Afgelopen dinsdag 13 september waren we bij de release van producten van de samenwerking tussen Rapha Amsterdam & het Van Gogh Museum. Jawel – met privé avond entree tot het museum zelf. Dit maakte deze speciale samenwerking nog unieker.

Unieke Shirts en een handbeschilderde Canyon

Over het designs van de shirts was al op de instagram van Rapha Amsterdam al een stille hint gegeven. In het van Gogh museum was de jersey met bijpassende koerspet en musette voor het eerst in volle glorie te zien – naast iets onder een wit doek wat wel eens een fiets zou kunnen zijn. Even later wordt er een prachtige custom painted Canyon racefiets onthuld. En painted in die zin letterlijk: Sasa Ostoja, die eerder al een kit ontwierp voor Rapha, is een maand bezig geweest om dit frame met de hand te beschilderen, om het daarna van een blanke lak te laten voorzien. Van deze fiets is echt maar één. Een uniek kunstwerk op wielen dus.

Inspireren door Van Gogh en door Rapha

Na uitleg over en een rondleiding langs de kunstwerken die zijn verwerkt in shirt, wordt duidelijk wat de parallel is tussen het ‘levensverhaal’ van Vincent van Gogh en dat van Rapha. Van Gogh wilde namelijk een plek vinden waar hij samen met collega kunstenaars kon samenwerken, en elkaar kon inspireren. Toen hij in 1888 naar Arles in Zuid-Frankrijk verhuisde geloofde hij dat hij zo’n plek had gevonden; Daar richtte hij het ‘Gele huis’ op, waarin Van Gogh verschillende kamers huurde en het meest productief was gedurende zijn gehele carrière. Hij schildert daar namelijk ongeveer 200 van zijn in totaal zo’n 800 schilderijen. In zijn brieven heeft hij het over ‘chez nous’. Iets wat ook het doel is van het Rapha Clubhuis: een plek zijn waar je je als fietser thuis kunt voelen en je kunt laten inspireren.

Shirt geinspireerd op schilderijen van Van Gogh

Vervolgens werd toegelicht hoe moeilijk het was om de diverse kunstwerken te verwerken in één ontwerp voor op de producten. Jess Money, Lead Graphic Designer bij Rapha, had de eervolle taak om deze vertaling te maken. Maar dit was moeilijker dan gedacht. In de eerste opzet kwamen de kunstwerken als all over print op de jersey. Want je kunt niet zomaar aanpassingen doen aan deze meesterwerken, was haar mening. Maar het Van Gogh museum gaf haar groen licht om de jersey toch wat meer edgy te maken. Dat is zeker gelukt met de lagen gescheurd papier. Hiervoor zijn zowel brieven,schilderijen, tekeningen als zelfportretten van hem gebruikt. Vanaf de rug van het shirt kijken zijn ogen kritisch naar de omgeving – en laat het observeren van de natuur nou net iets zijn wat Van Gogh maar al te graag deed.

Naast de producten zijn er ook twee routes onthuld die avond.  Al het werk in het design van de producten is geschreven, getekend of geschilderd in het Franse Arles. Maar Vincents thuisland is een even belangrijk onderdeel van het gehele verhaal. Om de samenwerking te vieren, heeft Rapha Amsterdam twee routes gemaakt, die je meenemen naar Vincents vroege leven in Brabant en zijn opleiding in Amsterdam. De laatste route kun je rijden vanaf het Rapha Clubhouse in Amsterdam en is 23 km lang.

De collectie bestaat uit een mannen en vrouwen shirt en een unisex technical T-shirt. Deze zijn alle drie alleen verkrijgbaar bij het Rapha Clubhuis te Amsterdam in zeer gelimiteerde oplage. Daarnaast zijn er het koerspetje en een musette, deze zijn ook verkrijgbaar bij het Van Gogh Museum. Als je de handgeschilderde fiets wil zien, dan moet je ook een bezoekje brengen aan het museum. Daar zal het kunstwerk van Sasa Ostoja de komende twee weken tentoongesteld worden.

Meer info via Rapha