Het is weer het seizoen van de korte dagen. Accessoirespecialist BBB stuurde ons, mooi op tijd, een setje lampen op om door te kunnen fietsen in het donker.
Met BBB’s Nanostrike Combo krijg je een setje van twee producten: de Nanostrike en de Signal zodat je zowel vóór als achter verlichting hebt. Veel fietsers zijn vooral met de verlichting aan de voorkant bezig om goed te kunnen zien, maar wij zijn van mening dat verlichting om gezien te worden minstens zo belangrijk is. De ervaring leert dat op onverlichte polderweggetjes je er zeker van wilt zijn dat het gemotoriseerde verkeer je goed kan zien. Als de wegen wat smaller zijn is dit echt belangrijk.
Het is een mooi compact setje, de Nanostrike Combo. Geen verstralers met een enorme losse accu, maar alles in één in een handzaam formaat. Het voordeel daarvan is dat je ze makkelijk meeneemt, makkelijk monteert en niet veel ruimte innemen op je fiets. Het zijn eigenschappen waardoor niets je in de weg staat de lampjes ook te gebruiken.
De Nanostrike is de koplamp, of voorlicht, die je op je stuur monteert. Hij is klein en licht. Het gewicht dat je voelt is van de accu, maar hij is verre van zwaar. Hij is ook slechts 6,5 cm lang. Hoewel hij heel makkelijk te installeren is kan je de lamp loshalen van de rubber strap. Handig als je hem alleen wilt opladen. Knopje aan de zijkant indrukken en hij glijdt er vanaf. De lamp zelf heeft ook maar één knop, bovenop. Met lang drukken zet je hem aan en uit. Als hij aan staat rouleer je met kort drukken door de standen heen. Dit zijn vier standen voor continu branden en als je twee keer kort achter elkaar drukt heb je nog twee knipperstanden. Met weer twee keer kort achter elkaar drukken ga je weer terug naar de continu-stand.
In de hoogste stand produceert de lamp 400 lumen met een 1.000 mAh accu. Het geeft je de mogelijkheid om ruim 2 uur in de hoogste stand te rijden heb ik ondervonden. Daarna gaat hij niet uit, maar minder fel schijnen. Prima voor als je ’s avonds een rondje wilt rijden of voor de uren dat het schemert. Wil je langer, dan kan je kijken naar de Strike lampen van BBB die groter zijn en ook een grotere accu-capaciteit hebben.
Het ontwerp van de lampen maakt ze heel makkelijk in gebruik. Net als de Nanostrike heeft het Signal achterlicht ook maar één knop. Maar bij de Signal kwamen de ontwerpers, die we ook spraken bij ons bezoek aan BBB, voor een uitdaging te staan. De aan/uit knop bleek een zwak punt, maar bij een kleine lamp heb je niet zoveel mogelijkheden. Ze plaatsten de knop aan de achterkant van de lamp, dus tussen lamp en zadelpen. Als je dan tegen de lamp drukt, druk je ook de knop in. Slim én heel handig omdat de lamp zelf nu de knop vormt. Ook de USB-poort zit achter een rubbertje weggewerkt dat ook onderdeel is van de strap. Allemaal details die het geheel compleet maken en helemaal te gunste komen van het gebruik van de lamp.
Ondanks dat de Signal alleen een achterlicht is produceert deze in de hoogste stand 20 lumen. De 300 mAh accu is genoeg voor 2,5 uur in de hoogste stand, zo heb ik ervaren. Daarna gaat de lamp automatisch over in een knipperstand zodat je veilig thuis kan komen. Ook dit is goed gedaan, want als je alleen fietst heb je niet altijd in de gaten dat je achterlicht het niet meer doet. Nu hoef je er niet meer aan te denken, want wanneer de Signal in de knipperstand over gaat, gaat hij alsnog 4 uur mee! In de Day Flash knipperstand produceert de lamp zelfs flashes van 50 lumen en moet dat 31 uur vol kunnen houden.
Tijdens de ritten die ik ermee heb gemaakt in het donker en schemer ben ik geen slechte eigenschappen tegengekomen, ondanks goed zoeken. De Signal doe je om je zadelpen, zet hem aan en dat is het. Onderweg kan je hem eventueel in een andere stand zetten, maar waarom zou je. Hier bewijst de handigheid van de geïntegreerde knop zich, omdat je niet hoeft te zoeken naar de knop. Druk de lamp tegen de zadelpen en hij gaat in een andere stand. Na een keer vergeten op te laden heb ik de lamp toch gebruikt en ging deze inderdaad uiteindelijk automatisch over in de knipperstand.
De Nanostrike is ideaal voor de racefiets over ons wegennet. Voor nachtelijke gravel- of mtb-ritten wil je wellicht iets sterkers. De ronde straal geeft je in de hoogste stand voldoende zicht op de weg. Ga je harder, dan moet je vanzelfsprekend beter op gaan letten om eventuele gaten of takken op de weg op tijd te kunnen ontwijken. Het is niet iets dat ik nadeling ervaren heb. De hoeveelheid licht in de hoogste stand is ook voldoende om goed gezien te worden. Wil je besparen op de accu, dan kan je eenvoudig wisselen tussen één van de vier continu-standen, afhankelijk van de situatie natuurlijk.
Wat ik ook nog heel goed vind is dat beide lampen ook van de zijkant goed zichtbaar zijn. Zien is belangrijk, gezien worden misschien nog wel meer. En doordat ze zo klein zijn kan je ze ook prima gebruiken voor andere fietsritten, bijvoorbeeld met je gewone fiets naar de stad. Je moet niet vergeten om ze eraf te halen natuurlijk.
Details
BBB Nanostrike Combo
Combinatie van BLS-130 Nanostrike voorlicht en BLS-137 Signal achterlicht
Geleverd inclusief rubber bevestigingsstraps en USB-kabeltjes
Adviesprijs: € 69,95
Alle info en waar te koop bij BBB Cycling
Conclusie
De Nanostrike Combo geeft je een prima uitrusting om ’s avonds nog een rondje te maken en om dit ook veilig te doen. Voor jezelf, maar ook voor je mede weggebruikers omdat ze je goed kunnen zien. De beide accus laten je zeker twee uur in de hoogste stand rijden, en ook met een lagere stand is het nog veilig vind ik. Voor technische bospaden en dergelijke wil je meer licht, maar daar is deze combinatie ook niet voor. Wil je de korte dagen je niet laten weerhouden van je fietsuurtjes, dan zit je met de Nanostrike Combo goed.