Je hebt drie contactpunten met je fiets. Via het stuur, zadel en natuurlijk de pedalen. Ook hier zijn vele soorten en maten in te vinden, maar wat betreft het systeem blijft het redelijk overzichtelijk. XLC heeft ondermeer een set gebaseerd op het Keo systeem van het welbekende Look.

XLC is Duits en gaat al heel wat jaren mee. Ze hebben een zeer breed assortiment aan kleding, onderdelen en accessoires. Niet alleen voor racefietsen, maar ook voor mtb en hybrides en stadsfietsen. Ze hebben niet het échte topspul, maar wel heel veel in het middensegment en daaronder. Waar die segmenten dan precies beginnen en eindigen is wat lastig te definieren, maar over het algemeen doen de spullen van XLC niet heel veel pijn in de portemonnee.

Simpel doch effectief
Mijn eerste indruk van de pedalen wanneer ik ze uit de doos haal voldoet eigenlijk precies aan mijn verwachtingen. Geen high-end spul, maar relatief eenvoudig zonder poespas. De kunststof behuizing van de pedaal doet misschien wat goedkoop aan, maar je moet toch goed kijken om het van carbon te kunnen onderscheiden. De grijze achterkant voor het stellen van de veer is duidelijk wel kunststof en die is misschien niet heel chique, maar niet goedkoop of slecht of zoiets dergelijks.

De pedalen worden ook met rode schoenplaatjes geleverd, dus je kan meteen aan de bak. Deze lijken natuurlijk sterk op de plaatjes van Look zelf. Net als Look hebben ze drie soorten: rode plaatjes hebben de meeste speling, grijs net wat minder en de zwarte helemaal geen. Wil je liever grijze of zwarte, dan moet je deze er apart bij kopen.

Conclusie
Na er een paar keer mee gefietst te hebben kan ik niet anders concluderen dat het prima pedalen zijn. Het in- en uitklikken gaat heel makkelijk. De veer heb ik wel iets strakker gezet, maar dat is verder een kwestie van wat je zelf prettig vindt. Hoewel het wel lukt om de pedaal omhoog te laten staan voor de foto rolt de zwaardere achterkant eenmaal op de fiets altijd keurig naar beneden zodat je kan inklikken.

De waarde van een pedaal zit hem toch met name in het gewicht en hoe duurzaam deze is. Met het gewicht zit het goed, slechts 125 gram! Dat is slechts 5 gram meer dan een Dura Ace 9000 pedaal. Hoe de pedaal omgaat met slijtage aan de behuizing en hoe de lagers zich zullen houden kan ik nu niet beoordelen, met slechts een paar honderd kilometer is dat nog te weinig over te oordelen. Het zijn niet de allergoedkoopste pedalen op de markt, een adviesprijs van 50 euro was misschien meer op zijn plaats geweest. Desalniettemin een prima set pedalen die voor menig wielrenner geschikt is.

Gemeten gewicht; 125 gram per pedaal.
Adviesprijs is EUR 59,95 maar met een beetje zoeken is hij online ook voor minder te vinden.
Op de website van Juncker kan j ede dichtsbijzijnde dealer vinden; http://www.juncker.nl/nl/producten/xlc

XLC.02 XLC.03XLC.04

Tags: