Aan de andere kant van de plas doen ze alles altijd net even iets anders, eigenzinnig als ze zijn. En dat kunnen we alleen maar toejuichen natuurlijk. Zo ook bij Vulpine, ze maken fietskleding, maar nét even anders dan wat we ‘hier’ gewend zijn.

Het Britse Vulpine bestaat pas sinds begin 2012, maar heeft in die relatief korte tijd al een zeer behoorlijke productlijn weten samen te stellen. Ook hebben ze in het afgelopen jaar veel positieve reacties gekregen op hun kleding waardoor ze veel aandacht hebben gekregen. Het is niet de doorsnee wielerkleding voor een sportieve rit op de racefiets, maar juist ook voor gebruik in bijvoorbeeld de stad. Een iets meer casual insteek eigenlijk waardoor je naast de fiets er ook redelijk mee uit de voeten kan. De producten zijn overigens prima te gebruiken voor een sportieve rit. Het enige dat eigenlijk nog aan hun collectie ontbreekt is een echte fietsbroek. Ze hebben wel broeken die speciaal ontworpen zijn voor gebruik op de fiets, maar die hebben geen zeem.

Ondanks dat de collectie van Vulpine niet direct gericht is op de sportieve fietser vinden we deze wel erg aantrekkelijk. Ze hebben duidelijk gevoel voor stijl. Hoewel de foto’s er allemaal goed uitzien zien we onszelf niet zo snel met dergelijke kleding op de racefiets stappen. Daar zit wellicht ook wat verschil tussen de Nederlandse en Britse fietscultuur. Wij zitten bijna dagelijks op de stadsfiets, in ons alledaagse kloffie, bij weer en wind. Wanneer we de racefiets pakken is dat overwegend voor sportieve doeleinden. Doordat de Britten het fietsen minder sterk in de genen hebben zit er daarom nog een laagje tussen. De commuters op de fiets zijn serieuze fietsers. Die gaan niet op de oud barrel naar hun werk, maar eerder op een racefiets of hybride. Sportief, maar niet all the way. We betwijfelen of we het gebruik van kleding zoals Vulpine maakt meer gaan zien in Nederland, maar we zijn er wel van gecharmeerd!

De Merino Alpine Jersey voldoet beter aan de eisen van een sportieve fietser, wij kregen van Vulpine de gelegenheid om er een te proberen.

Eerste indruk
Wanneer je het shirt uit de verpakking haalt valt meteen op hoe heerlijk zacht het is. Dit is natuurlijk te danken aan de merino wol waar het voor 100%  van is gemaakt. Het materiaal voelt heel prettig, ook als je geen ondershirt gebruikt en het stretcht ook een beetje waardoor het een heel goede pasvorm heeft. Als je vervolgens wat beter kijkt merk je dat Vulpine een oog voor detail heeft. Alles is keurig afgewerkt. Subtiele logo’s op de achterkant en op de mouw. Een rits over de hele lengte met een klein leren hangertje. Er zitten ook zakken op de rug, twee grote en een kleinere met rits. Leuk is dat de twee grote zakken een knoop hebben, klassiek en toch ziet het er modern uit. Onderweg misschien niet heel handig, maar het ziet er wel goed uit en je kan hem ook open laten natuurlijk. Ook zit er een reflecterende streep bij de zakken op de rug, altijd handig. Hierbij zit ook nog een klein lusje waar je dus iets aan zou kunnen vastmaken al weten we niet goed wat. Het is niet storend en zit niet in de weg in ieder geval. Alles bij elkaar een sterke eerste indruk dus!

In de praktijk
Het shirt zit dus heel prettig als hem aantrekt en dat is ook nog steeds zo op de fiets. De merino wol is echt heerlijk om mee te fietsen. Het voelt prettig aan, het ademt heel goed en houdt je daarmee droog en blijven geen vervelende geurtjes hangen. Het voelt ook licht aan, je hebt nauwelijks in de gaten dat je het aan hebt. We hebben voor de test gekozen voor de grijze uitvoering met gele details. Speciaal, net als de andere kleuren die ze hebben. Grijs vonden we wat neutraler, maar het was moeilijk kiezen. Niet dat het zulke aparte kleuren zijn, maar je vind geen andere fietsshirts met deze kleuren.

Zoals ook al blijkt als je naar de collectie van Vulpine lijkt is dit shirt niet een super sportief race-fit shirt. Dit geven ze zelf ook al op hun site. Daarnaast leent het materiaal zich daar ook niet voor. Wanneer we het shirt met de gebruikelijke spullen willen vullen gaat het shirt echt hangen. We hebben het dan over sleutels, een dunne portemonnee, een pompje, klein tasje met multitool e.d. en een banaan.  Een standaard uitrusting die toch iets te veel gevraagd is. Het gaat namelijk zo ver hangen dat de spullen gaan hobbelen op je rug waardoor je regelmatig toch even checkt of alles er nog wel in zit. Dat kan niet de bedoeling zijn natuurlijk. Dit zal grotendeels te wijten zijn aan het feit dat het shirt volledig van merino wol is vervaardigt. Bij andere merken die ook shirts van merino wol in hun collectie hebben zie je dat het materiaal ook een deel polyester bevat waardoor de stretch minder is.

Pluspunten
+ Zeer stijlvol
+ Zeer goede afwerking en veel mooie details
+ Uiterst comfortabel
+ Gratis verzending

Minpunten
– Niet geschikt voor ritten waarbij je veel mee moeten nemen in de achterzakken
– Voor een shirt dat je niet met elke rit aan kan trekken is de prijs relatief hoog
– Knopen zijn niet heel handig voor gebruik tijdens het fietsen. Ziet er wel goed uit.

Conclusie
Het had zomaar een van de beste en fijnste shirts op de markt kunnen zijn. Misschien is het dat ook wel, maar alleen voor de korte ritjes. En dat is natuurlijk wel jammer, want als je dan zo’n fijn shirt hebt wel je hem eigenlijk altijd aan. Het comfort, de afwerking en details zijn subliem, hier valt niets op af te dingen. Vulpine heeft duidelijk een hoge standaard. We vinden het shirt ook bijzonder stijlvol, het is een fietsshirt, maar kan zo door voor een hip strak gesneden casual shirt. Of we dat ook zo gaan dragen laten we maar even in midden. Als ze een variant op de markt brengen waarbij je wel je zakken vol kan laden hebben ze, denk wij, een winnaar in handen.

Details
Vulpine Merino Alpine Jersey
Getest in maat L
Te koop via de Vulpine webshop voor GBP 80 (ongeveer EUR 92 waar dus geen verzendkosten bij komen)

Testpersoon is 1.92m lang, 87kg zwaar en draagt normaal L en soms XL

vulpine-merino-2 vulpine-merino-3 vulpine-merino-4 vulpine-merino-5 vulpine-merino