Overal om ons heen hoorden we al over de Wahoo Fitness KICKR fietstrainer. Het zou de coolste “hometrainer” zijn van dit moment. Wij mochten de KICKR testen.
Het aparaat is ontwikkeld door Wahoo Fitness en wordt door hen in de markt gezet als een iPhone powered fietstrainer. Dat komt omdat hij op dit moment werkt met een iPhone of iPad of Macbook Pro. Voorwaarde is dat het bluetooth 4.0 heeft. Dus vanaf de iPhone 4s en de 3e generatie iPad. (Tijdens het schrijven kwam het bericht binnen dat het systeem binnenkort ook werkt op het android platform). Maar nu dus nog even alleen voor de Apple fans. De doos even verplaatsen… sjonge wat een gewicht. 21 kilo weeg het apparaat dat niet veel groter is dan bijvoorbeeld een Tacx. Wel echt veel zwaarder, ik verwacht daarom niet dat deze trainer veel onderweg meegnomen gaat worden om je bijvoorbeeld warm te fietsen voor een wedstrijd.
Stekker erin, fiets erin…
Alles netjes neergezet, stekker erin (want je sluit je KICKR aan op het lichtnet). Dan op de iPhone enkele apps installeren. Als eerste de Wahoo Utility. Deze app is ervoor om alle verbindingen als Bluetooth en ANT+ sensors te testen. Zo weet je direct of de verschillende draadloze verbindingen werken. Zonder deze tool zoek je je een ongeluk wanneer iets niet werkt. Daarna de Wahoo Fitness app geïnstalleerd. (beiden zijn trouwens gratis). In deze app moet je eerst via de settings connectie maken met de KICKR. Voor de test kregen wij ook een Wahoo Bluetooth Hartslagmeter en Snelheid – Cadansmeter erbij. Deze ook direct even connecten met de Wahoo Fitness app.
Eerst maar eens in fiets in de KICKR zetten. De trainer werkt met het systeem dat je het wiel uit de fiets haalt en dan de cassete gebruikt die aan de fietstrainer zit. Voordeel hiervan is, is dat je geen slijtage van banden hebt. Nadeel is dat je steeds je wiel eruit moet halen en dat je een extra cassette hebt. Met een standaard 10-speed Shimano cassette (die erbij wordt geleverd, SRAM past er ook op, maar voor Campagnolo heb je een aparte adapter nodig) hebben we een “Shimano fiets” gepakt en die erin geplaatst. Eerst het achterwiel eruit en dan de KICKR op de plaats van het achterwiel vastmaken. Werkt snel zonder ingewikkeld passen en meten. Alles voelt heel erg degelijk. Ook de versnelling hoef ik niet opnieuw af te stellen. (al zegt Wahoo dat ongeveer 20% van de gebruikers de versnelling even moet bijstellen.) De fiets staat stabiel, zelfs stabieler dan bij de Tacx Satori. (zelfs staand sprinten gaat erg stabiel). Ik denk dat het gewicht van de KICKR hier ook een beetje bij helpt. De KICKR is in hoogte verstelbaar met een draai/schuif systeem, zodat fietsen met kleinere wielen ook horizontaal staan. Hij is daarom geschikt voor racefietsen en MTB (24 inch tot en met 29 inch).
Wattage
Dan is het moment aangebroken om eens echt te gaan fietsen. Dat gaat helemaal zoals je mag verwachten van een fietstrainer. Via de Wahoo Fitness app kan je de weerstand regelen en allerlei gegevens bekijken als tijd, snelheid, rondetijd en bijvoorbeeld hoeveel Watt je trapt. In principe zijn er 4 opties om de weerstand te regelen. De eenvoudige optie waarbij je kan kiezen tussen 0 – 9. Dan is er een percentage optie, waarbij je kan kiezen tussen 0 en 100%. Waarbij 100% het zwaarst is. En dan is er de Wattage methode. De gewenste Wattage instellen en trappen maar. Hij laat dan in een ander veldje zien hoeveel Watt je op dat moment trapt. Je kan zo heel lang hetzelfde wattage trappen. Zelf wordt ik altijd een beetje verdrietig als ik zie hoe weinig Watt ik trap in vergelijking met de profs die tegen of soms zelfs over de 2000 Watt trappen. Vandaar dat ik mijn Wattages hier ook niet zal melden. Maar Wattage is wel heel goed om op te trainen, ook kan je na een tijdje zien of je Wattages verbeterd zijn. Dus dat is een mooie feature. Tot slot is er de simulatie methode. In deze modus die ikzelf niet zo heel veel heb gebruikt, kan je naast weerstand ook de windsnelheid en o.a. rolweerstand simuleren. Voordat je gaat beginnen met de Wahoo Fitness app kan je hem trouwens eerst kalibreren. Zo wordt de weerstand gemeten en klopt het Wattage ook met de werkelijke waarden. En de waarden die hij meet zijn heel nauwkeurig.
Naast je telefoon waarmee je het geheel kan besturen, is er ook een klein fietscomputertje leverbaar. De Wahoo RFLKT, een klein schermpje dat de data van je iPhone kan weergeven. Zo hoef je niet je iPhone op je stuur te monteren maar dit kleine schermpje. Je kan met deze RFLKT de app niet beheren maar het dient zeg maar als beeldscherm van de app. Je kan het scherm zelf helemaal programmeren met wat je wil zien en je kan ook de Wattages aflezen. Ook kan je het geheel linken met je ANT + fietscomputer zoals de Garmin 500 die dan ook hetzelfde werkt als de RFLKT. Hierbij geldt ook dat het alleen aflezen is, je kan hiermee niet de weerstand regelen. Persoonlijk vind ik de RFLKT niet zo’n toegevoegde waarde hebben voor het systeem. Wel kan het interesant zijn wanneer je buiten fietst met je iPhone in je achterzak. Dan kan je de RFLKT ook gebruiken om je gegevens van je iPhone te halen en ook om muziek af te spelen. De prijs voor dit schermpje is € 119,-
Nu maar eens vol gas trappen en luisteren naar het lawaai. Omdat sommige fietstrainers, vooral die met een lucht ventilatie weerstand nogal wat lawaai kunnen produceren, als een opstijgend vliegtuig! Deze KICKR werkt gelukkig niet met een lucht weerstand maar met een electronisch gestuurd vliegwiel en maakt bij “full speed” natuurlijk wel wat meer lawaai dan bij rustig fietsen, maar het geluid is prima! Gewoon wat je zou verwachten.
Fun fun fun…
Dit alles hierboven maakt de KICKR tot een hartstikke fijne fietstrainer. Maar dan nu waarom dit inderdaad de coolste fietstrainer van het moment is: de externe apps. Omdat Wahoo werkt met een API (de techniek/software) die open source is, waardoor externe partijen er tegenaan kunnen programmeren. Hierdoor kan iedereen iets maken waarbij je de KICKR kan aansluiten. Dat beloofd alleen maar uitbreidingen voor de toekomst. Een hele leuke app is bijvoorbeeld de KinoMap trainer. Met deze app wordt je fietstrainer een fietstrainer waarmee je op je tv bestaande routes kan fietsen. Op de app zie je de weg en de fiets. Ook zie je netjes hoe hard de videofiets fietst zodat je kan proberen hem bij te houden. Als het bijhouden niet lukt omdat je een “wedstrijd” aan gaat met bijvoorbeeld Jeremy Roy (profrenner) dan wacht het beeld even tot je weer bij bent. Het systeem is ongeveer hetzelfde als de Tacx VR trainers, met dit verschil dat er hier iedereen video’s kan uploaden naar het systeem, die jij dan weer kan fietsen. Het is als het ware veel breder opgezet. Ook kan je met 4 mensen tegelijk spelen via het Apple game centre. Enige nadeel hierbij is dat je de eerste keer veel settings goed moet zetten en alles een keertje moet instellen, omdat alle apps weer eigen instellingen hebben. Maar als je dit eenmaal hebt gedaan dan gaat het de volgende keer heel eenvoudig. Het geheel is heel interactief want je kan van alles meten: je hartslag, de helling, waar je je bevindt op de route, de tijd, de Wattage die je trapt. Je resultaten snel delen op Facebook? Met een druk op de knop geregeld.
Daarnaast kan je met een GPS camera of een gewone camera en een gps apparaat zelf ook video’s opnemen en plaatsen in de KinoMap database. En met een Apple TV kun je de beelden ook draadloos streamen naar je tv.
Een andere app is de Strava Segments app (niet heel goedkoop: 26,99 euro). En ja, deze app doet wat je verwachten. Je kan Strava Segmenten nafietsen. In het kort: Je logt in en zoekt het segment dat je wil fietsen. Dan zorgt de app dat de KICKR wordt aangestuurd en dat je de correcte weerstand krijgt die past bij het segment zoals dat in Strava staat. En je bent dus in staat om de beste tijd te verbeteren. Natuurlijk is het niet helemaal eerlijk omdat het systeem geen rekening houdt met overig verkeer of regen. Ook een afdaling kan de KICKR niet nabootsen. Maar omdat je ziet waar jij fietst in vergelijk met de renner van het segment het is bijvoorbeeld wel leuk om te kijken hoeveel sneller Laurens ten Dam is op een beklimming.
Pluspunten
+ stabiele fietstrainer
+ wattage meter
+ koppeling met allerlei apps
+ grotendeel draadloos
+ hoge fun-factor
+ toekomst wordt alleen maar leuker
Minpunten
– erg zwaar
– veel instellingen
Conclusie
Makkelijk: echt een must have!!! Het is een erg stabiele fietstrainer waarbij je serieus op Wattage kan trainen. Maar daarnaast is het gewoon een soort spelcomputer waarbij je allerlei apps kan koppelen en tegen je vrienden kan racen etc. Je kan in principe heel snel beginnen met trainen, maar wil je echt je TV, Apple TV, iPad, iPhone RFLKT en alle apps koppelen dan ben je wel een tijdje bezig om alles perfect in te stellen. Daarnaast is het gewicht zo zwaar dat het meeslepen van je apparaat echt af te raden is. De prijs van 1199 is niet heel goedkoop maar als je kijkt dat je er een Wattage meter voor krijgt (die nauwkeurig is) en daarbij de mogelijkheden voor apps, dan valt het bedrag best mee. Het is zelfs een beetje verslavend… en iedereen die op bezoek komt wil je het laten zien…Helaas moest onze test KICKR weer terug. Ik ben bijna weer van mijn afkickverschijnselen af.
De prijs is € 1199,- maar deze maand (oktober) krijg je de Speed Cadance meter en de Harstlag meter er gratis bij.