Je sleept altijd weer veel met je mee als je gaat fietsen. Tenminste, ik wel. Meestal heb je toch wel een reservebandje bij je, bandenlichters, een minipompje (eventueel CO₂-patronen), een reep om de man met de hamer voor te zijn, wat kleingeld en een telefoon. En dat heb ik het nog niet eens over een extra regenjasje bij minder goed weer, extra banaan, pinpas, etc. En dit kun je natuurlijk allemaal in je achterzakjes stoppen, maar die bulten op je rug zien er ook niet heel fraai uit, en bovendien zit het niet zo lekker. Hoog tijd dus om een zadeltasje te testen. En wel de Castelli Undersaddle XL.

Hoeveel kan er in het zadeltasje?
Het ‘XL’ is niet zo XL als het klinkt. En dat is helemaal niet erg. Als je op de website van Castelli kijkt ziet het zadeltasje er inderdaad imponerend groot uit. “Die hang ik echt niet onder mijn fiets” dacht ik nog, toen ik de foto op de website bekeek. Maar toen het pakketje binnenkwam was mijn eerste indruk positief. De zadeltas mag dan wel XL heten, heel groot oogt hij niet. Ik twijfelde zelfs of ik alles er in kwijt zou kunnen. Nadere bestudering brachten wel wat vernuftige details aan het licht: een ‘sleeve’ aan de onderkant van het zadeltasje, waar je een minipomp in kunt schuiven. En aan de binnenkant van het zadeltasje is nog een klein opbergvakje. Ideaal voor bandenlichters. Ook een aardige extra is dat het logo op de achterkant reflecterend is. Dat draagt toch iets bij aan je zichtbaarheid.

Dus de bandenlichters in het vakje, het pompje onder het tasje, en verder was het wat proppen maar toen pasten er ook een binnenband, een reepje en een pinpas in. Een extra regenjasje kon ik er niet meer bij frommelen en ook voor een banaan was het zadeltasje toch te klein, Maar daar waren mijn achterzakken dan weer goed voor.

Het bevestigen van de zadeltas: eitje
Het bevestigen van de Castelli Undersaddle XL gaat makkelijk. Ze maken gebruik van een klittenbandbevestiging zodat je het tasje soepel op- en af kunt binden en het dus makkelijk op verschillende fietsen kunt gebruiken. Je moet wel even goed kijken op welke manier je het klittenband om de beugels van je zadel moet draaien. Dat deed ik eerst verkeerd waardoor het tasje te los zat. Gelukkig zijn er niet heel veel mogelijkheden en met een beetje uitproberen kom je er snel genoeg achter wat de juiste manier is. De klittenbandbevestiging oogt wat gammel, maar eenmaal goed vastgezet zit het tasje super stevig. Er is bijna geen speling, het tasje zit ‘klemvast’ en rammelt niet.

Waterbestendig?
Naast de hoeveelheid spullen die je mee kunt nemen is het natuurlijk ook belangrijk dat de inhoud beschermd is tegen regen. Mijn eerste fietstochtje met het zadeltasje was dus gelukkig in de miezerende regen, een dik uur lang. Castelli noemt zelf de de waterbestendigheid van het materiaal en de rits. Als je goed naar de rits kijkt zie je ook dat er een soort waterafstotende coating overheen zit. Als je de rits dichttrekt lijkt het of er een extra beschermlaagje overheen komt, de rits is dan zo goed als onzichtbaar geworden. Dat ziet er zeer doordacht uit!

Ik was dan ook verwonderd toen ik, eenmaal thuis aangekomen en uitgedruppeld, de spullen uit mijn tasje pakte: de binnenzijde van de zadeltas voelde nat aan en alle spullen waren vochtig geworden, Niet doorweekt, zelfs niet nat, maar wel vochtig. En dat verwacht je niet als een fabrikant de waterbestendigheid zo hoog in het vaandel heeft bij de productspecificaties.

Ik twijfelde dus of ik iets verkeerd had gedaan. Misschien had ik de rits niet goed dichtgedaan? Of waren mijn natte handen de oorzaak? Of was de nattigheid van de buitenkant naar de binnenkant gelekt bij het openmaken van de zadeltas? Daarom paste ik enkele dagen later de regendouche- en waterkraantest toe. Ik heb het zadeltasje 4 minuten onder de kraan gehouden (met zacht druppelende straal, we hebben hier tenslotte vaak miezerregen en geen moessonbuien). Om de waterdoorlaatbaarheid goed te kunnen waarnemen heb ik het zadeltasje volgestopt met zakdoekjes. Resultaat na 4 minuten een regenbui gesimuleerd te hebben: een zadeltas vol doorweekte zakdoekjes. Niet zomaar een beetje vochtig, maar echt nat. Helaas, ook deze keer heeft de zadeltas de test op waterbestendigheid niet doorstaan. Nu is een regenbui natuurlijk anders dan een straaltje water, maar zo fundamenteel anders ook weer niet. Ik heb de waterstraal terecht laten komen op het deel van het zadeltasje dat aan de achterkant van het zadel een beetje uitsteekt en dat dus ook in de praktijk door de regen geraakt zal worden. De onderkant van de zadeltas (dat vooral blootstaat aan opspattend water) heb ik vluchtig nat gemaakt maar verder niet blootgesteld aan de kraan.

Details
Castelli Undersaddle XL
Adviesprijs: EUR 38,-
Afmetingen: 6 x 15 x 16 cm

Plus
+ Makkelijk te bevestigen
+ Makkelijk op meerdere fietsen te gebruiken
+ Handige vakjes voor bandenlichters en pomp
+ Mooi formaat

Min
– Niet echt waterbestendig

Eindoordeel
De Castelli Undersaddle XL is niet zo groot als de naam doet vermoeden maar heeft zeker voldoende bergruimte voor de standaarduitrusting voor een fietstraining.  Bandenlichters, binnenbandje, pompje, reepje en wat kleingeld passen er prima in. Mijn iPhone paste er helaas niet meer bij, maar dat was bij nader inzien toch niet zo erg gezien de beperkte waterbestendigheid van de zadeltas. Want dat is het enige nadeel van deze Castelli Undersaddle. Ondanks de door Castelli zelf aangevoerde ‘water resistant’ materialen, zoals rits en waterafstotende constructie, is de zadeltas niet zo waterbestendig als hij moet zijn. Jammer, want verder is het een prima tasje.

Castelli-Undersaddle-XL-DSC_2265 Castelli-Undersaddle-XL-DSC_2266 Castelli-Undersaddle-XL-DSC_2264 Castelli-Undersaddle-XL-DSC_2255 Castelli-Undersaddle-XL-DSC_2258Castelli-Undersaddle-XL-DSC_1291Castelli-Undersaddle-XL-2DSC_1288