Bij het horen van de naam Cádomotus zal er, als wielerliefhebber, niet direct een belletje bij je gaan rinkelen. In mijn geval was er in elk geval geen belletje en dat maakt dat ik extra nieuwsgierig ben naar het merk en zijn producten. In de schaatssport en vooral in de skeelersport is Cádomotus een bekende naam, maar vanaf het begin af aan was er al de link met de wielersport. De oprichter, Diederik Hol, heeft zelf een aantal jaren gekoerst voordat hij in aanraking kwam met schaatsen. Hij rijdt trouwens nog steeds wedstrijden bij de Masters. De eerste kennismaking met de schaatssport kwam vanuit zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft. Dit is later uitgebreid bij andere werkgevers tot de ontwikkeling van onderdelen van de klapschaats zoals we deze vandaag de dag nog kennen. Innovatie is dus niet vreemd bij de man achter Cádomotus.

De rugzak in detail
Van Cádomotus ontvingen we de Waterflow rugzak. Deze rugzak is geschikt voor meerdere sporten en is er voor gemaakt om mee naar wedstrijden te gaan. De basis van de rugzak bestaat uit twee grote vakken die worden afgesloten met een rits. Aan de voorkant van de tas vind je een net voor de helm. Bovenop dit net vind je een klein vakje dat kan worden afgesloten met een rits. Aan beide zijkanten van de tas zit een vak, met daarin een gat aan de onderkant. Dit vak is bedoeld om schoeisel in te stoppen. De opening dat aan de onderkant van deze vakken zit, is gemaakt zodat de ijzers van de schaats of het voorste wiel van je skeeler erdoor kunnen maar wel zodat deze er niet uit kan vallen (mocht je er ook mee gaan schaatsen). Naast deze vakken vind je op de heupband en de bovenkant van de tas nog een aantal kleinere vakjes, die allemaal kunnen worden afgesloten met een rits. Aan de binnenzijde van de tas zijn er nog twee ‘insteek-vakken’ gemaakt waar bijvoorbeeld een iPad in past. Uitgaande van de twee grote vakken, heeft de tas een inhoud van 20 liter. Daarnaast dus nog tal van kleine vakjes waar je je benodigdheden kan opbergen.

Het rugpaneel van de tas is voorzien van een rubber net. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen je rug en de rugzak, waardoor het beter ventileert en je minder snel een bezwete rug krijgt. Daarnaast zit er aan de bovenkant en aan de binnenkant van de heup-band een zachte padding zodat dit alles comfortabel op de plek blijft zitten. Een extra band op borsthoogte houdt ook de schouderbanden op zijn plek. De schouderbanden zijn aan de binnenkant ook voorzien van een zachte padding. Aan de zijkant van de tas vind je een nog een stelband waarmee je de schoen, schaats of skeeler, die in het zijvak zit, nog extra kan vastzetten. Het materiaal van de rugzak komt uit de zeilsport, waardoor de tas weerbestendig is. Door het dikkere materiaal in combinatie met de matte kleur ziet de tas er er best wel chic en toch sportief uit. De onderkant is voorzien van een stevig kunststof.

Op pad met de rugzak
Bij het inpakken van de tas valt me direct op hoeveel ik er in kwijt kan. Doordat ik de helm en schoenen als laatste in de daarvoor bestemde vakken kan stoppen, betekent dit dat ik alle ruimte in de tas kan gebruiken voor de kleding. Het materiaal van de tas voelt stug, maar stevig aan. In het grote vak is er ruimte voor twee handdoeken, vier jerseys en vier broeken, winterjersey, windjack en regenjack. Het voorste vak gebruik ik voor vier paar sokken, twee paar arm en beenstukken en vier ondershirts. Daarnaast passen in de overige vakken nog een brillenkoker, fietscomputer, hartslagband en sportvoeding. Wanneer dit allemaal is ingepakt, kunnen helm en schoenen in de daarvoor bestemde vakken. Kortom; Al mijn fietsspullen voor een wedstrijdweekend passen in deze rugzak. Wanneer we op de bestemming zijn voelt het wel een beetje gek dat ik op de fiets stap, met een rugzak op de rug waar mijn helm in zit. Deze zit meestal op m’n hoofd wanneer ik aan het fietsen ben. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van het openbaar vervoer is het een ideale uitkomst. Deze tas is op je rug veel makkelijker mee te nemen dan een reguliere sporttas of (zoals bij veel wielrenners het geval) een trolley. Helemaal wanneer je fietst. Ook de weg naar en van de kleedkamer is een stuk aangenamer met een rugzak, dan een sporttas.

Het afstellen van de tas en zijn banden kost in het begin even een paar minuutjes werk. Eenmaal goed afgesteld merk je wel dat de tas prettig op de rug zit. De vorm van het rugpaneel van de tas komt overeen met de kromming van je rug, waardoor hij ook in fietspositie lekker zit. De tas voelt enorm degelijk en stevig, alleen valt me wel op dat hij aan de zware kant is. Nawegen geeft een gewicht aan van 2KG voor een lege rugzak.

Wanneer het wedstrijd weekend erop zit, wordt de tas weer ingepakt. Erg prettig is dat, net als de buitenkant, ook de binnenkant waterdicht is. Vieze/vochtige was kan ik in een apart vak stoppen, waardoor dit niet in contact komt met kleding die nog schoon is. De schoenen en helm gaan in de daarvoor bestemde vakken. Doordat deze aan de buitenkant van de tas zitten kan dit ook al mooi luchten en voorkom je dat het gaat stinken.

Specificaties
Cádomotus Waterflow Cycling Bag
Kleuren: Zwart/grijs/wit, zwart/grijs/roze of zwart/grijs/blauw
Prijs: € 89,50
Meer info bij Cádomotus

Conclusie
Een ideale tas om mee te nemen naar wedstrijden zonder dat je ruimte tekort komt. Dankzij de handige schoen en helm vakken blijft er aan de binnenkant veel ruimte over voor je kleding en handdoek. Het gebruik van het robuuste kunststof uit de zeilwereld zorgt voor een weerbestendige, waterdichte tas. Nadeel hiervan is dat de tas daardoor wel aan de zware kant is. Ideaal is het feit dat de vakken met waterdichte panelen van elkaar gescheiden zijn. Vieze en schone spullen kan je na afloop gescheiden meenemen. Mocht je in een regenbui belanden, hoef je je om de inhoud van de rugzak geen zorgen te maken, echter zijn de schoenen en helm aan de buitenkant van de tas niet beschermd tegen neerslag.

Tijdens het gebruik kwam ik erachter dat ik als wielrenner toch minder gebruik maakt van de speciale helm en schoenvakken. Deze heb ikzelf vaak aan/op wanneer ik op de fiets naar de koers gaat. Kanttekening hierbij is wel dat ik dan ruim een half uur onderweg ben. Voor de rustige ritjes naar de kleedkamer komen deze vakken prima van pas. Tijdens deze korte ritjes werkt de ruimte tussen de rug en de rugzak prima, maar wanneer je langer onderweg bent (zeker met een volgepakte tas) zal je toch een bezwete rug krijgen, maar de rugzak waarbij dat niet gebeurd moet ik nog tegenkomen. Wanneer je met de auto of het OV naar een wedstrijd reist, is deze tas een perfecte uitkomst. De weg naar de kleedkamer, of de weg van station naar de start is een stuk makkelijker dan wanneer je met een reguliere sporttas op pad moet. De prijs van de tas is erg scherp te noemen. Een erg grote wedstrijdtas van robuuste kwaliteit voor slechts € 89,50.

WINACTIE
We mogen 1 Waterflow rugzak weggeven! Geef hieronder aan waarom jij deze rugzak echt nodig hebt, misschien win jij dan! Woensdag 28 juni na 12:00 uur trekken we de winnaars.