapstand duidelijk de tijd aan. In het donker is het aanraken van het scherm aan de rechterkant genoeg om het scherm te laten verlichten.

Met de uitgebreide versie van het horloge krijg je ook een hartslagmeter en een cadansmeter. Hiermee kan je eigenlijk alle basis functionaliteiten gebruiken die je verwacht bij een fietscomputer. Zoals snelheid, afstand, calorieën, hartslag, cadans, stopwatch, rondetijden etc. Het enige wat hij niet bijhoud is het vermogen dat je trapt.

Eerste indruk
Het horloge zit in een mooie verpakking. Niet dat dit heel belangrijk is maar het laat vaak wel zien hoe veel tijd en energie de makers ervan in het product hebben gestopt. Wat opvalt is dat het horloge best lijkt op de Nike sporthorloges qua band en de functionaliteit zoals die in het scherm wordt weergegeven. De kenners weten ook dat Nike zijn horloge gemaakt heeft met het GPS systeem van TomTom. Dus nu hebben ze het als het ware omgedraaid. Een TomTom horloge met de looks van Nike.

Toch ziet het horloge van TomTom er net even cleaner uit. Onze fel gele versie ziet er wel echt als een sport horloge uit. Deze draag je niet zo snel naar je werk. (wat je misschien met de Polar nog wel zou doen omdat die er iets meer als een horloge uitziet). Bij TomTom hebben ze dus vooral gelet op functionaliteit.

Werking van het horloge
Het horloge werkt erg eenvoudig en dat is goed. Geen ingewikkelde menu’s. Je klikt met de knop naar rechts kiest voor of zwemmen, rennen of fietsen (je kan ook nog kiezen voor hometrainer) en dan nogmaals naar rechts. Dan moet je even wachten tot de gps verbinding heeft met de satellieten. Dat kan een seconde of 10 a 15 duren. Dat voelt best lang als je al buiten klaar staat om te gaan rennen. Wanneer je begint te rennen voordat de gps verbinding heeft gemaakt, wordt je afstand er niet bijgerekend en ook duurt het opbouwen van een verbinding langer wanneer je beweegt. Een optie is om deze acties alvast thuis te doen zodat je direct op start kan klikken wanneer je buiten bent. Wanneer je gaat fietsen is het minder erg als je even moet wachten op de verbinding. Die paar honderd meter die je mist is op de hele fietsafstand niet zo erg.

Tijdens het rennen is het scherm heel makkelijk in te stellen. Grote cijfers geven je pace aan of de afstand of de tijd, etc. wat je wil. En met een aanraking van het scherm licht het scherm op zodat je ‘s-avonds ook het scherm kan aflezen. De brede band van het horloge zit lekker en voel je tijdens het zweten helemaal niet zitten. Het voelt allemaal erg vertrouwd en daardoor is het bijna niet voor te stellen dat TomTom pas kort is begonnen met het ontwikkelen van sporthorloges.

Tijdens het fietsen is het ook een prima horloge om alle gegevens in op te slaan zodat je de details kan terugkijken op je computer. De houder waarmee je het horloge op je stuur monteert en het als fietscomputer gebruikt werkt goed, alleen is een horloge geen fietscomputer als het op het display aankomt. Je kan niet allerlei informatie tegelijk bekijken en om elke keer aan de knoppen te zitten tijdens het fietsen is niet heel prettig. Maar dat is eigenlijk met alle sporthorloges, wanneer je het alleen als fietscomputer wil gebruiken zijn er genoeg betere alternatieven. Maar deze TomTom is een goede keus als je een triatlon wil doen of wanneer je bijvoorbeeld cyclocross wedstrijden fietst en alleen het horloge gebruikt om de gegevens bij te houden. En natuurlijk tijdens het hardlopen. Dan is hij top!

De hartslagband connect goed. TomTom is tijdens het schrijven hiervan gekomen met een nieuwe versie van het horloge met een ingebouwde hartslagmeter. Het horloge is 50 meter waterdicht voor het zwemmen waarbij je je slagen  en banen kan bijhouden.

Het horloge gaat 10 uur mee als je de gps functie gebruikt. Dat zou wel iets langer mogen voor wanneer je langere tochten maakt. Op onze weegschaal weegt het horloge 51 gram en het kan geluiden maken of trillen wanneer het een signaal wil geven.

Synchroniseren
Het horloge is te synchroniseren met de TomTom applicatie. Via het internet te vinden via mysports.tomtom.com of via de App. Met bluetooth kan je in dat laatste geval je telefoon synchroniseren zonder dat er een computer aan te pas moet komen. Je kan ook heel makkelijk instellen dat wanneer je je gegevens upload er automatisch een bestand wordt gemaakt dat je weer in Strava kan inladen. Probleem is altijd dat elk merk wel een eigen “Strava” systeem heeft om je gegevens bij te houden. Veel sporters hebben een systeem waar ze mee werken en dan stap je niet heel snel over op iets anders.  Je kan in het systeem gegevens bijhouden, trainingssessies aanmaken (waarbij je bestaande routes kan rennen en dan kan zien hoever je achter of voor op schema loopt), je gegevens analyseren en vergelijken. Maar eerlijk is eerlijk, het TomTom systeem ziet er heel overzichtelijk uit en is makkelijk in de bediening. Net wat je verwacht van TomTom (de autonavigatie dan) werkt het geheel erg vanzelfsprekend. Daarover waren we toch wel  blij verrast. Goed gedaan van TomTom.

Pluspunten
+ eenvoudig en functioneel
+ zit fijn om pols
+ duidelijk scherm voor horloge

Minpunten
– geen stoer uiterlijk (persoonlijk)
– oppakken van gps signaal mag sneller (10-15 sec.)

Conclusie
Toch wel redelijk onverwacht; een sporthorloge van TomTom, maar het is direct een goede concurrent voor de bestaande merken. Het systeem werkt goed en eenvoudig. De Gps mag wel iets sneller verbinding krijgen (al is tussen de 10 en 15 seconden best redelijk), maar dat valt eigenlijk alleen op wanneer je erop wacht,  Tijdens het gebruikt werkt alles snel en duidelijk. Wanneer je het horloge alleen maar als fietscomputer wil gebruiken is het niet de beste keus (dan kan je beter geen horloge nemen), maar wanneer je rent, zwemt en/of fietst dan is dit horloge echt een aanrader. Smaken verschillen natuurlijk maar ik vind dit niet het stoerste horloge op de markt. Mooie App ook van TomTom. De prijs is gemiddeld voor een sporthorloge. Als de versie met de ingebouwde hartslagmeter net zo goed werkt, dan zouden we kiezen voor die versie.

Getest:
TomTom Multisport (op onze weegschaal 51 gram)
Prijs: € 199,-  (met hartslagband € 249,- en met hartslagband en fietssensoren € 299,-)

Het nieuwe TomTom Multisport Cardio (met ingebouwde hartslagmeter) kost €299,-

Via TomTom 

 tomtom-horlogeband tomtom-horloge  tomtom-multisport-rennen tomtom-multisport-fiets tomtom-multisport3 tomtom-multisport2 tomtom-multisportmysportstomtom5 mysportstomtom4 mysportstomtom3 mysportstomtom2 mysportstomtom