Zichtbaarheid is altijd een punt van aandacht wanneer je op de fiets zit. Als de dagen weer korter worden en zoals nu de wintertijd weer is ingegaan, krijgt dit punt vaak extra aandacht. Allerlei lampjes helpen en zijn zeker als het begint te schemeren essentieel. Deze rugzakhoes van ABUS is een erg opvallende extra hulp.

Woonwerk verkeer doe ik als het kan op een racefiets. Noem het beroepsdeformatie, maar het punt is dat ik dan vaak een rugzak op heb om mijn spullen en laptop mee te nemen. Zo’n rugzakhoes beschermt als eerste de rugzak tegen de elementen. Maar omdat ABUS deze hoes erg opvallend heeft gekleurd, val ik op de fiets ook veel meer op voor het overige verkeer.

Waterdicht en opvallend in het verkeer

De hoes voelt een beetje als een regenpakstof en is fluor geel met een wirwar van reflecterende strepen. Ik moest eerst een beetje aan zo’n veiligheidsjas denken die de mensen van de ANWB pechhulp aan hebben. Het materiaal is makkelijk schoon te maken wat ook wel fijn is. De hoes heeft een inhoud van 20-25 liter en past dus ook over een rugzak heen met vergelijkbare inhoud. Dit is een beetje afhankelijk van hoe dik je rugtas is en hoe vol je hem stopt. Omdat de randen van de hoes elastisch zijn, ben je best flexibel waar hij overheen past. De rugzak wordt te groot wanneer de hoes niet meer helemaal tot over de rand van de rugzak getrokken kan worden. Dan is het geheel niet meer goed afgedicht, al zal hij nog wel goed opvallen.

Tijdens het testen merk je dat het water van de rugzak afrolt. En zelfs na lang bloot te zijn gesteld aan regen en water komt het er niet doorheen. Ik was zelf een beetje huiverig voor onder andere het ABUS logo dat ze op de hoes hebben gestikt en waarbij de stiksels door de hoes heen komen. Hier hebben ze een extra laagje aan de binnenkant geplaatst en daar komt dan ook geen druppeltje water. Dan doet het wat het moet doen, je rugzak beschermen tegen de regen en opspattend water van het wegdek.

Manieren om de hoes te bevestigen

Belangrijk is wel dat je de randen goed om de rugzak heen vouwt zodat deze ook helemaal beschermt is. Dan is het ook fijn om te weten dat de hoes goed blijft zitten. Het elastiek zit van zichzelf al strak om de rugzak, maar met een elastisch koord kan je hem nog extra aantrekken. In principe zit de hoes dan erg strak over je rugzak.

Daarnaast is er aan de boven- en onderkant nog een lusje dat je door een lus van je rugzak kan halen en dan met een drukknoop weer kan vastzetten. Veel rugzakken hebben wel lusjes hiervoor, en mocht je rugzak dat niet hebben, dan is er nog een elastiek die je aan de achterkant over de breedte langs je rugzak haalt. Deze band zet je ook weer vast met een drukknoop. Zo blijft hij stevig zitten.

De hoes is er in één maat van 20 – 25 liter. Dit komt overeen met zo’n 82 cm hoogte als je de hoes helemaal uitrekt. In de breedte is hij maximaal 60 cm als je hem helemaal uitrekt. Dat betekend dat je voor je rugtas nog de diepte er boven en onder vanaf moet trekken. Dan heb je ongeveer de maximale maat van rugtas waar hij op past. Dus bij een hele grote rugzak is dit geen optie. Maar nu heb ik voor woonwerk verkeer ook niet vaak een grote rugzak op. En zo’n opvallende reflecterende hoes is nou niet per se bedoelt om tijdens hiking tochten in de natuur goed zichtbaar te zijn. De prijs van de Lumino Urban X-Cover is 24,95.

De rugzakhoes van ABUS doet precies waar hij voor bedoelt is. Hij beschermt je rugtas tegen de elementen en houdt de regen tegen. Daarnaast valt hij ook echt op. Het fluor valt werkt zowel overdag als in de schemer, en de reflecterende lijnen lichten op wanneer achteropkomers hun lichten er op schijnen. Erg opvallend en lekker veillig.

Via ABUS

Tags: