Heb je eenmaal een mooie racefiets in je bezit en maak je er ook graag gebruik van, dan ontkom je niet aan onderhoud. We kregen van het Belgische Bike7 een complete onderhoudskit om aan de tand te voelen: het Bike7 Carepack Wax.

Nu hoef je – in de droge maanden – niet elke week je hele fiets te wassen, smeren of uit elkaar te halen, maar ook dan is onderhoud nodig. Wij raden dan ook aan dit met enige regelmaat te doen om je fiets in goede conditie te houden. Bovendien fiets je lekkerder als alles letterlijk en figuurlijk gesmeerd loopt.

Meer dan enkel schoonmaken

Het Bike7 Carepack Wax is een flink pakket met 9 verschillende producten met een adviesprijs van € 69,95, namelijk

  1. 1 L Chain Clean reiniger/ontvetter
  2. 1 L Clean reiniger op waterbasis
  3. Brake Cleaner 500 ml spuitbus remreiniger
  4. Shine & Protect 500 ml spuitbus
  5. Pro Wax 150 ml kettingwax
  6. 2x microvezel poetsdoek (zwart)
  7. 1x Rasta poetsdoek (oranje)

Als je kijkt naar wat je krijgt is het een complete set waarmee je je hele fiets in goede conditie kan houden. Het gaat dus ook verder dan alleen schoonmaken want met de Shine & Protect en Pro Wax maak je je fiets ook meteen weer klaar voor gebruik.

De volgorde van schoonmaken is nog wel iets om rekening mee te houden. Ik begin altijd met het reinigen en ontvetten van de aandrijflijn voordat ik de rest van de fiets schoonmaak. Zoals je ziet, zit er ook een Brake Cleaner bij. Die is geschikt voor alle remoppervlakken, maar toch typisch geschikt voor je remschijven. Deze maak je als allerlaatste schoon zodat het remoppervlak niet alsnog besmet raakt met smeer of wat dan ook. De remblokken moet je zoveel mogelijk onthouden van deze schoonmaakmiddelen.

Aandrijflijn reinigen met de Bike7 Chain Cleaner

De Chain Cleaner is een 1L fles met verstuiver waarmee je heel goed je hele aandrijflijn kan ontvetten. Haal wel eerst je achterwiel eruit om te voorkomen dat die ook helemaal onder het spul komt te zitten. Niet heel erg, maar wel meer werk. Je kan ook een doek achter de ketting houden om het spul daarmee op te vangen. Net als bij de gehele fiets is het goed om eerst alles met water af te spuiten voordat je met schoonmaakmiddelen in de weer gaat.

bike7 chain cleaner

Afhankelijk van hoe vies alles is moet je het laten intrekken zodat het zijn werk goed kan doen. Dat is dan ook een goed moment om met de rest van de fiets verder te gaan. Zorg in ieder geval dat je het er weer goed afspoelt met water.

Fiets reinigen met Bike7 Cleaner

Je komt vaak al een heel eind met alleen het afspuiten van je fiets, maar je doet er goed hem goed schoon te maken met een reinigingsmiddel. De literfles Bike7 Cleaner heeft ook een verstuiver en dat maakt het bijzonder makkelijk in gebruik. Het maakt de drempel om je fiets schoon te maken weer lager, dus dat is goed.

Je brengt het middel aan nadat je je fiets heb afgespoten met water. Je kan goed bij de kleine hoekjes en moeilijke plekjes, maar vergeet ook de grote oppervlaktes niet. Afhankelijk van hoe vuil is laat je het even intrekken. En dan komt iets anders mooi uit het pakket aan de orde: de Rasta poetsdoek.

bike7 rasta

De Bike7 Rasta poetsdoek gebruik je als een handschoen. Je ziet rechts op de foto de manchet. Dit maakt het makkelijk overal bij de te komen, ook dankzij de kleine kwastjes op de doek. Probeer de aandrijflijn zo veel mogelijk te vermijden om de smeer niet op andere delen van de fiets te krijgen. Doek is op 90 graden te wassen, dus je kan hem elke keer weer schoon gebruiken. Handig ding!

Remschijven reinigen met Brake Cleaner

De Bike7 Brake Cleaner zal je over het algemeen vooral voor je remschijven gebruiken, maar is ook geschikt voor velgremmen. Liefst even de wielen uit je fiets halen en niet direct naast je fiets inspuiten. Het gaat niet zozeer om zichtbaar vuil als modder te verwijderen, maar het bijna onzichtbare residu van het remmen. Als het erop spuit verdampt het bijna meteen weer. Even afnemen met een doek en je remschijf is schoon. Het schoonmaken van je remschijven is goed voor de remprestaties en zou ook piepende remmen moeten voorkomen.

Verzorgen met Shine & Protect en de Pro Wax

Met de eerder besproken producten maak je je fiets schoon. De twee resterende producten zijn er juist om je fiets te verzorgen.

Bike7 Shine & Protect is een middel dat een soort dun filmpje over de fiets en onderdelen heen legt. Dit filmpje verdrijft vocht, geeft vuil minder kans zich te hechten en heeft ook een licht smerende werking. In dat opzicht lijkt het veel op een PTFE spray. Het komt in een 500ml spuitbus waardoor het makkelijk aan te brengen is. Als je er wat te veel van opspuit zal het verdampen, al kan het ook geen kwaad er nog met een doek overheen te gaan, bijvoorbeeld met zo’n fijne en eveneens uitwasbare microvezel doek. Het is een goede manier om je fiets behandelen en wat extra bescherming te geven, zeker in natte omstandigheden.

De Pro Wax tenslotte is voor je ketting. Persoonlijk ben ik voorstander van het gebruik van wax voor de ketting. Mijn ervaring is dat het goed smeert, goed blijft zitten en nauwelijks vuil aantrekt. De Pro Wax is wat dunner dan ik gewend van andere waxen, maar laat zich met het dunne uiteinde goed aanbrengen. Bij het eerste gebruik van wax is het belangrijk dat de ketting goed schoon en droog is. Bike7 geeft aan dat je dit eens per 600 km moet doen en dat je tussendoor de ketting schoon kan wrijven met een doek en nog een laag wax kan aanbrengen.

Mijn goede ervaringen met wax worden weer bevestigd met de Pro Wax, al heb ik er nog niet 600 km mee gereden. Na het aanbrengen van twee lagen op een schone ketting draait de ketting soepel en lekker stil. Overigens kan je ook nog kiezen voor de Bike7 Carepack Oil, waarbij er dus olie i.p.v. wax bij zit. Een plus is dat de wax vrij is van oplosmiddelen en biologisch afbreekbaar is.

Conclusie

Als het schoonmaken van je fiets nooit helemaal je ding is geweest, dan is deze pack een aanwinst. Het heeft alles dat je nodig hebt, je hoeft zelf alleen voor het water te zorgen. Met de producten in de pack kan je je hele fiets goed reinigen. Hierdoor ziet hij er niet alleen weer mooi uit, maar gaan de onderdelen ook langer mee. Het zou goed zijn als er naast de Pro Wax nog meer producten in de pack biologisch afbreekbaar zouden zijn. Dan heeft, naast je fiets, het milieu er nog meer aan.

Meer info via Bike7