Bij de winter horen lage temperaturen en de bijbehorende ongemakken. We testten de FLR Defender Road schoenen om te zien of ze in ieder geval de voeten kunnen behoeden voor die ongemakken.
Als je lichaam je voeten niet meer op temperatuur kan houden, heb je hulpmiddelen nodig. Dikkere sokken en overschoenen kunnen een oplossing zijn, maar er bestaan ook winterschoenen. Die zijn wind- en waterdicht om je voeten te beschermen. De naam “Defender” is dan ook niet voor niets gekozen.
Stevig en goed gevoerd
De schoenen zijn helemaal zwart en zijn geschikt voor SPD-SL of Look schoenplaatjes. De Defender is ook nog als off-road variant beschikbaar waarbij eigenlijk alleen de zool anders is. Boven de kunststof zool zit het bovenwerk dat stevig en stug voelt. Volgens de beschrijving van FLR zit er een waterdichte sok in van DryS-Tex. Daaromheen zit cordura materiaal en een neopreen, 400 grams Eco Star isolatie en nog fleece liner. Veel materiaal en lagen dus. De fleece liner voelt eigenlijk meer als een soort vacht. Ook het losse zooltje is hiervan gemaakt en voelt zo.
De schoen heeft veters, maar je hoeft ze niet te strikken. Met een treksluiting zet je ze vast. Daaroverheen gaat een grote flap die de veters helemaal omhult en rondom vastzit met klittenband. Tenslotte is er nog een neopreen stuk dat je aan de bovenkant om je enkels trekt en ook met klittenband sluit.
Lekker ruim
De échte diepe winter laat gelukkig nog even op zich wachten, maar als je snel last van koude voeten hebt zoals ik, dan moet je nu al extra maatregelen nemen. Het testen van deze schoenen kwam daarom geenszins te vroeg.
Het stugge dat je voelt als je de schoenen in handen hebt, voel je ook als je ze aantrekt. Ik heb maat 46 gebruikt, de maat die ik eigenlijk altijd in fietsschoenen heb. Die maat is wat groter dan voor mijn gewone schoenen, die is namelijk 44,5. Eerst twijfelde ik of ik niet toch nóg een maat groter dan 46 moest nemen zodat er voldoende ruimte is voor dikke sokken, maar dit blijkt helemaal niet nodig. De schoen is ruim genoeg van binnen met ruimte voor dikke sokken dus. Het is ook belangrijk dat je voeten genoeg ruimte hebben om de bloedsomloop niet te verstoren en wat ruimte is goed voor de isolerende werking.
De binnenkant heeft zoals gezegd een laagje fleece en dat voelt prettig als je de schoenen aan hebt. Lekker zacht ook. Dat blijft zo als je de veter aantrekt. Die kan je vrij ver aantrekken waardoor je ruim 10 cm veters hebt die je weg moet stoppen. Geen probleem, want die kan je mooi onder de grote flap stoppen die over de wreef gaat en helemaal rondom met klittenband vast zit. Dat gaat eigenlijk heel gemakkelijk en het zit prettig. Ook de neopreen rand aan de bovenkant van de schoen trek je makkelijk strak om je enkel heen zodat de kou daar niet alsnog naar binnen kan. Voor mij altijd belangrijk omdat ik tamelijk smalle enkels heb.
Het stugge en robuuste van de schoen merk je goed als je hem aan hebt en ermee fietst. Je voet zit rondom goed ingepakt waardoor je wat minder bewegingsvrijheid hebt. Niet meteen hinderlijk, maar wel iets waar je even aan moet wennen.
Kom maar door met die kou
Als je gaat fietsen in de winter zijn temperatuur, wind en regen je tegenstanders, ook voor je voeten. De schoenen heb ik misschien niet in extreme omstandigheden kunnen testen, maar ik kan wel zeggen dat mijn voeten behaaglijk warm bleven. Dit is denk ik in eerste instantie te danken aan de isolatie, maar ook aan het buiten houden van de wind. Er gaat niets doorheen en dat is het halve werk, zoals ook bij kleding.
Ook water laten de schoenen niet door. Voor de volledigheid heb ik ze ook nog eens onder de tuinslang gehouden, maar er gaat geen druppel doorheen. Je voet moet wel ook ergens de schoen in en daar kan het water alsnog naar binnen. De neopreen flap om je enkel beschermt tegen opspattend water, maar water en regen van bovenaf kan langs je enkels en broek de schoen in. Dat is niet of nauwelijks te voorkomen, tenzij je je (waterdichte of -afstotende) winterbroek iets over de bovenkant van de schoenen kan doen.
Super, met ruimte voor verbetering
Ik moet bekennen dat ik positief verrast was door de FLR Defender schoenen. Minder dan € 100,- voor winterschoenen is nou eenmaal weinig, om niet te zeggen ‘goedkoop’. Ze doen heel veel essentiële dingen goed, maar het kan nog beter. De vetersluiting werkt, maar een draaisluiting had hier mijn voorkeur gehad om de schoen vast te zetten. Dan houdt je ook geen eindjes veter over als hij vast zit. De goede isolatie van de schoen maakt hem ook heel stijf rondom je voet en je enkel. Het is fijner als je daar meer beweging hebt. Tenslotte had ik graag gezien dat de neopreen flap om je enkel hoger was geweest om wind en water nog beter buiten te houden. De FLR Defender schoenen zij dus goed, maar kunnen nog wat beter.
De zool is niet de stijfste die er is, maar eerlijk gezegd hoeft dat van mij ook niet per se bij een winterschoen. Als de stijfheid van de zool gaat tellen, dan wil je toch liever die topschoen die je ’s zomers ook gebruikt, met nog iets eromheen. Bij langere ritten en als het echt heel koud is, weegt bescherming zwaarder. Ze hebben overigens ook een MTB variant. Hetzelfde bovenwerk, maar met profiel op de zool.
Details
FLR Defender winterschoenen
Getest in maat 46 (ook in 38 t/m 47)
Gemeten gewicht: 434 gram
Adviesprijs: € 119,95
Meer info via de FLR website
Conclusie
Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding met ruimte voor verbetering, dat is mijn conclusie. Die verbetering zit niet in de bescherming voor de elementen, want dat essentiële doet de schoen simpelweg heel goed. Wind en water komen niet door de schoen heen en met de isolatie zit het ook heel goed. De verbetering zit wat mij betreft in de stijfheid van het bovenwerk (mag soepeler), de vetersluiting (draaisluiting werkt fijner en beter) en de schoen had wat hoger mogen zijn om nóg beter tegen wind en water te beschermen. Maar dit zijn allemaal dus geen showstoppers, zeker niet voor dit geld. Als je geen koude voeten wil deze winter zijn deze schoenen zeker een goede optie en hou je nog wat over voor warme sokken en chocolademelk ook!