Een week of 4 geleden ontvingen we een e-mail van Wattbike of we hun “home trainer” voor een maandje aan een test zouden willen onderwerpen.

Zeker gezien het echte Nederlandse weer (veel regen) zeiden we maar al te graag: “JA”!  Want wie wil nu niet binnen fietsen? De Wattbike werd netjes op de afgesproken dag afgeleverd. Door de wieltjes aan de voorkant is de 55 kilogram zware bike makkelijk te verplaatsen. Na een korte instructie en wat afstellingen (je kan de bike helemaal naar wens afstellen) waren we dan eindelijk alleen met de fiets. Direct maar even fietsen. Wat als eerste opviel was dat het erg solide en stabiel aanvoelde. En dat voelt eerlijk gezegd toch een stuk lekkerder dan een Tacx hometrainer. Dan ook maar direct even staand fietsen en sprinten. (iets wat op de Tacx niet echt lekker gaat). Bij de Wattbike kan je trappen wat je wil, staan wat je wil, hij blijft stabiel. Lekker is ook dat je je trappers gewoon stil kan houden (net als bij je normale fiets). Iets wat bij spinnig-bikes wel eens anders is.

Dan de grote fietscomputer op het stuur. Je kan er van alles op meten. Van afstand tot verbruikte energie tot je hartslag tot de kracht van je linker alswel je rechterbeen. Dit laatste is vooral interessant omdat de computer de krachtsverhouding heel duidelijk in een grafiekje weergeeft. Hierin kan je dan zelfs zien of naast je neerwaartse kracht, je opwaartse kracht (het trekken) ook genoeg is. De kunst is dan om zo efficiënt mogelijk je energie op de pedalen te verdelen. Je moet even weten hoe het menu werkt, maar dan gaat het ook prima. Het lawaai dat de bike maakt is trouwens niet meer dan een doorsnee hometrainer.

Oh natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan de Wattbike. Oei dat was even schrikken. € 2495,- inclusief 19% btw en verzendkosten. Dat is best veel voor een luxe “hometrainer”. Daar hebben ze van Wattbike een slimme oplossing voor bedacht. Je kan de Wattbike ook huren. In principe gebruik je de bike alleen maar in de wintermaanden. (de rest van de tijd fietsen de meeste mensen gewoon lekker buiten). Ze bieden de Wattbike aan voor minimaal 3 maanden voor € 75,- per maand. We hebben er hier op de redactie even over gesproken en eigenlijk is dat best interessant. Stel je fietst tot en met oktober buiten en in maart ga je weer de straat op. Dan heb je voor november, december, januari en februari de Wattbike nodig om in de winter toch te blijven trainen. Dat kost je dan € 75,- in de maand, maar je hebt geen slijtage aan je racefiets die je normaal in de Tacx zet. (geen bandjes, kettingen, tandwielen die slijten). Dat is toch niet slecht!

We hebben 4 weken lang met plezier gefietst en vonden het toch een beetje jammer dat hij weer terug moest want de Wattbike fietst echt super. En dat het ook een bike is die echt goed fietst blijkt wel uit enkele bekende gebruikers als: Robbie McEwen, Teun Mulder en Kenny van Hummel. En zij kunnen het weten.

Voordelen:

  • erg stabiele constructie
  • uitgebreide fietscomputer (met krachtmeting)
  • mogelijkheid tot huren

Nadelen:

  • erg hoge aanschafprijs
  • je hebt ruimte nodig (niet inklapbaar)

Via Wattbike