Een van mijn grote ergernissen tijdens het fietsen is de muffe plastic smaak die je proeft als je een slok neemt uit je bidon. Daarbij is vaak alleen omspoelen na de rit niet voldoende om hem goed schoon te krijgen al biedt de vaatwasser dan wel uitkomst. Toen deze bidon op mijn pad kwam werd ik nieuwsgierig. Doet het wat hij beloofd? Clean Taste, Better flow by Design en No-Compromise aesthetics. Bivo, ik hang aan je lip! 

Space Bidon 

De term better flow by design, heeft betrekking op het mondstuk van de Bivo bidon. Deze is net even anders dan dat je gewend bent. Er is gebruik gemaakt van kennis uit de ruimtevaart om er voor te zorgen dat drank met een sterke stroom uit de bidon komt, zonder dat je er in hoeft te knijpen. Daar is goed over nagedacht en dan komt zo’n ex-NASA-ingenieur in je team goed van pas. De manier van drinken wordt hierdoor iets anders en dat is even wennen, maar dat went snel. Dat geldt ook voor het feit dat je niet meer in je bidon hoeft te knijpen om te kunnen drinken.

Geen plastic smaak meer

Terwijl al mijn voorgaande bidons van plastic zijn, is deze aan de binnenkant van roestvast staal. Dat geldt voor beide geteste varianten. Ook al hun gekleurde bidons hebben diezelfde metalen binnenkant waardoor je wat minder naar plastic smaakt. Een van de redenen waarom ik (te) weinig dronk onderweg is die weeïge plastic smaak.

De geteste bidons zijn beiden enkelwandig. De Bivo One Raw heeft een ongecoate buitenkant, waarbij het RVS licht geborsteld is. Bij de gekleurde One zit er een siliconen buitenlaag omheen die dient als anti-slip en -rammel laag. Ik heb beide bidons getest in zowel plastic als carbon houders en merkte geen verschil onderweg. Ik kan me voorstellen dat het een ander verhaal is als je metalen bidon houders hebt waar je de Raw variant in zet. Op de website van Bivo kun je overigens terugvinden welke houders geadviseerd worden per Bidon.

 Naast de One is er ook nog de Bivo Duo, ook enkelwandig maar met een groter volume. De Trio heeft ditzelfde volume, en is wél dubbelwandig. Daarin blijft je koude drank minstens 12 uur gekoeld, maar hij is niet geschikt voor warme dranken. 

Duurzaam RVS

Het roestvast staal dat ze gebruiken is 100% gerecycled materiaal. Persoonlijk vind ik dat er tof uitzien en daarom vind ik de Bivo Raw met de geborstelde RVS afwerking de mooiste van de twee. Het maakt de bidon ook neutraal en tijdloos, en past bijna bij iedere fiets. Net zoals plastic bidons krassen, geldt dat ook voor de Bivo One met de siloconen buitenkant. Bij de metalen RAW bidon heb je hier geen last van. Nadeel van de Raw is weldat hij deukt als je hem laat vallen. Maar ze kunnen allebei goed tegen een stootje.

De Bivo bevat 69% minder plastics dan een kunststof bidon van hetzelfde materiaal. Ik gebruik sinds ik deze twee bidons heb geen plastic bidons/flesjes meer. Ondanks het dagelijks gebruik van deze bidons nu een half jaar lang, zijn ze nog beide compleet en functioneel. Mocht er een onderdeel kapot gaan of aan vervanging toe zijn, kan je losse onderdelen bestellen via de website.  

Deze bidon is duurder in aanschaf dan een gewone bidon, maar je merkt dat je er daardoor voorzichtiger mee bent en niet meer laat slingeren. Waar ik mijn plastic bidons nog wel eens liet staan op de sportschool of op werk, gaat deze keurig weer mee naar huis. Weer een kleine extra stap richting samen minder plastic gebruiken. 

Schoonmaken

Het mondstuk en het rietje is gemaakt van antibacterieel materiaal en het voordeel van RVS is dat er geen micro-organismen aan kunnen hechten. Het siliconen mondstuk en rietje schoonmaken kost iets meer tijd dan je gewend bent vergeleken met een standaard bidon.

Er wordt een perfect passend ragertje meegeleverd die je door het rietje kan halen. Je kan de bidon geheel demonteren; het mondstuk en rietstuk kunnen van de draaidop worden afgehaald, zodat je alle onderdelen goed kunt poetsen. Dat gaat heel simpel, en er is een duidelijke gebruiksaanwijzing meegeleverd.

De Bivo is vaatwasser proof. Omdat de binnenkant van metaal is, heb je dus geen last van afgifte van microplastics als het in de vaatwasser gaat. Bij sommige kunststoffen kan dit een risico zijn. Er wordt wel geadviseerd op de website om hem met de hand te wassen, met name voor de bidons met een buitenlaag. Ook omdat toch de smaak zou kunnen veranderen van de siliconen onderdelen. De Bivo Raw, mijn persoonlijke favoriet, kan dus prima in de vaatwasser na demonteren van de rubber onderdelen. 

Specificaties

Product: Bivo One (Raw)
Gewicht (droog): 158 gram (One), 153 gram (One Raw)
prijs: 39 dollar (One), 34 dollar (One Raw)

Conclusie

Ik ben fan van Bivo, zowel op als naast de fiets. Met name doordat ook na veelvuldig gebruik je water naar water blijft smaken. Maar ook omdat ik houd van gadgets en een bidon die net even anders is, met het mondstuk gebaseerd op technieken uit de ruimtevaart. Hij is wel duurder dan je standaard bidon, maar dat weegt wat mij betreft ruim op tegen de duurzaamheid van de bidon. Daarbij blijft de smaak van het water lekker fris en door het gebruik van RVS is het ook gezonder doordat er geen kans is op afgifte van microplastics.

via Bivo