BBB Fullview en Impulse sportbrillen

De nieuwste Fullview is een nieuwe en verbeterde uitvoering van het model dat we al in 2017 op Eurobike tegenkwamen. Ook hun Impulse bril is nieuw. Die dient hetzelfde doel, maar is toch heel anders. Uiteindelijk kom je voor de keuze te staan: kies je voor een bril met 1 grote lens, of 2 losse lenzen? Na een aantal fietsrondes is het tijd om de balans op te maken.

Bescherm je ogen tegen de elementen

Zonder bril fietsen is haast niet te doen. Dat is mijn ervaring althans. Nu gebruik ik contactlenzen, maar ik ervaar dat mijn ogen snel gaan tranen als het waait of als de snelheid opgevoerd wordt. Een bril helpt daartegen. En eigenlijk dekt de term “zonnebril” niet de lading. Een bril beschermt je ogen tegen de elementen, zoals we dat noemen, tegen wind, regen, stof, vliegjes en ja, natuurlijk ook de zon. En als je die dingen allemaal op een rij zet, is er haast geen situatie te bedenken waarbij je geen bril zou willen dragen. Nou ja, ok, binnen dan. En in de volksmond noemen we het zonnebril, BBB noemt het een sportbril, en dat is eigenlijk ook beter.

BBB Fullview en Impulse zonnebrillen

Fullview vs Impulse: Wel of geen frame, 1 of 2 lenzen

Toen we de brillen ontvingen waren we van plan er een review van te maken om te zien welke van de twee er als beste uitkomt. Het gaat dus om de BBB Fullview BSG-63 en de BBB Impulse BSG-62. Na met beide gefietst te hebben, viel eigenlijk al snel te concluderen dat het niet om een wedstrijd gaat, maar dat het brillen zijn die je kiest op basis van persoonlijke voorkeur. Er is geen winnaar of verliezer in deze strijd, denk ik. Welk systeem vind je het fijnst en welke vind je het mooist, daar gaat het in feite om. Laten we ze dus naast elkaar zetten om te zien wat je krijgt.

links de BBB Fullview, rechts de BBB Impulse

Dezelfde eigenschappen, andere vorm

Het grote verschil tussen de twee brillen zit natuurlijk in de lenzen. De Fullview heeft één grote lens, terwijl de Impulse twee losse lenzen heeft die gescheiden worden bij de neus. Het materiaal en de technieken zijn echter volledig identiek. Bij beide brillen zijn de lenzen van polycarbonaat en hebben de donkere lenzen een Multi Layer Coating (MLC) die moeten zorgen een voor verhoogde helderheid en contrast.

Beide brillen worden geleverd met 3 soorten lenzen. Eén voor zonnige dagen, geel voor mistige en grauwe dagen en transparant voor al het andere en wanneer je niet per se iets tegen het felle zonlicht nodig hebt. Alle lenzen zijn 100% UV beschermend.

BBB Fullview met drie soorten lenzen
BBB Fullview met de drie soorten lenzen

De donkere lens heb ik het meeste gebruikt. Daarbij viel mij bij een zonnige gravelrit, deels door het bos, op dat die MLC coating ook echt zijn werk doet. Er waren veel stukken waarbij de zon tussen de bomen doorscheen en dan kan het lastig zijn het pad voor je goed in te schatten door de snelle afwisseling tussen zon en schaduw. En toch heb geen enkele keer de neiging gehad de bril af te zetten. Dat is natuurlijk een goed teken. Ook op de momenten dat ik weer vol in de zon reed bleef het zicht rustig, om het zo te zeggen.

De gele en transparante lenzen heb ik ook geprobeerd, hoewel minder dan de donkerste lens. Net als bij de donkere lens geldt dat deze ook heel fijn zijn in de juiste (licht)situatie. De gele en transparante lens zal ik vaker in de winter gebruiken, als er weinig zon is en meer kans op neerslag.

BBB Fullview met drie soorten lenzen

De verschillen zitten in het montuur

Dat de verschillen in het montuur zitten is een tamelijk logische constatering gezien de constructies, maar er is nog meer waardoor ze verschillen van elkaar. De Impulse gebruikt bijvoorbeeld een magneetsysteem om de lenzen vast te zetten. Bij het scharnierpunt van de poten zit direct achter het BBB-logo een magneetje dat elke lens op zijn plek houdt. Als je het open klapt, kan je de lens er met weinig moeite uithalen. Bij veel brillen moet je de lens juist stevig vasthouden om hem te verwijderen, waardoor je vingerafdrukken krijgt. Bij de Impulse dus niet en dat scheelt weer poetsen.

BBB Impulse met magneetsysteem
De BBB Impulse heeft een slim magneetsysteem om de lenzen vast te zetten

De Fullview heeft geen magneten, maar wordt de lens geklemd. Hierbij heb je dus 4 losse delen: twee poten, een neusstuk en de lens. Het loshalen en vastzetten gaat eigenlijk heel makkelijk als je weet hoe het moet. Aan vingerafdrukken op de lens ontkom je niet. Maar daar heb je dan weer het schoonmaakzakje voor dat je er standaard bij krijgt. Neem die ook vooral onderweg mee, zodat je je bril niet met een bezweet shirt hoeft af te vegen.

Een goede hard case is altijd welkom bij een bril waar je meerdere lenzen bij hebt

Je hoeft overigens niet heel voorzichtig te zijn bij het wisselen van de lenzen. Het montuur kan namelijk heel veel hebben. BBB gebruikt hier namelijk Grilamid TR90 voor. Een lichtgewicht en flexibel materiaal met een hele goede buigsterkte en hoge anti-breek grens.

Fit and forget

Of ik het op deze manier goed zeg weet ik eerlijk gezegd niet, maar “fit and forget” dekt wel de lading en wat ik als een groot pluspunt van een accessoire beschouw. Want tijdens het fietsen wil je geen afleiding zoals een bril die je steeds op terug op je neus moet duwen of af moet zetten om iets beter te kunnen zien. En het kan van beide modellen gezegd worden, dat fit and forget. Je doet ze op en je bent er verder tijdens je rit niet meer mee bezig. De pasvorm is dus goed (voor mij), om niet te zeggen perfect. De pootjes knellen niet en de bril blijft op zijn plek. Op doen en vergeten dus!

BBB Impulse binnenkant poot
BBB Impulse

Details

BBB Fullview BSG-63
Gemeten gewicht: 31 gram
Geleverd inclusief hard case, 2 extra lenzen, poetszakje
Getest in glanzend wit, ook in kobaltblauw, zwart en neon geel
Adviesprijs: € 79,95

BBB Impulse BSG-62
Gemeten gewicht: 34 gram
Geleverd inclusief hard case, 2 extra lenzen, poetszakje
Getest in glanzend wit, ook in glanzend zwart, glanzend rood en neon geel
Adviesprijs: € 69,95

BBB Fullview
BBB Fullview

Conclusie

Fit and forget zoals ik al schreef, kan je eigenlijk al zien als mijn conclusie. Accessoires als brillen en helmen moeten je tijdens het fietsen niet afleiden doordat ze verschuiven of vervelende drukpunten hebben. Als dat bij een bril het geval is, dat hij niet afleidt, betekent het dat hij goed en lekker zit en de lens goed kan omgaan met het licht op dat moment. Het verschil tussen de twee brillen zit in de lens. Kies je voor 1 grote, of 2 kleinere. Maar alleen de vorm maakt ze anders, want verder is alles gelijk als het gaat om eigenschappen en materiaal en dergelijke. En dus zal je keuze afhangen van persoonlijke voorkeur, ook al is er prijsverschil van 10 euro. Ik ga voor de Fullview, welke jij?

BBB Fullview