Het probleem met het opbergen van je racefiets is vaak de ruimte. Vooral in de steden is er niet heel veel bergruimte beschikbaar en omdat je fiets buiten laten staan geen optie is, staat hij vaak in de woonkamer of hal. Zelfs al heb je wel een schuurtje dan is het bij de mensen die ik ken nog lastig om een vrij plekje te vinden. Waar wel altijd veel ruimte is en welke alleen door lampen en af en toe een rookmelder wordt gebruikt is het plafond.

Daar je fiets opbergen is dus niet eens zo’n slecht idee, maar in eerste instantie ook niet heel praktisch. Het systeem van Floaterhoist (de BA1 om precies te zijn) bestaat al sinds 2013, maakt het plafond hiervoor wel bereikbaar en nu was het de tijd om te testen of het een beetje werkt.

Uitpakken
Wanneer je de doos opent en alles eruit haalt valt direct op dat overal aan is gedacht. Het geheel voelt heel erg robuust en de kunststof onderdelen en katrollen die worden gebruikt zijn overgenomen uit de zeilwereld en zo voelt het ook. Er zit zelfs een stukje tape in om de plek waar hij komt te hangen op het plafond af te plakken en een metalen stang waarmee je hulpje de Floaterhoist kan vasthouden terwijl jij de schroeven erin draait. Het enige wat je nodig hebt is een rolmaat wanneer je exact wil meten waar hij moet komen te hangen en een (schroef)boormachine voor de bevestiging.

Het ophangen van het systeem gaat het makkelijkst wanneer je met twee man bent, maar in je eentje is het ook te doen. Je plafond moet genoeg oppervlakte hebben voor je fiets. Dit kan je checken door je fiets vlak op de grond te leggen. Als dat past, dan kan je hem later ook aan het plafond takelen. Wanneer je een houten plafond hebt, kan je de schroeven erin draaien, wanneer het beton of steen is dan kan je de meegeleverde pluggen in combinatie met de schroeven ervoor gebruiken. Wanneer je alles aan het plafond en de verschillende onderdelen vast aan elkaar hebt geschroefd, zit het allemaal erg stevig in elkaar. De drie touwen stop je via de katrollen naar het eindpunt waarna je er een knoop in legt. Je hebt ondertussen het touw ook door een van de meegeleverde haken geleidt. Het takelen gaat via een zogenaamde dubbele jol, waarbij je door de katrollen maar de helft van het gewicht hoeft te tillen.

Tijdens het hijsen kun je het geheel stilzetten door de 3 touwen te klemmen in het klemgedeelte. Dit werkt een beetje zoals bij jaloezieën. Erg simpel. Aan het uiteinde van de buizen komen nog twee afdekdopjes die niet heel strak klemmen, maar met een stukje tape erom klemmen ze strak in de open buizen.

Hijsen maar
Dan is het moment daar om de fiets te gaan hijsen. Gelukkig is de instructievideo van Floaterhoist zo duidelijk als het maar zijn kan. Je legt de fiets op de grond (wel voorzichtig). Je bevestigt de lusjes die aan de haken zitten aan je fiets op drie plekken. Dat kan op verschillende plekken, maar let er wel op dat het geheel evenredig verdeeld is. Zo hangt de fiets straks mooi in evenwicht. Wanneer je de 3 lussen hebt bevestigd kan het hijsen beginnen. Je pakt de drie touwen en zorgt dat ze niet meer vastgeklemd zijn. Daarna gaat het hijsen heel erg eenvoudig. Het gaat licht ondanks dat de zwaarste fiets die ik heb gebruikt zo’n 12 kg weegt. Het systeem geeft niet de indruk het moeilijk te hebben met dit soort gewichten. Dat klopt ook want volgens Floaterhoist kan het systeem 25 kg aan. Naast je racefiets kan je eigenlijk allerlei andere fietsen hiermee ophangen. Van je mountainbike tot racefiets, van stadsfiets tot cyclocrosser. Wanneer je de fiets helemaal tot aan het plafond hebt getakeld, klem je de touwen weer in het klemgedeelte en alles blijft netjes hangen. De touwen rol je dan netjes op en hangt ze om het frame. Dit is niet de mooiste oplossing, maar je hebt nou eenmaal lange touwen nodig voor het heisen. De touwen zijn ruim 8 meter waardoor je ook bij hoge plafonds uit de voeten kan. Zelf geven ze maximaal 3 meter aan. Doordat de touwen in drie verschillende kleuren zijn, kan je ze eenvoudig uit elkaar houden om een deel van de fiets iets hoger of lager te “finetunen”.

Waarvoor je het systeem gaat gebruiken is afhankelijk van de persoon. De een zal er wekelijks zijn racefiets ophangen en afhalen voor zijn weekendritjes, de ander zal er in het zomerseizoen zijn cyclocrosser aan laten hangen en in het winterseizoen zijn racefiets. En als je nog even nadenkt kan je nog wel meer invullingen ervan geven.

Floaterhoist BA1
Prijs: €149,-
Ze zijn trouwens op zoek naar dealers.

Conclusie
Heel slim om je plafond te gebruiken voor het opbergen van je fiets. Je kan dit systeem overal gebruiken al denk ik dat deze Floaterhoist veelal in de garage of in de opgang van het trapportiek zal worden gebruikt. Let bij je portiek wel even op dat je voldoende ruimte hebt. Wanneer je je fiets op de grond kan leggen dan is er ruimte genoeg. Voor het hijsen hoef je helemaal niet sterk te zijn. Als je fiets hoog hangt kan je de touwen bundelen en erop gooien of via de trap erop leggen. Wanneer je dan je fiets weer nodig hebt, moet je even een ladder of iets dergelijks gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor het wegwerken van de touwen aan de muur (als bij een vlaggenmast). Het geheel voelt erg solide. Voor mensen met weinig ruimte op de grond, maar wel veel ruimte aan het plafond.

WINACTIE
We mogen 1 Floaterhoist weggeven! (als op de foto) Wat je moet doen? Like dit bericht en schrijf hieronder waar jij je fiets nu nog opbergt. Je hebt tot zondag 15 januari 12:00 uur de tijd, daarna trekken we de winnaar.

Tags: