Dat er een review zou komen van de vernieuwde Castelli Free Aero RC bibshort was al aangekondigd, en nu is het zover. Ik heb in allerlei omstandigheden met de broek kunnen rijden en ook niet onbelangrijk, hij heeft regelmatig de wasmachine van binnen gezien. Tijd om mijn bevindingen eens onder elkaar te zetten in deze review.

Castelli heeft een naam hoog te houden met haar bibshorts. Zeker wat betreft deze Free Aero RC fietsbroek. Deze wordt gereden door de renners van Quick-Step Alpha Vinyl en dit is alweer de vijfde versie van de broek. Een paar belangrijke verbeterpunten op papier zijn de bretels en het ontbreken van de grippers.

Fijn geweven stof

De stof van de broek voelt erg fijn geweven aan. Technisch bestaat de stof uit een 215 gram/m2 Forza 2 stof die voor 32% uit lycra en voor 68% uit nylon bestaat. Dit geeft je benen iets compressie en dat zit heel lekker. De broek zit erg lekker en heeft minder naden dan de vorige versie omdat er maar 5 panelen stof zijn gebruikt in plaats van 10. Doordat de stof zo fijn geweven is, voelt hij ook net even warmer aan op de frisse ochtenden. Aan de achterkant zitten twee reflecterende strips die voor wat extra zichtbaarheid zorgen wanneer het wat donkerder wordt. De broek is niet extreem laag aan de voorkant. want hij komt tot net onder je navel. De pasvorm zorgt ervoor dat de broek nergens knelt of je nou in de beugels of met je handen op het stuur rijdt. In elke houding sluit hij lekker aan. Voor de maatvoering kan je het beste een maatje groter bestellen omdat de kleding van Castelli altijd wat klein valt.

Dat de stof goed zijn werk doet met de afvoer van zweet is goed te zien wanneer ik tijdens de snellere ritjes na een tijdje de zoutsporen aan de buitenkant zie zitten. Zweet wordt dus goed afgevoerd naar buiten en daarom voelt de broek droog aan je benen.

Dan het ontbreken van de grippers. Je zou verwachten dat de pijpen zonder grippers tijdens het fietsen langzaam naar boven kruipen. Maar tijdens alle ritten die ik met de broek gemaakt heb, bleef de broek verrassend genoeg prima zitten. Als je met je handen de pijpen wat probeert te verschuiven dan gaat dat makkelijker dan wanneer er een gripper in zit. De gehele broek bestaat dus uit eenzelfde soort stof en de structuur ervan voelt wat stroever. Deze stof is door Castelli uit 28 opties gekozen, en in combinatie met de compressie zorgt het ervoor dat de pijpen goed op hun plek blijven.

Geen scheurtjes meer in de logo’s

De logo’s die op de stof gedrukt waren konden soms wat craquelé worden door alle wasbeurten. Daardoor leek het al snel of de broek ouder was, dan dat hij daadwerkelijk was. Nu hebben ze gekozen om de merknaam te sublimeren en het rondje met de schorpioen is op de broek gestikt. Dus na al mijn wasbeurten is er niet een spoortje van vervaging van de logo’s te zien. Prima oplossing, zodat je broek na een tijdje er ook nog strak uit ziet.

Slimme bretels

De beste feature van deze nieuwe fietsbroek is de bretel wat mij betreft. Door de structuur is hij heel luchtig en neemt nagenoeg geen zweet op waardoor je bretel niet vochtig wordt. Daarnaast is het gedeelte op je schouders extra stevig gemaakt. Daar waar bretels vaak in de plooien van je schouder samen worden gedrukt, verdeelt deze bretel de druk op je schouders. Tijdens het fietsen blijft dit ook goed zitten. Daardoor heb je totaal geen last van drukplekken van de bretel op je schouders. Topfeature.

Ook iets aangepast is het zakje achter op de bretels. Voor je radio of een gelletje of iets dergelijks. Deze was een soort van ergonomisch schuin geplaatst maar is nu weer recht en iets groter. Je kan er nu makkelijker van twee kanten bij en er past ook iets meer in, mocht je hier gebruik van willen maken.

Wat niet is veranderd is de zeem van de broek. Deze was in de vorige editie namelijk al vernieuwd en is gewoon een erg fijne zeem. Genoeg padding voor het comfort maar je hebt toch een direct gevoel met het zadel. Deze Progetto X2 zeem is echt een aanrader voor zowel korte als lange ritjes.

Specificaties

Castelli Free Aero RC bibshort
Gewicht: 199 gram (maat XL)
Adviesprijs: € 180,-
Meer info via Castelli Benelux

Conclusie

Castelli heeft het weer voor elkaar gekregen de toch al fijne Free Aero RC bibshort te verbeteren. Door de fijne stof en ietwat compressie zit de broek heel lekker. De pasvorm is helemaal niks op aan te merken, erg fijn zelfs. Wat ik echt een fijne verbetering vind, zijn de bretels. Je merkt er tijdens het fietsen niets van en dat is mede te danken aan het lichte materiaal maar vooral door de brede stevige delen boven op je schouders. De druk wordt zo verdeelt.

De zeem is zoals gezegd een aanrader. Dus met € 180,- is het niet per se een goedkope fietsbroek, maar gezien de kwaliteit ervan had ik het niet raar gevonden als de prijs hoger zou zijn. Echt een topbroek.